Home Breaking News Stiri Brasov Castelul Bran, cuib al vampirilor?

Castelul Bran, cuib al vampirilor?

5 min read
0
0
672

La auzul numelui, pe mulţi îi încearcă un fior rece pe şira spinării… Dar, datorită lui, România este cunoscută peste tot în lume. Este un loc de legendă, intrat în folclorul şi istoria României. Castelul Bran este cunoscut în întreaga lume drept Castelul lui Dracula.

Castelul Bran este situat în Pasul Bran-Rucăr, la mai puţin de 30 km de orașul Braşov. La început, Castelul Bran (în slavă: brana=poartă) a fost o fortăreață cunoscută sub numele de Dietrichstein, construită de Ordinul Cavalerilor Teutoni în anul 1212. Iniţial, așezământul a fost o cetate de „trecătoare” cu scop militar, dar a trecut, de-a lungul timpului, prin numeroase modificări. Locuitorii Braşovului au ales amplasarea castelului lângă un drum comercial care lega, la vremea respectivă, Valahia de Transilvania, pe una dintre cele mai înalte stânci din zonă, de unde puteau fi supravegheate împrejurimile și care era mai ușor de apărat în cazul unor atacuri inamice.
Tradiția

De Castelul Bran se leagă numele lui Vlad Ţepeş, dar şi al reginei Maria. Ţepeş nu a trăit însă în acest așezământ. De fapt, domnitorul Ţării Româneşti, care şi-a petrecut mai mult de jumătate din cei 45 de ani de viaţă în închisoare, a locuit în Castelul Bran doar două luni, în calitate de prizonier, în 1462.

Cât despre regina Maria, ea a fost cu adevărat îndrăgostită de acest loc. Castelul i-a fost dăruit de oraşul Braşov în 1920, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Aceasta a fost şansa Castelului Bran de a reveni la viaţă: regina l-a amenajat pe gustul său, iar acesta a devenit unul din locurile ei favorite. Familia regală a României a lăsat o importantă amprentă asupra sa. Încă din anii 30, Branul şi împrejurimile sale au beneficiat de electricitate. Accesul la etajele superioare se putea face şi cu un lift, şi tot din acea perioadă datează şi conexiunea telefonică. Regina Maria a murit la Sinaia, la 18 iulie 1938, iar inima ei a fost depusă la Balcic. După ce Bulgaria redobâdeşte Cadrilaterul, în 1940, inima Reginei Maria a fost dusă la Bran, într-o caseta de argint, aflată, la rândul ei, într-o caseta de aur încrustată cu pietre preţioase.

Castelul Bran şi-a dobândit notorietatea mondială datorită lui Bram Stocker, autorul romanului Dracula, a cărui acţiune se petrece în castelul-reşedinţă al lui Dracula (Vlad Ţepeş), vampirul din Carpaţi.

Lonely Planet a situat Castelul Bran pe primul loc într-un top al celor mai înfricoşătoare destinaţii din lume, dar acesta nu este singurul motiv pentru care merită să vizitați acest obiectiv turistic. Aspectul său, în sine, și frumusețea zonei, sunt argumente la fel de solide pentru călătorul avid de cunoaștere.

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Brasov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Proiectate de austrieci: 10 km de pârtii la Râşnov, telegondolă şi lac de acumulare

Ieri a fost prezentat master planul de peste 36 milioane de euro pentru dezvoltarea staţiu…