Home Breaking News Stiri Exclusive Arh. MANEA Nicolae Dan: “Calator prin Bucegi” (partea a II-a)

Arh. MANEA Nicolae Dan: “Calator prin Bucegi” (partea a II-a)

7 min read
0
0
786

Motto: Nu poti pretui daca nu cunosti!

Oamenii au privit la inceput muntii cu retinere si teama, ca pe obstacole inaccesibile, ca niste taramuri pline de taine. Curiozitatea si nevoia i-au determinat pe oamei sa cutreiere muntele pe carari croite cu multa truda printre stanci sau prin padurile de la poale pe care le-au folosit mai apoi drept adapost si sursa de trai. Ideea de a merge pe munte in drumetie, din placere, fara vreun scop practic anume, doar pentru aer curat, pentru miscare si relaxare sau pentru libertatea unui orizont larg deschis, a aparut doar de putina vreme. Drumetia este o forma de turism la indemana oricui, care nu necesita multa cheltuiala, nici mult timp si nici mijloace de transport sau echipamente sofisticate.Confruntarea directa cu muntele,ca expresie extrema a naturii, te fortifica, iti indreapta coloana vertebrala, iti ridica privirea din pamant si te obliga sa privesti mereu in fata, mereu mai departe, dincolo de propriul orizont.

Bucegii fac parte din categoria muntilor ”la indemana” unde poti ajunge cu usurinta. Nu a fost mereu asa si amintiti-va prin cate incercari a trecut mica expeditie a lui Vaillant in 1839. A urmat apoi un lung sir de ilustrii impatimiti ai drumetiei, multi dintre ei stabiliti in Sinaia, care prin entuziasmul lor molipsitor, au deschis drumurile Bucegilor pe care le parcurgem noi azi:

Take Ionescu, om politic de formatie avocat, de mai multe ori ministru si apoi prim ministru al guvernului, poreclit pentru talentul sau oratoric”Takita gura de aur”,proprietar al cladirii din Sinaia, aleea Take Ionescu 2, a fost cel la initiativa caruia s-au facut casa Caraiman si poteca Jepi (unde s-au sapat scari in piatra si s-au facut podete de lemn peste saritori) si cel care a finantat din resurse proprii poteca de la Pichetul Rosu la Prepeleag,legand Bustenii prin Gura Diham cu Valea Morarului si Malaiestii, poteca ce ii poarta si astazi numele.

Arhimandritul Nifon Popescu,staret al Manastirii Sinaia cunoscuta ca adapost primitor pentru calatori, era un bun cunoscator al muntelui si a strabatut potecile spre Pestera Ialomitei, Varful cu Dor, Valea Alba, Valea Cerbului sau Valea Urlatorii, de multe ori in calitate de ghid. La staruinta lui se largeste intrarea in Pestera Ialomitei facandu-se practicabila pentru turisti si se angajeaza un ”agent conducator” care aprindea lampile in interior si oferea vizitatorilor mantale contra umezelii. In 1885 publica lucrarea ”Preumblarile la Sinaia sau descrierea pe scurt a pozitiunilor celor mai frumoase ale Sinaiei, care se pot vedea fiind in apropiere”.

Scriitoarea Bucura Dumbrava,mare amatoare de drumetii,este prima femeie care a urcat pe varful Omu. Ea a locuit la Sinaia, in vila de pe strada Cantacuzino nr.7 si impreuna cu Mihai Haret incepe in 1920 seria excursiilor montane concretizata noua ani mai tarziu in lucrarea sa ”Cartea Muntilor”. Acesti entuziasti drumeti, impreuna cu ing.Iosif Sangiorgian infiinteaza in 1895 Societatea Carpatina Sinaia din initiativa careia s-au construit: Pavilioanele de la Piscul Cainelui, Varful cu Dor si de la Sfanta Ana (1897), casa Omu (1900) si casa Caraiman (1899)

In 1921, sub conducerea lui Mihai Haret ia fiinta Hanul Drumetilor,o asociatie de turism si protectie a naturii al carei prim sediu este stabilit in casa Ion Gatej de pe str.Schiorilor nr.16 unde calatorii puteau gasi doua odai cu paturi accesibile la orice ora si un depozit de alimente

Hihai Gold Haret a locuit in Sinaia, in capatul caii Codrului, in vila de la nr.73, loc unde a scris o parte din lucrarile sale dedicate promovarii si impulsionarii turismului autohton: ”In muntii Sinaiei, Rucarului si Branului”(dedicata in 1910 unchiului sau, savantul Spiru Haret),”Castelul Peles” scrisa la staruintele Regelui Carol I sau ”O excursie in Bucegi in 1839 si alte descrieri de excursiuni” unde isi informeaza cititorii despre primii exploratori: botanistul Carol Gold si francezul J.A.Vaillant.

Munti minunati, vremuri minunate, oameni minunati!

SINAIA, 03.04.2012,
in cadrul campaniei SALVATI SINAIA
arh. MANEA Nicolae Dan
Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

10 Motive Pentru Care ai Putea Avea Nevoie de o Agenţie de Marketing Digital şi de Strategii Adecvate

Dacă nu poţi convinge clienţii să cumpere, viitorul afacerii tale este în pericol. Fără st…