Home Alexandru Poponeci, un tanar sinaian pe urmele lui Cristian Topescu

Alexandru Poponeci, un tanar sinaian pe urmele lui Cristian Topescu

12 min read
3
0
1,303

Alexandru Poponeci este cunoscut de sinăieni drept comentatorul meciurilor din Liga de Fotbal. Este un tânăr de 24 de ani care doreşte să devină un comentator sportiv cunoscut. Modelul lui este celebrul Cristian Ţopescu, a cărui faimă vrea să o atingă. A reuşit să facă un prim pas şi a ajuns comentator pentru sporturile de iarnă, la canalul Eurosport. Absolvent de jurnalism, urmează cursurile de master în acelaşi domeniu. Este un tânăr ca majoritatea celor de vârsta lui, cu vise şi speranţe pentru o viaţă mai bună.

Rep: Când şi unde te-ai născut?
M-am născut la Sinaia, pe 27 Mai 1987. Mai am o soră mai mică cu 4 ani decât mine.

Rep: Cum au fost copilăria şi adolescenţa ta?
Am avut o copilărie foarte frumoasă, petrecută până la vârsta de 7 ani la bunici în comuna Dâmbovicioara, judeţul Argeş. În această comună de la poalele munţilor Piatra Craiului am făcut primii paşi în viaţă, într-un cadru iubitor, liniştit şi frumos. Bunicii mei aveau o gospodărie plină de necuvântătoare de tot soiul. Aici am învăţat să interacţionez cu animalele, să pescuiesc păstrăv, să călăresc, să mă caţăr în copaci, să cutreier dealurile, pădurile şi munţii din jurul meu. Dintotdeauna am iubit, respectat şi apreciat natura, iar privilegiul de a interacţiona de mic cu aceasta a fost un lucru care a contribuit, cred eu, la o mai bună creştere, înţelegere şi dezvoltare personală. Curiozitatea şi spiritul de aventură specific fiecărui copil mereu mă bagau în bucluc, iar năzbâtiile copilăriei erau la ordinea zilei. Nu am fost un copil cuminte dar nici unul problemă. La 7 ani am venit în Sinaia, am început şcoala şi am făcut parte din generaţia copiilor cărora părinţii le puneau cheia de gât, sandwichul în ghiozdan şi îi trimiteau la şcoală fără teamă că ceva rău se poate întâmpla. Încă de la o vârstă fragedă, pasiunea pentru sport mi-a fost insuflată de tatăl meu, antrenor la lotul naţional de schi fond şi maestru emerit al sportului. De la 4 ani am învăţat să schiez, iar de la 8 am început să practic acest sport la nivel de performanţă. Acesta a fost momentul în care m-am format cu adevărat ca persoană, iar momentul în care am fost nevoit să renunţ în favoarea continuării studiilor a fost unul destul de dificil, dar decizia a fost una corectă.

Rep: Ce facultate ai urmat?
După ce am promovat Bacalaureatul, am ales Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti, datorită înclinaţiei pe care o am spre limba şi literatura română dar şi spre limbi străine. Jurnalism, datorită unui unchi, profesor de română, care m-a pregătit încă din clasa a 7-a, la limba şi literatura română într-un mod în care m-a făcut să îndrăgesc acest domeniu umanist.

Rep: Cum ai ajuns să comentezi pentru Eurosport?
La Eurosport, unde sunt comentator sportiv al sporturilor de iarnă în prezent, am ajuns cu un CV în mână pentru un post rămas liber după plecarea unui alt om din această echipă. Am susţinut un interviu, apoi am rămas în perioada de probă şi în cele din urmă am fost luat în echipă ajutat însă de cunoştinţele din sport, personalitate, dar şi de atuul meu principal în practicarea meseriei şi anume vocea.

Rep: Eşti comentatorul oficial al competiţiilor din Sinaia. Ce înseamnă pentru tine acest lucru?
Pe măsură ce am învăţat tainele meseriei, am devenit şi comentatorul evenimentelor din Sinaia, de acasă, lucru de care sunt foarte mândru datorită încurajărilor, vorbelor frumoase, dar şi criticilor primite din partea concitadinilor. Sunt o persoană care acceptă şi laude dar şi critici pentru că în concepţia mea întotdeauna este loc de mai bine, mai mult, mai sus.

Rep: Ce alte pasiuni mai ai în afară de sport?
În afară de pasiunea pentru ceea ce fac am şi alte pasiuni, cum ar fi cursele auto-moto, călătoriile, ieşirile cu prietenii, muzica, scufundările dar şi altele.

Rep: Ai un loc preferat în Sinaia? Care este acela?
Un loc preferat acasă, în Sinaia, este parcul Dimitrie Ghica şi asta pentru că aici am pus prima oară schiurile în picioare, aici am fost la primul concert, aici m-am dat cu rolele şi bicicleta pentru prima dată şi tot aici mi-am scos şi prima iubită la plimbare.

Rep: Ţi-ai dorit vreodată să pleci din ţară? De ce?
Până la această vârstă îmi este ruşine să o spun, dar nu am ieşit din ţară. Nu este însă timpul pierdut şi deşi foarte mulţi prieteni pleacă din România şi chiar se stabilesc în alte colţuri ale lumii, eu nu îmi doresc acest lucru. Îmi doresc să călătoresc în alte locuri şi atât.

Rep: Care este visul tău?
Visul meu în plan personal este să am o familie fericită, o soţie frumoasă, deşteaptă şi înţelegătoare, doi copii sănătoşi, frumoşi şi deştepţi, dar şi o viaţă fără grija zilei de mâine. În plan profesional îmi doresc să fiu al doilea Ţopescu.

Rep: Cum vezi Sinaia peste cinci ani?
Dacă vorbim acum despre cum va arăta Sinaia peste 5 ani, atunci dorinţa mea este ca oraşul meu natal să devină într-adevăr o perlă a Carpaţilor, cu un munte brăzdat de pârtii de schi, cu o pârtie de bob şi sanie reconstruită, cu un amfiteatru, cu un turism bine dezvoltat şi cu mai multe locuri de agrement.

Rep: Dar România?
În ceea ce priveşte România îmi doresc să fie mai dezvoltată, mai curată şi mai primitoare decât este în prezent. Părerea mea personală este că ţara noastră este în urmă cu cel puţin 50 de ani faţă de ceea ce ar fi trebuit să fie în momentul actual această ţară.

Rep: Cum vezi generaţia următoare?
Speranţa se leagă de generaţiile viitoare, dar în contextul celui mai slab BAC din istorie, subiect dezbătut intens zilele acestea, viitorul pare din ce în ce mai sumbru. Tinerilor din ziua de astăzi le lipsesc educaţia, cei 7 ani de acasă, respectul şi motivarea.

SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

3 Comments

 1. Mihai B. BABU (dr.)

  30 ianuarie 2019 at 12:32 AM

  Din păcate, nu excelează la limba română, unde a inventat cuvântul ”germancă” în loc de nemțoaică, pe care îl repetă cu încăpățânarea demnă de prima parte a numelui de familie… Probabil că îndrăgește cuvinte cu aspect de prețiozitate, ceva carte totuși are, dar inventează expresii care nu există în termenii consacrați ai schiului . În ultima vreme se remarcă totuși o îmbunătățire de exprimare, cu excepția cuvântului ”germancă”. Poate totuși o să-i explice unchiul profesor de limba română cum stă treaba, sau, de ce nu (…?!) poate propune academiei consemnarea ca atare a cuvântului, pe care îl mai folosesc și alți comentatori sportivi ”prețioși” . Eu, am ales deja de multă vreme să tai sonorul la emisiunile de schi, cu toate că sunt un împătimit al acestui sport, pe care îl practic de aproape 60 (șaizeci) de ani. Păcat !

 2. Mihai B. BABU (dr.)

  14 februarie 2019 at 10:58 AM

  Domnule… deh, ai comis-o din nou . I-ai stâlcit numele unui mare campion de schi, Gustavo TOENI (în niciun caz Gustav Toni, nefiind un clown de la circul din Sinaia), care, pe vremea când evolua, dumneata erai (sau poate nici nu erai deloc) în scutece. Vorbești domnule prea mult, faci dezacorduri, mai ales de gen, uiți ideea începută, avansezi situații care ulterior sunt răsturnate de cronometru, urmând o pauză jenantă, etc. Un sfat: mai dă și dumneata detalii despre echipamente, despre diferitele lungimi de schiuri de la diversele probe, atât pentru feminin, cât și pentru masculin. Țopescu așa ar fi făcut . A propos : s-ajungi pân` la Țopescu e-o cale-atât de lungă, că, mii de ani, de-acu`, în veci n-o să-ți ajungă !

 3. Mihai BARBU

  14 februarie 2019 at 11:11 AM

  Stimate Domnule TOTPAL
  Nu aveți nicio vină pentru creația Dvs. electronică, din contră, sunteți de lăudat pentru informarea comunității. Succes ! Se întâmplă însă să dăm gir cuiva care nu îl merită în totalitate. Fac referire la comentatorul Alex. Poponeci… Poate o fi fost bunicel la fotbal…, poate… La schi însă, din păcate pentru urechile noastre, nu are har, nu folosește totdeauna corect termenii consacrați acestui sport, care, în opinia noastră, este mult mai elegant și mai elevat decât fotbalul (excepție făcând BRAZILIENII). Cu părere de rău trebuie să spunem că de când a apărut acest domnișor în peisajul de comentarii în schi, mie, cel puțin, mi-a scăzut foarte mult plăcerea de a urmări, imagine + sonor aceste emisiuni. Am ales în mod repetat varianta de a taia sonorul la televizor. Schiez de 58 de ani bătuți pe muchie și nu pot înțelege comentarii cu expresii și termeni prețioși inventați de dragul exprimării voit ”elevate”. Pronostic : NU VA AJUNGE NICIODATĂ NICI MĂCAR LA JUMĂTATEA VALORII LUI ȚOPESCU ! Cu stimă, Dr. Mihai B. BARBU -- LUGOJ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să integrezi puloverele bărbătești în ținute smart-casual pentru cele mai chic outfituri în sezonul rece

Puloverul este o piesă indispensabilă, un ‘’must-have’’ pentru garderoba bărbaților. Când …