Home Breaking News Stiri Exclusive Viorel VINTILĂ – Fiţosul

Viorel VINTILĂ – Fiţosul

9 min read
0
0
382

Cuvântul fiţă a căpătat o noua dimensiune în ultimii 20 de ani şi  a fost scos de la naftalină din DEX, de către unii dintre românaşi, care au făcut din fiţă un modus vivendi, un stil de viaţă în care snobismul este literă de lege.

Ce este fiţa?

Un capriciu, o toană, un moft, o sclifoseală, un fason, un naz? La români, fiţa este o stare de spirit, un mod de a te etala şi a încerca să te detaşezi de mioriticul de lângă tine prin orice mijloace posibile…Colecţionarul de fiţe, fiţosul cel snob, face din fiţă un mod de viaţă, fără de care nu poate respira şi  fără de care nu poate ieşi din casă.

Fiţa cea de toate zilele a devenit dupa ’90 noua modă, un moft de care unii dintre românaşi nu concep să existe şi încearcă din răsputeri să fie în pas cu tot ce-i nou din moda fiţei. Avem, case de fiţe, ţoale de fiţe, maşini de fiţe, femei de fiţe, vacanţe de fiţe şi, of course, atitudine de fiţos… cu cât se iese din anonimat mai mult şi se face notă aparte şi discordantă faţă de mioriticul de rând, cu atât fiţosul devine mai mândru şi mai plin de sine în imbecilitatea lui de saltimbanc frustrat.

Unde s-a născut fiţa?

Sincer, fiţa a devenit un mic star după revoluţia din ’89. Înainte de ’89 foarte rar se folosea acest cuvânt ,dar iată că după ’89 a revenit  în forţă şi acum este la modă să fii fiţos, bengos sau  ciumeg. Fiţa, nu trebuie să lipsească din vocabularul unui fiţos care se respectă. Fiţa, s-a născut în spaţiul mioritic şi continuă să facă prozeliţi în rândul frustraţilor şi celor cu un IQ format din două cifre. Fiţoşii sunt de mai multe categorii dar pe toţi îi uneşte şi îi călăuzeşte spiritul de fiţos.

Cine sunt fiţoşii?

În primul rând avem de-a face cu uber fiţoşii ( fiţoşii first class!?),  care au pus fiţa pe pedestal şi o preamăresc prin gesturi şi acte de fiţos premiant care îi detaşează clar de fiţoşii de rând… un uber fiţos, are bona filipineză şi işi cumpără o casă de vacanţă undeva pe la Cercul Polar sau în Maldive… sau conduce un Lamborghini de culoare galbenă care neapărat trebuie să fie asortat cu o blondă 60/90/60 cu picioare care pornesc din gene…

Apoi urmează maneliştii, of course, care  sunt fiţoşi din naştere şi a căror genă este moştenită din tată-n fiu… ei  fac orice ca să iasă-n faţă printr-o atitudine de fiţos ciumeg, care este însă  o stare naturală pentru ei…. manelistul de rând conduce ultimul tip de BMW şi este sufocat de lanţuri de gold groase cât degetul mare.. de ţoale sau de gadgeturi electronice nici nu mai vorbesc… nici nu au ieşit bine de pe lina de producţie, şi manelistul cel fiţos este deja posesorul ulimelor noutăţi în domeniul fiţei.

Şi în subsolul clasamentului îi găsim pe fiţoşii de rând – cei mai puţin potenţi financiar – care strâng din fese şi îşi investesc toată arvuna lor într-o maşină bengoasă şi nişte ţoale de designer care să-i detaşeze de plebea cea fără de fiţe… dacă mai rămâne şi de un IPHONE ultimul tip, este bine primit… astfel, etalarea fiţosului de rând, este completă.

Portret de fiţos

Fiţa şi bunul simţ sunt două concepte total diferite şi sunt precum şinele de tren… Fiţosul este un snob frustrat si penibil care, probabil,este şi posesorul unui organ genital mai puţin dezvoltat, dar care încearcă din răsputeri să compenseze prin obiecte de lux şi atitudine de fiţos cu diplomă… de asemenea, fiţosul încearcă să compenseze lipsa unui IQ format din trei cifre… Fiţoşii folosesc de regulă un vocabular de mahala, cu o gramatică penbilă, care l-ar face pe  regretatul lingvist George Pruteanu să se rasucească în mormânt… ei sfideaza prin comportament, muritorul de rând şi cred, în mintea lor îngustă, că simplu fapt că sunt posesori de maşini ciumege, ţoale de firmă sau femei pe post de accesorii, le dă dreptul să fie superiori şi să trateze de sus plebea care, musai, trebuie  să fie la picioarele lor de măscărici patetici.

Viitorul fiţei

Fiţa cred că este deja impregnată pe cerebelul multor românaşi şi există  mulţi wannabe care  vor să emuleze şi  să calce pe urmele celor mai fiţoşi dintre fiţoşi şi fac din fiţoşii de elită un model şi un stil de viată la care încearcă să aspire, aşadar fiţa are un viitor asigurat ….

Apa trece, fiţele rămân…

Viorel VINTILĂ

San Francisco

14 mai 2011

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să integrezi puloverele bărbătești în ținute smart-casual pentru cele mai chic outfituri în sezonul rece

Puloverul este o piesă indispensabilă, un ‘’must-have’’ pentru garderoba bărbaților. Când …