Home Breaking News Stiri Brasov “Liviu Babeș” – Eroul martir care in anul 1989 a ars în numele libertăţii

“Liviu Babeș” – Eroul martir care in anul 1989 a ars în numele libertăţii

9 min read
0
0
215

Pe 2 martie, 1990, împreună cu mai mulți colegi de la ROMAN SA( locul de unde a pornit revolta   muncitoreasca  din 15 noiembrie 1987), am participat la  prima comemorare  a  eroului-martir,  Liviu Babeș, un erou necunoscut până atunci. Cu prilejul acelei ocazii  a fost dezvelită pe Pârtia Bradul –  locul unde pe 2 martie, 1989, Liviu Babeș devenea o torță vie în numele liberatii – o cruce de fier și s-au depus câteva coroane de flori.

Au trecut 23 de ani de când Liviu Babeș a recurs la acest sacrificiu  suprem in speranţa  ca alții să trăiască mai bine. Acest gest radical s-a vrut o palmă adresată regimului comunist care subjuga românii ajunși la disperare, dar care nu aveau curajul, ÎNCĂ, să ridice capul și să se opună fățiș dictaturii comuniste.

Liviu Babeș prin al sau  gest extraordinar, dar  fatal şi singular,  a încercat să atragă atenția internaţională asupra situaţiei disperate din România, lăsând însă, in urma sa,  o soție, Etelka,  și o fetiță, Gabriela, de numai 12  ani. Un gest radical, un gest  nebun, dar unul lucid, un gest împotriva mizeriei comuniste și nocive care măcinase și transformase  națiunea românească într-un zombie ambulant.

Liviu  Corneliu Babeş, un braşovean in vârsta de 47 de ani lucra ca maistru electrician  la Trustul de Prefabricate din Brasov şi in paralel urmase cursurile Şcolii Populare de Artă din Braşov, devenind un pictor si un sculptor apreciat.

In anul 1989, pe 2 martie, Liviu Babeș s-a autoincendiat, s-a transformat într-o torță umană, în timp ce cobora pe Pârtia Bradul, din Brașov, având în mână un carton pe care scria ‘Stop Murder! (Opriți crimă) Brașov = Auschwitz”. După  două ore de agonie petrecute la spital, Liviu Babeș avea să spună adio unei lumi în care el nu se mai regăsea, unei dictaturi monstruoase pe care el nu o mai suporta, dar cu speranța că gestul sau va avea un ecou internațional și ceva se va schimba în bine pentru românii de rând și familia să.

A fost comparat cu Jon Palach, un student care și el și-a dat foc în Piața Vencelas din Praga pentru a protesta față de invadarea Cehoslovaciei  de catre  trupele scovietice. Liviu Babeș a încercat prin acest sacrificiu suprem să fisureze acest regim ermetic al despotismului absolut, însă ecoul nu a fost pe măsura gestului sau unic.

Un ziarist britanic scria în paginile unui săptămânal că: “Am auzit un geamăt și un om cuprins de flăcări a apărut din pădure. Nu părea că încearcă să-și stingă cercul de flăcări care îl cuprinsese. Nu spunea un cuvânt, dar aveam impresia că-i aud sfârâitul părului și al pielii. Durerea să era cumplită, dar, deși trecuse mai mult de un minut de când îl observasem, nu dădea niciun semn că ar încerca să se salveze. Atunci a apărut cineva cu o pătură și împreună am încercat să-l stingem”

Liviu Cornel Babeș a fost declarat “erou-martir” la 4 iunie 1997, iar în prezent o stradă( fostă stradă Rândunicii) din Municipiul Brașov îi poartă numele.

Se tot promite de câțiva ani de către autoritățile locale din Brașov că se va realiza un monument în memoria martirului, monument care se vrea amplasat chiar în fața Primăriei, lângă  “Lupoaica”. Autoritățile au promis din nou, și în acest an, că vor aloca fonduri pentru realizarea unui monument închinat lui Cornel Liviu Babeș.

Din păcate, ca la noi, la nimeni, sau ca la noi, ca la romani. In timp ce alte tări stiu sa-si aprecieze eroii naţionali şi să-i prezinte lumii intregi ca marturii istorice,  noi, deşi  avem câțiva eroi adevărați care ar merita arataţi lumii intregi şi ar trebui  puşi pe  un piedestal și veneraţi,  alegem să îi lăsam să zacă intr-un colţ  prăfuit si uitat de timp, deoarece, of course, nu sunt bani pentru ei.

Și, tot  din păcate, an de an, cei care încă își mai amintesc de Liviu Babeș sunt din ce în ce mai puțini.

Liviu Corneliu Babeș a încercat acum 23 de ani să schimbe istoria prin sacrificiul sau suprem, lăsând în urmă sa două inimi îndurerate,  care încă se mai întreabă dacă gestul sau eroic a meritat, sau nu, acest sacrificiu.Noi, românii, și în special brașovenii, avem datoria să-l punem pe Liviu Babeș, la loc de cinste, în manualul de istorie. Dacă Liviu Babeș nu a reușit să schimbe istoria, noi trebuie să-l aducem pe Liviu Babeș în istorie.

Acum, la 23 de ani de când acest  erou adevărat, Liviu Babeș,  a plecat la cele veșnice să ne amintim cu pioșenie și adânc respect ca de unul care ne-a predat o lecție supremă de curaj, o lecție care ne pune la locul nostru, și anume acela de mai puțin curajoși. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească pe Liviu Babeș în Împărăția Sa Cerească! NU  TE VOM UITA!

Viorel VINTILA

 

TNI - Targul National Imobiliar
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Brasov

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Proiectate de austrieci: 10 km de pârtii la Râşnov, telegondolă şi lac de acumulare

Ieri a fost prezentat master planul de peste 36 milioane de euro pentru dezvoltarea staţiu…