Home Costin Ciuşdel între primii cinci tineri informaticieni din ţară

Costin Ciuşdel între primii cinci tineri informaticieni din ţară

9 min read
0
0
209

Costin Ciuşdel este elev în clasa a X-a la Colegiul Mihail Cantacuzino din Sinaia. Are doar 17 ani şi jumătate şi este un adolescent care vorbeşte cu modestie despre realizările lui şcolare. Cu greu am aflat că este un elev foarte bun la toate materiile, deşi se simte atras de ştiinţele exacte. Medalia de aur obţinută la Concursul de Informatică Aplicată de la Târgu Jiu şi faptul că s-a clasat în primii cinci tineri informaticieni din ţară sunt doar unele dintre realizările lui. A descoperit calculatorul în clasa a II-a şi de atunci programarea a devenit o pasiune pentru el. Deşi este un împătimit al programării, nu petrece mai mult de două ore în faţa calculatorului, fiindu-i suficient ceea ce învaţă de la profesorii lui, Mihaela Ilaş şi Cătălin Toader.

Rep: Aş vrea să-mi spui şi mie câteva lucruri despre tine.

M-am născut la Câmpina, pe 23 februarie 1994. Stau în Azuga şi sunt elev în clasa a X-a, la Colegiul Mihail Cantacuzino din Sinaia.

Rep: De ce ai ales să vii la Colegiul Mihail Cantacuzino?

Îmi doream să fac profilul matematică-informatică, iar acest colegiu toată lumea spunea că este mai bun. Toţi colegii mei mergeau la Sinaia şi atunci am venit şi eu cu ei aici.

Rep: Cum a fost copilăria ta?

Până în clasa a IV-a, vacanţele de vară le-am petrecut la ţară la bunici. Acolo nu aveam calculator, aşa că toată ziua mă jucam afară.

Rep: Când ai avut primul calculator?

Primul calculator l-am avut în 2002. Era un calculator destul de simplu, nu era foarte performant. Am început cu jocurile, ca orice copil, dar de la început m-au atras programele. Am învăţat să configurez un calculator, să bag programe. În urmă cu patru ani, mi-am luat calculatorul pe care îl am acum.

Rep: Cum a fost prima întâlnire cu informatica? Cine a fost prima persoană care te-a ajutat să descoperi calculatorul?

Eram în clasa a II-a şi la şcoală la Azuga era un curs de informatică. La vremea respectivă nici nu ştiam ce este acela calculator. Aveam nişte calculatoare vechi, iar profesor era fratele învăţătoarei, Grigore Petruţ. Acolo am învăţat primele lucruri despre un calculator şi cum să intru pe internet. După ce mi-am luat calculator acasă, am început să descopăr singur mai multe. Când am venit la liceu la Sinaia am învăţat mai multe despre informatică, programare, office.

Rep: Cum a fost concursul de la Târgu-Jiu? A fost greu să te pregăteşti?

Îmi place informatica foarte mult şi învăţ repede tot ce ţine de real. La faza judeţeană a concursului nu m-am pregătit suplimentar, doar ce am învăţat la orele de informatică, iar pentru faza naţională m-am pregătit cam o săptămână. Spre exemplu, bazele de date, care au însemnat 40% din punctajul concursului, le-am învăţat într-o săptămână.

Am avut emoţii pentru că este normal să ai emoţii la o competiţie naţională şi mă gândeam că nu voi reuşi. Îmi era teamă că Prahova va ieşi pe ultimul loc şi toată lumea va fi dezamăgită de mine.

Rep: Ce ai simţit în momentul în care ai primit medalia de aur?

M-am bucurat că am reuşit să obţin un premiu.

Rep: Ai învăţat ceva nou la concursul de la Târgu-Jiu?

La Târgu-Jiu am descoperit un limbaj de programare şi după două săptămâni am făcut prima mea aplicaţie în programul respectiv. Este o agendă, nu face mare lucru, dar pentru primul proiect este destul de bine.

Rep: Ce hobby-uri are şi cum îşi petrece timpul liber un tânăr atras de informatică?

Îmi place să fac sport. Stau mult afară, fac şi sală, timpul liber îl dedic sportului. Dacă nu mă duc afară într-o zi am o stare de rău. La calculator nu petrec mai mult de două ore pe zi. Uneori mai merg cu prietenii în club. Am o adolescenţă absolut normală.

Rep: Când vei termina liceul, spre ce carieră vrei să te îndrepţi?

Încă nu ştiu sigur. Am două opţiuni: să merg pe drumul acesta spre IT, programare sau să fac o facultate de finanţe-bănci. Nu m-am hotărât încă, mai am doi ani.

Rep: Tot mai mulţi tineri pleacă din ţară. Eşti tentat să faci şi tu asta?

Mi-aş dori să fac o facultate în Anglia, dar din păcate, costurile acolo sunt destul de mari şi nu am această posibilitate. Chiar dacă nu aş plăti studiile, rămân banii de cazare şi masă şi asta înseamnă destul de mult aşa că nu voi pleca în străinătate, voi rămâne în România.

Rep: Ce vrei să le transmiţi celorlalţi adolescenţi?

Să privească spre viitor cu mai multă încredere şi să-şi urmeze pasiunea. Fiecare dintre noi avem un talent. Unii sunt buni pe partea reală, alţii pe partea umană. Ar fi bine ca toţi să-şi descopere talentul şi să facă ceea ce îi pasionează.

SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Litanii” – noul volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, Editura Rawex Coms – Bucureşti, 2020

        A apărut un nou volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, intitulat “Litan…