Home Breaking News Stiri Exclusive Viorel VINTILA – “Limbajul messenger”

Viorel VINTILA – “Limbajul messenger”

9 min read
0
0
492

Trăim într-o lume nouă care devine, pe zi ce trece, din ce în ce mai dependentă de calculatoare, de internet, de comunicaţii în general.

Informatica, acest new age al tehnicii si internetului, atinge niveluri record, iar mai nou copiii învaţă mai întâi să tasteze şi să folosească mouse-ul şi numai apoi învaţă caligrafie şi scrisul de mână. Suntem virusaţi de tehnica care ne-nconjoară şi ca să fii în pas trebuie să dansezi pe ritmuri de messenger şi să-ţi însuseşti şi vocabularul de “mess”.

Dacă nu te dai pe messenger, nu exişti. Dacă nu ai Iphone, Ipod sau Ipad eşti un anonim şi ai nevoie de o reparaţie capitală pentru a deveni cool.

Dacă nu ştii acronimele de rigoare şi limbajul cool de messenger, eşti demodat şi bun de casat.

Stau şi mă minunez uneori la felul în care mulţi dintre adolescenţii din ziua de azi – şi nu numai ei – scriu şi se exprimă în ceea ce ei numesc limba română. Pentru destul de mulţi, din păcate, gramatica limbii române a devenit un „alien”, adică un obiect din spaţiu neidentificat, pe care încearcă să-l descifreze dar fără succes.

Câteodată am momente când încerc să-mi dau seama dacă ceea ce citesc în unele mesaje este scris în limba română, adică dialectul daco-român sau poate într-un alt dialect. Pentru edificare, vă propun două mostre:

1. „Cred k apare …da numi explic qm no apărut deja p pc… . Am văzut un clip p youtube qm juk unu p laptop gta 4 …qm se poate…!”

2. „În momentul de fatza exact să iţi spun nu ştiu , k mi lam făcut la comandă şi erau Reduceri şi alea alea Dar am un site perfect … dacă pot s îl postez aicia .. e legat de componente şi prostii deastea dacă e ilegal reclama … revino cu un reply să iţi dau prin pm”.

Huh? Aţi rămas şi voi mască, nu-i aşa? Cred că dacă ar mai fi trăit lingvistul George Pruteanu şi ar fi citit aceste „perle”, şi-ar fi băgat furculiţa-n ochi.

Limbajul prescurtat tinde să ia locul limbii române. Elevii folosesc în vorbirea curentă cuvinte specifice messengerului.

Folosirea iniţialelor cuvintelor a devenit o modă în comunicarea rapidă şi eficientă pe messenger. Nu există „internaut“ care să nu cunoască semnificaţia acestor prescurtări venite de dincolo de peste “baltă”.

Dacă întrebaţi acum un copil de câţiva ani care abia şi-a început şcoala, ce-şi doreşte de la Moş Crăciun ce credeţi că vă va răspunde? Of course, să-i instaleze acasă un Messenger. Dacă navigarea pe internet se poate dovedi foarte utilă, statul la bârfă pe messenger este cât se poate de nociv, cauzând o stagnare a procesului de învăţare, ba chiar ducând la o scădere IQ-ului.

Noua limbă “româno-englezo-messengeristică” există cu limbajul ei specific şi de aceea aş vrea să vă prezint un scurt dicţionar de messenger. Scopul este de a vă familiariza cu vocabularul cool, cică, care se practică pe messenger:

 • Dnd – do not disturb (nu mă deranja)  
 • Cff – ce faci fată?  
 • np – no problem  
 • lmao-laugh my ass off ( râd cu curu’)  
 • Cmz – ce mai zici?  
 • Cmf – ce mai faci?  
 • 10x – tanks (mulţumesc)  
 • Bbl – Be Back Later (revin)  
 • B – Day Birthday (zi de naştere)  
 • Omg – Oh, my God (Dumnezeule!)  
 • k- in loc de “ca”(asta mă irită de mor)  
 • poop- adica “pup”( dar în engleză poop=kk)  
 • W8 – Wait (aşteaptă)  
 • afk – away from keybord (nu este la tastatură)  
 • bbl – be back later/bye bye now (revin mai târziu sau la revedere acum)  
 • lma – la mulţi ani  
 • lol-laugh out loud (râd cu gura până la urechi, tare)  
 • Şi era să uit, of course, WTF ( ce puşca mea, cu aproximaţie)  

Care va fi viitorul acestui limbaj, care abia acum se naşte? Este el doar un moft, sau o fază pasageră, prin care trec tinerii şi care va dispărea în timp. sau se va transforma la un moment dat într-o nouă limbă oficială, limba Internetului?Greu de zis…time will tell...dar un lucru este cert: s-a dus generaţia “outdoors” care juca o scunsea, o prinsea , un lapte gros, sau un fotbal printre blocuri; era mai sanatos, nu necesita nicio cheltuiala, si nu-ti trebuia niciun gadget pentru practicarea acestor, sa le zicem, jocuri de societate!

Nu mai eşti cool acu’ daca nu eşti în pas cu “messeguiala”, jargonul de messenger sau tehnica din ziua de azi din care nu trebuie sa-ti lipseasca (este absolut necesar ) un iphone sau un ipod si bineinteles un laptop! Cheia de gat , simbolul generatiei dinainte de ’89 ,este perimata si istorie…welcome to the new world!!

Viorel VINTILA

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum au evoluat modalitățile de încălzire a locuinței. Avantajele aduse de inovațiile tehnologice

Viața pe care o trăim noi este una destul de simplă și confortabilă, raportată la alte per…