Home Breaking News Stiri Exclusive MANEA Nicolae Dan: “Imaginea orasului”

MANEA Nicolae Dan: “Imaginea orasului”

8 min read
0
0
1,229

Motto: “Pasivitate inseamna complicitate!”

Puterea unui lant este data de rezistenta celei mai slabe verigi din el.Tot asa si imaginea unui oras este data de cea mai urata zona a lui, de cea mai darapanata cladire, de cea mai murdara strada, de cea mai neingrijita gradina.

Doar privind un om, iti poti da seama daca este vesel sau trist, daca are o privire limpede sau una preocupata, daca e un om mandru sau unul impovarat de necazuri. Roseata din obraji indica un om sanatos si activ, pe cand paloarea inseamna boala si indiferenta. La fel se intampla si cu un oras. Privindu-l doar, iti poti da seama daca este sanatos, daca este vesel, daca este viu. Daca gardul este reparat si poarta nu scartaie, daca iarba e tunsa si truchiurile pomilor varuite, daca aleea e curata si peretii casei zugraviti, poti spune despre omul acela ca este gospodar, fara sa-l cunosti, fara sa-i fi vorbit si fara sa intri in casa lui.

Nu mi s-a parut potrivit sa scriu despre suburbiile pline de cotete, de drumuri desfundate si de gunoaie insa mi-am propus sa ma plimb chiar prin centrul Sinaiei. Imediat dupa ce urci scarile de la gara (n-am sa mai comentez despre cum arata si cum miroase aceasta zona, fiindca nimic nu s-a schimbat), chiar peste drum de parcul orasului, te intampina ruinele vilei Floricica. Surprinsa in 1989 in plin proces de reabilitare, trecuta prin lungi procese si prin mai multe maini de proprietari, frumoasa vila a ajuns o darapanatura pe care plasele gardului din jur, ele insale dezagrabile,nu mai reusesc sa o ascunda. Doar cativa pasi mai departe,urcand pe str.Octavian Goga spre Manastire si Peles, intalnesti un mult prea lung sir de constructii abandonate, toate aflate intr-o zona declarata rezervatie de arhitectura, unele clasate ca monumente istorice, mai toate detinute la un moment dat de un acelasi proprietar de ocazie:

Vila Cocora, o splendida cladire interbelica din caramida aparenta, prima vila de cinci stele din Sinaia, zace azi, cu geamurile sparte si napadita de buruieni, asteaptand securea ”dezvoltarii” care o va decapita cat de curand, pentru a face loc unei noi ”minuni arhitecturale”.

Lucrarile de reparatii incepute prin 1990, la vila Excelsior aflata putin mai sus, (proiectata de arh.Iotzu), una dintre primele cladiri realizate pe aceasta strada, au fost de mult abandonate iar constructia, lasata de izbeliste si intr-un echilibru structural precar, de toti cei ce se pretind a fi proprietarii ei. Urmatoarea,este o casa locuita pana de curand, adica pana cand a capatat un nou proprietar care acum o lasa prada timpului si nepasarii. Mai facem cativa pasi si pe coasta dealului de sub Manastire privim cu admiratie vila Carola (fosta Ungarth), unde te frapeaza discrepanta dintre frumusetea constructiei si lipsa de grija si de interes fata de ea,…si mai pot continua pentru ca nu am parcurs decat 200 de metri prin centrul statiunii.

Sinaienii dar si turistii care trec pe aici, privesc si se intreaba mirati: de ce?. Se intreaba si trec mai departe spunand: nu e treaba mea, nu e casa mea. Dar este orasul nostru! si pot sa le spun tuturor cu mana pe inima, ca nu casele sunt vinovate pentru starea in care au ajuns, ci oamenii, cei care le locuiesc, cei care le detin si toti cei care trec prefacandu-se ca nu le vad. Trebuie sa ai capacitatea si sa-ti dobandesti dreptul de a fi proprietarul unei cladiri. Felul in care arata casa ta sau a vecinului tau sunt in aceiasi masura o problema personala dar si una care tine de imaginea orasului. Din acest motiv s-au scris legi care ii obliga pe proprietarii la o minima decenta fata de aspectul cladirilor lor.

Dar cine sa le aplice,cine sa verifice asta si prin urmare cine si de ce sa le respecte. Sunt orase in care, daca neglijezi sa iti intreti casa, administratia este cea care intervine si face cuvenitele lucrari de reparatii, dupa care iti inmaneaza decontul. Iar lucrurile pot merge atat de departe, incat in timp, iti poti pierde chiar si dreptul de proprietate asupa casei pe care nu esti in stare sa-o ingrijesti (tot asa cum unii parinti sunt decazuti din drepturile lor daca nu isi pot ingriji proprii copii). Sunt deja prea multi ani de cand toleream neglijenta, nepasarea, nesimtirea si aroganta celor din spatele acestor cladiri, care sunt o pata pe obrazul si asa destul de ridat al batranei statiuni.

SINAIA, 06.05.2012,
in cadrul campaniei SALVATI SINAIA
arh. MANEA Nicolae Dan

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…