Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Arhitect Nicolae Dan MANEA – “Minunile din Bucegi” (partea a III-a)

Arhitect Nicolae Dan MANEA – “Minunile din Bucegi” (partea a III-a)

7 min read
0
0
611
Vezi AICI partea II-a

Motto: “Nu poti pretui daca nu cunosti!”

Coboram asadar de pe Omu, lasand in spate si varful Bucura (denumit asa, drept pretuire pentru scriitoarea Bucura Dumbrava, drumet neobosit prin Bucegi, prima femeie care a urcat pe acest varf), convinsi ca am aflat tot, ca mai mult de atat nu se poate. Mergem spre Caraiman, atrasi de povestile legate de acest loc si continuam sa trecem pe langa grupuri de stanci cu infatisari bizare.Putem vedea un chip uman identificat de Densusianu ca fiind al zeului Saturn iar mai apoi, dupa ce traversam cerdacul Vaii Cerbului, intalnim pe spinarea Costilei o stanca zoomorfa semanand cu o pasare de prada, privind spre Omu.

Despre muntele Caraiman se povesteste ca in Carpati locuia tare de mult un vrajitor urias. El purta la subbrat un cimpoi cu care isi putea indeplini orice dorinta. Intr-o zi s-a gandit sa isi cladeasca o imparatie minunata in care toata lumea sa fie fericita, ceea ce a si facut. Cu timpul insa, oamenii s-au inrait si de suparare ca tot ce facea el bine se intorcea spre rau, a incetat sa mai cante din cimpoi si mai apoi a adormit necajit. Si astfel vedem azi, un urias adormit, trist si inourat. Mai spre zilele noastre, Densusianu dedica un intreg capitol din ”Dacia preistorica” altarelor ciclopice de pe muntele Caraiman (Cerus Manus) identificat in fapt cu platoul Bucegilor si dintre care, in mod inexplicabil, nu mentioneaza si Sfinxul. Ne putem abate apoi spre Plaiul lui Pacala, un loc surprinzator si frumos, cu megaliti asemanatori Babelor, putem vedea, coborand spre Poiana Stanii Regale stanca solitara semanand cu un strajer dac sau putem urca, asemeni calatorului Jean Vaillant, pentru a poposi langa ”masa ciobanului” ascultand povestea Varfului cu Dor.

Se spune ca, un tanar pastor venit din Ardeal, se indragosteste de fata stapanului sau si o cere in casatorie. Tatal fetei este de acord, dar dorind sa se convinga de sinceritatea tanarului, ii pune conditia sa petreaca singur o iarna pe varful muntelui. Desi nimeni nu mai reusise asa ceva, pastorul accepta provocarea cu bucurie si la sfarsitul toamnei anului 1770 isi ia cu sine cateva provizii si, pe o vreme potrivnica, urca cu indarjire, insotit doar de cainele sau. Ajuns in varf, se adaposteste sub o stanca si ramane acolo, nu se stie cum, timp de cinci luni. Iarna trece, si imediat dupa ziua Bunei Vestiri, pastorii urca la stana si merg mai apoi sa-si caute tovarasul. Tanarul pastor inca mai traieste. Il gasesc stand drept in picioare pe o lespede mare si neteda ca o masa. ”Marcule, ai invins Marcule!” ii striga ceilalti pastori dar vazandu-i, mintea incepe sa i se tulbure, picioarele i se ingreuneaza, genunchii i se inmoaie, duce mana la inima si se prabuseste mort, fara a putea scoate nici un sunet.

Pastorii ii sapa mormantul chiar in locul unde a cazut si de atunci, acest varf al Bucegilor se cheama ”Varful cu Dor”, adica muntele durerii si al regretului. La 1839, cand francezul Vaillant asculta aceasta trista poveste, din gura unui taran din Comarnic, in acel loc inca se mai putea vedea un mormant si o cruce care au durat multa vreme. Iar daca va aflati prin preajma acestui loc la inceputul lui iunie, veti fi martorii unui spectacol mirific, o alta minune a Bucegilor: un intreg munte insangerat de explozia covorului de flori de trandafir de munte. Poate ca se intampla asta si in semn de aducere aminte pentru tanarul cioban rapus de dor si de singuratate.

Se mai spune despre acesti munti plini de taine, acoperiti doar cu muschi si licheni, presarati cu bolovani si cu iarba buna doar pentru hrana animalelor, ca daca Dumnezeu n-ar fi interzis omului sa locuiasca in Bucegi, El i-ar fi impodobit cu paduri si ar fi semanat plante…!

Pasind ingandurati prin aceste locuri suspendare imediat sub inaltul cer, undeva, chiar la granita dintre stiinta si fictiune, veti intalni cu siguranta taramul celei de-a cincea dimensiuni: imaginatia.

SINAIA, 05.03.2012,
in cadrul campaniei SALVATI SINAIA
arh. MANEA Nicolae Dan

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Valea Prahovei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Incepe Targul National Imobiliar TNI – 6-8 mai 2022, Palatul Parlamentului

RECORD: Proiecte imobiliare cu valoare de peste 2 MILIARDE euro prezentate la TNI. Toti ce…