Home Breaking News Stiri Exclusive Arh. MANEA Nicolae Dan: “Turing-Clubul Romaniei”

Arh. MANEA Nicolae Dan: “Turing-Clubul Romaniei”

6 min read
0
0
296

Motto: Nu poti pretui daca nu cunosti!

Ne vine tare greu sa mai vedem astazi Bucegii asa cum ni-i descriu primii calatori: ca un loc salbatic si plin de mister. Ne vine greu mai ales atunci cand, mergand pe platou, intalnesti in loc de turme de oi, autoturisme de tot felul, in loc de drumeti cu rucsacul in spinare oameni eleganti, imbracati in tinuta de oras, in loc de iarba si flori, gunoaie si bidoane de plastic, in loc de poteci, drumuri asfaltate, in loc de liniste sau cantec de pasarele, zgomot de motoare turate sau manele.

Odata cu etica drumetiei adevarate au disparut si respectul si dragostea fata de munte. Aici, coplesit de sentimentul de libertate, e foarte greu sa tragi o linie intre ce ai si ce nu ai voie sa faci, asa cum si granita dintre a distruge si a dezvolta este dificil de definit. Pentru ca distrugere si nu dezvoltare se numesc noile constructii hidoase aparute in ultima vreme la Babele, la Cota 1400 sau la Caraiman iar faptul ca, pentru a proteja covorul subtire de iarba, nu ai voie sa pasunezi oriunde si oricum in Parcul Natural Bucegi,nu va avea nici un efect fara interzicerea accesului ATV-urilor pe munte, oriunde si oricum.

Dragostea pentru munte este cea care i-a adunat laolalta pe adevaratii drumeti. Primele asociatii de turism incep sa apara in Transilvania inca din mai 1873, pentru ca in vechiul Regat prima sa fie Societatea Carpatina Sinaia (februarie 1893). Pornind de aici si avand ca scop ”inlesnirea si propagarea cunosterii muntilor din imprejurimi”in 1921 se infiinteaza Hanul Drumetilor care mai tarziu, in aprilie 1926 se transforma in Turing-Clubul Romaniei (TCR). Sub presedintia aceluiasi Mihai Haret, TCR ajunge sa aiba mai bine de 4000 de membrii, grupati in 12 filiale raspandite prin toata tara, iar din donatii si cotizatii construieste peste 15 case de adapost in muntii Romaniei si marcheaza mai mult de 1200 km. de trasee turistice, dupa modelul Cluburilor Alpine francez si italian.

Turing-Clubul Romaniei organizeaza excursii in munti, conduse chiar de membrii sai marcanti: Mihai Haret, fratii Alecu si Nestor Urechia, Fanny Seculisi (Bucura Dumbrava), Nicolae Bogdan sau de calauze locale: fratii Pascu si Costica Gatej din Sinaia, Nicolae Gelepeanu si Ion Butmaloiu din Busteni. Tot in aceasta perioada se tiparesc si primele carti de promovare a turismului: Cartea muntilor, Pestera Ialomitei si Casa Pestera, Castelul Peles, Vraja Bucegilor precum si cele 3 Anuare ale Bucegilor, publicate la Sinaia in 1926-27-28 care contin date monografice, descrierea traseelor din Bucegi, lista nominala a membrilor (in 1927 aici figurau 285 de sinaieni) precum si datele Statiei Meteorologice infiintate la Pestera (cea mai inalta la acea data:1600m). Sub deviza: ”sa indrumam tineretul catre sport, dar mai ales spre turism si alpinism, spre binele si taria tarii”, Turing-Clubul Romaniei, construieste cabana Omu-Mihai Haret (1926), casa Piscul Cainelui, in poiana Carp (1929), infiinteaza Rezervatiile Valea Jepilor si Pestera Ialomitei si editeaza o intreaga colectie de harti, dintre care cea mai importanta pentru noi este Harta turistica a muntilor Bucegi si Garbova (1934). Usile tuturor acestor cabane erau deschise zi si noapte pentru grupurile de turisti, iar aici, membrii cotizanti TCR, ei insisi exemple de comportament si promotori activi ai turismului montan, aveau diverse inlesniri si reduceri substantiale la tarifele de cazare. Dupa disparitia prematura a lui Mihai Haret (1940) si diluarea nucleului de drumeti entuziasti, Turing-Clubul Romaniei,”asociatie de turism si pentru protectia naturei”, isi inceteaza activitatea in 1948.

Fara a fi etern, muntele e rabdator.Privind cu intelepciune si intelegere spre vale,el ii asteapta mereu cu dragoste pe adevaratii drumeti. Si un prim pas spre impacarea cu muntele ar putea fi reinfiintarea Turing-Clubului Roman dar si a bunelor sale deprinderi, chiar la Sinaia, ca un simbol al trainiciei lucrului facut din iubire pentru munte.

SINAIA, 20.04.2012,
in cadrul campaniei SALVATI SINAIA
arh. MANEA Nicolae Dan
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Litanii” – noul volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, Editura Rawex Coms – Bucureşti, 2020

        A apărut un nou volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, intitulat “Litan…