Bulgarii vor să închirieze trambulinele din Râşnov
Complexul olimpic de pe Valea Cărbunării e vizat pentru naţionalele bulgăreşti de sărituri cu schiurile
Pe baza olimpică de pe Valea Cărbunării, din Râşnov, spre sfârşitul acestui an, bulgarii şi-ar putea organiza campionatele naţionale de sărituri cu schiurile, pentru copii. Competiţia ar urma să aibă loc pe trambulinele de K15, K35 şi K64, finalizate deja. „Până acum, pentru că nu avea trambuline, Bulgaria organiza acest campionat în Austria. Însă ceea ce se întâmplă la Râşnov este un element de noutate pentru Europa de Est. Deja, aceştia şi-au manifestat intenţia de a organiza competiţia aici. Cu siguranţă că vor fi foarte multe loturi din ţările învecinate care vor veni la noi la pregătire. Deocamdată, bulgarii ne-au solicitat nişte preţuri”, a precizat, ieri, Adrian Veştea, primarul oraşului Râşnov.
httpv://www.youtube.com/watch?v=IdLDi7YtXHQ
Săriturile pe trambuline încep în trei săptămâni
Potrivit lui Veştea, săriturile cu schiurile vor începe în trei săptămâni, pe cele trei trambuline. Chiar dacă nu este zăpadă, ele pot fi folosite, deoarece sunt utilate cu plastic, spune primarul. „Cele trei trambuline sunt investiţia OMV-ului, partenerul nostru, împreună cu Federaţia de Schi. Investiţia s-a ridicat la peste 5 milioane de euro. Deja a fost pus şi gazonul, astfel că aici vor începe săriturile în trei săptămâni”, a declarat Adrian Veştea.
Trambulina K 90 va întregi baza sportivă
Pe lângă cele trei trambuline, în Valea Cărbunării se lucrează şi la trambulina mare, de K 90, o investiţie necesară pentru organizarea FOTE. Trambulina va fi şi ea utilată cu plastic şi va avea o instalaţie de udat.
Baza sportivă va fi completată cu două turnuri pentru arbitri. De asemenea, urmează să fie construit telescaunul, care va avea o staţie intermediară şi va face legătura între bază, trambulina de K 64 şi K90. Pe Valea Cărbunării va fi amenajată calea de acces şi creată parcarea cu 87 de locuri pentru autoturisme şi 10 pentru autobuze. Baza sportivă va avea şi o clădire anexă, în care vor fi vestiarele, dar şi sălile de conferinţe.
„Vom avea instalaţie de iluminat nocturn şi se vor putea organiza competiţii pe timp de seară, care pot fi transmise în direct. Vrem să cumpărăm şi o maşină de bătut zăpada. Investiţia totală a bazei va însemna 7 milioane de euro, la care se adaugă TVA”, a detaliat primarul. Toate aceste investiţii ar trebui finalizate până în luna august 2012, „astfel încât aici să putem organiza deja două competiţii pentru a omologa trambulina”, precizează Adrian Veştea. Pentru aceste investiţii, o parte din bani vor veni de la Ministerul Dezvoltării.
Un nou sport adus în România
În această perioadă, la Râţnov se lucrează şi la instalaţia de înzăpezire pentru pista de biatlon. Pe această pistă, în decembrie, cu ajutorul Federaţiei Internaţionale de Schi, ar putea fi organizat un campionat pentru fete, în cadrul campionatului naţional. În martie 2012, pe pista de la Râşnov ar putea fi organizată o competiţie balcanică pentru copii, la biatlon şi săriturile. „Însă asta dacă vom fi în grafic”, spune Adrian Veştea.
„Dar ce este mai important pentru România, este faptul că vom introduce un nou sport la care România nu a avut niciodată un sportiv legitimat. Vorbesc de combinata nordică, mai exact sărituri la trambulină şi alergare pe pista de fond. Acest sport funcţionează de ani mulţi în toate ţările cu tradiţie. În momentul în care am avut delegaţi de la Federaţia Internaţională de Schi şi de la Comitetul Internaţional Olimpic, le-am solicitat ca Râşnovul, pe lângă probele alocate, să organizeze inclusiv proba de combinată nordică”, a precizat, ieri, primarul Adrian Veştea.
Acest sport a fost inclusiv în calendarul FOTE, care s-a desfăşurat la Liberec, în Cehia, anul acesta.
Partajează acest conținut:
Publică comentariul