Home Cartea de aur a eroilor municipiului Campina

Cartea de aur a eroilor municipiului Campina

3 min read
0
0
445
Moto: „Toţi românii sunt datori să depună semnul lor de amintire şi recunoştinţă pe mormântul fiecăruia dintre eroii lor” (A.D. Xenopol)
Sub egida filialei locale a Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” şi a Societăţii de Ştiinţe Istorice, recent, a avut loc la Casa Tineretului, lansarea Cărţii de aur a eroilor municipiului Câmpina, autori prof. Gheorghe Moroianu şi col. (r) Marian Dulă.
Activitatea, dedicată Zilei Câmpinei, a fost onorată de prezenţa oficialităţilor locale, a cadrelor didactice, de reprezentanţi ai armatei, poliţiei, jandarmeriei, de elevi şi iubitori ai tradiţiilor şi meleagurilor noastre strămoşeşti.
Cartea reprezintă un pios omagiu adus memoriei miilor de eroi care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea şi independenţa naţională, precum şi a sutelor de eroi câmpineni care au căzut la datorie.
Capitolele cărţii sunt bine alese şi argumentate, pe baza probelor din teren sau din documentele oficiale. Din păcate, Administraţia Cimitirului Câmpina nu dispune de evidenţele numelui şi a numărului eroilor înmormântaţi în timpul celor două războaie mondiale, ceea ce i-a determinat pe cei doi cercetători să recurgă la studierea amănunţită a însemnelor de căpătâi din Cimitirul Eroilor. Remarcabilă este, de asemenea, valorificarea diferitelor documente (tabelele eroilor români şi străini, de la preotul Costică Dumitru, materiale inedite de la Parohia „Sf. Nicolae”, documente privind eroii de la Otopeni), care au dat un plus de valoare lucrării.
„Avem convingerea – au subliniat autorii – că această lucrare va contribui la educarea tinerei generaţii în spiritul patriotismului, a respectului şi a recunoştinţei faţă de sacrificiul înaintaşilor, care prin jertfa lor au contribuit la făurirea unei Românii libere şi independente”. (Theodor MARINESCU)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…