Home Week-end-ul trecut, Sinaia a găzduit ceremonii şi demonstraţii militare

Week-end-ul trecut, Sinaia a găzduit ceremonii şi demonstraţii militare

9 min read
0
0
416

Primăria Sinaia, în parteneriat cu Asociaţia ,,Tradiţia Militară”, membră a Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare, a organizat, în perioada 26 – 29 august a.c., “Crucea Eroilor”, un eveniment deosebit şi unic în România prin specificul activităţilor istorico-militare. Scopul organizatorilor a fost acela de a reda, omagia şi de a menţine vie, în memoria publicului, istoria militară glorioasă a soldaţilor căzuţi în război pe teritoriul României dar şi un prilej de a promova tradiţiile militare româneşti.Ineditul evenimentului dar şi frumuseţea lui l-au constituit, deopotrivă, activităţile militare şi evoluţia membrilor asociaţiei care, pe parcursul celor trei zile, au făcut demonstraţii spectaculoase conform ,,regulamentelor şi uzanţelor” din timpul perioadei Primului Război Mondial. Astfel, pe 27 august, pe traseul Cota 2000 – Piatra Arsă – Babele – Omu – Drumul Grănicerilor, s-a desfăşurat un marş comemorativ, iar a doua zi au avut loc ceremonii militare la Crucea Eroilor respectiv la Cimitirul Eroilor din Sinaia. În ultima zi a evenimentului s-a reconstituit o bătălie din epoca respectivă, în Parcul ,,Dimitrie Ghica” Sinaia, iar în încheiere au fost ,,trase salve de onoare cu cartuşe de manevră”, ţinuta militarilor fiind în uniforme de epocă ,,riguros, conforme cu originalul”.Gheorghe Bădăran, viceprimar al oraşului Sinaia, a declarat, cu ocazia acestui eveniment: ,,Sperăm să contribuim la educarea publicului, în special a tinerei generaţii, în spiritul respectului faţă de tradiţiile militare româneşti şi de cunoaştere a momentelor importante ale istoriei naţionale”.Invitaţi speciali la acest eveniment au fost 10 reprezentanţi ai Asociaţiei ,,Brigade de Savoie” –Franţa, organizaţie afiliată, de asemenea, la Uniunea Europeană a Asociaţiilor Istorico – Militare.

SURSA: http://www.informatiaprahovei.ro

„Am ales această perioadă  pentru acţiunea noastră, deorece corespunde cu data de intrare a României în Primul Război Mondial (27 august 1916) şi este apropiată de data inaugurării Crucii Eroilor de pe Caraiman (14 septembrie 1928)”, a relatat preşedintele Asociaţiei „Tradiţia Militară”, Mircea Stoica, pentru Ropress.

Asociaţia „Tradiţia Militară” a desfăşurat, la Sinaia, începând din data de 4 septembrie 2009, timp de 3 zile, acţiuni de comemorare a 93 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.

În prima zi, publicul din Sinaia a putut admira uniformele, armele şi mânuirile de armă ale soldaţilor din Primul Război Mondial, reconstituite de membrii Asociaţiei „Tradiţia Militară” (ATM), la Cimitirul Eroilor şi Casino.

„A doua zi a fost cea mai grea, dar şi cea mai spectaculoasă”, după cum afirmă Dan Bucur, membru al ATM.

„Îmbrăcaţi în uniforme de infanterişti şi de vânători de munte din Primul Război Mondial, am urcat pe munte la cota 2000 m, de unde am pornit înspre Crucea Eroilor, traseul parcurs  fiind: Cota 2000 – Piatra Arsă – Crucea Eroilor – Babele şi retur. Întoarcerea a fost cea mai dificilă, din pricina condiţiilor meteo nefavorabile. Din aceasta pricină, am ajuns la Cota 2000 pe întuneric, în jurul orei 21:30”, a mai menţionat Dan Bucur.

În cea de a treia zi, membrii asociaţiei au efectuat demonstraţii şi mânuiri de armă în faţa Palatului Peleş, încântând vizitatorii cu mişcări militare identice cu cele ale soldaţilor din Primul Război Mondial.

„Acţiunea a fost dificilă şi, în acelaşi timp, interesantă. Mi-a testat atât capacităţile  fizice cât şi cele psihice”, a subliniat Eugen Mirel, membru al ATM.

ATM este singura entitate de acest gen din România care face parte din Uniunea Europeană a Asociaţiilor de Reconstituire Istorică Militară, dar în ţară există alte trei asociaţii de acest tip. Activând din anul 2004,  ATM s-a înregistrat oficial în anul 2007, iar în anul 2008 a adoptat numele actual.

Întrebat de ce au ales acest nume şi care este motivaţia pentru a reconstitui evenimentele militare din trecut, preşedintele asociaţiei, Mircea Stoica, a răspuns următoarele: „Am ales acest nume deorece dorim să cultivăm tradiţiile militare din toate epocile istorice. Noi suntem civili, cum deseori răspundem publicului, şi facem acest lucru din pasiune pentru istorie si pentru a arăta pe viu ce se întâmpla în acele perioade, deorece în ultimii 50 de ani istoria este ocultată şi multe lucruri sunt interpretate greşit chiar şi de specialiştii domeniului”.

„Organizăm acţiuni de reconstiture a bătăliilor din istorie singuri, după propria iniţiativă, în colaborare cu autorităţile, după invitaţie etc. De exemplu, acţiunea aceasta de trei zile a fost organizată în colaborare cu autorităţile din Sinaia şi cu Muzeul Naţional Peleş. Pe an avem între 20 – 30 de acţiuni”, a afirmat Mircea Stoica.

Asociaţia „Tradiţia Militară” speră ca acest marş de comemorare a intrării României în Primul Război Mondial să devină o tradiţie chiar şi de rang internaţional.

SURSA: http://www.ropress.eu

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…