Home Creştere de 45% pe piaţa investiţiilor

Creştere de 45% pe piaţa investiţiilor

6 min read
0
0
395

2010 a fost un an mai bun pentru piaţa de investiţii faţă de 2009, acest sector al pieţei imobiliare înregistrând un volum de 327,3 milioane euro. Suma reprezintă un plus de 45% faţă de volumul din 2009, un an foarte slab pentru investiţii, arată cel mai recent raport de piaţă al CBRE România.

În cel de-al doilea semestru al anului 2010 s-a înregistrat o activitate mai scăzută pe piaţa de investiţii comparativ cu prima jumătate a anului. Semestrul 2 a avut un minus de 55% faţă de primul semestru, însă a marcat prima mare tranzacţie cu un proiect office – Floreasca Business Park. Cele mai cerute produse investiţionale au fost cele comerciale (parcuri de retail, centre comerciale sau de tip big box) şi clădirile de birouri. Numărul şi volumul tranzacţiilor instituţionale rezidenţiale este limitat la sub 6% din total. Nu s-au înregistrat tranzacţii investiţionale pe domeniul industrial, mixed-use sau hotelier. În total, s-au înregistrat 14 tranzacţii, iar valoarea medie a tranzacţiei a fost de 23,4 milioane EUR.

Scăderea randamentelor investiţionale a fost înregistrată numai la finele lui 2010, indicii arătând reduceri pentru toate sectoarele imobiliare. Întărirea ratei randamentului a fost confirmată pentru proprietăţile de top şi mult mai puţin pentru proprietăţile din zonele secundare. Diferenţa mare dintre proprietăţile de top şi cele secundare este de aşteptat să se menţină pentru o perioadă mai lungă de timp. Cu toate că în semestrul 2 nu au fost tranzacţii de investiţii cu produse de retail, acest segment a reprezentat mai bine de 60% din totalul tranzacţiilor din 2010. Astfel, în 2010 piaţa spaţiilor comerciale a totalizat 196,9 milioane EUR, cu următoarele tranzacţii:

Auchan şi Bricostore în Piteşti, proprietăţi deţinute de Avrig 35 şi vândute către NEPI;

Atrium Center Arad (50% din acţiuni) cumpărate de Arcadom, compania de construcţii parte a TriGranit Corporation, pentru suma de 35,5 milioane euro;

Immofinanz a finalizat tranzacţii pentru proprietăţi în dezvoltare precum: Polus Center Constanţa, West Gate Craiova şi Euromall Galaţi.

Spaţii de birouri

Un reper al pieţei a fost înregistrat în a doua parte a anului 2010 – prima mare tranzacţie de birouri încheiată după mai mult de 26 de luni: Floreasca Business Park, vândută de Portland Trust către NEPI. Această tranzacţie se situează în Top 3 tranzacţii de birouri din Bucureşti, întrecută ca valoare doar de America House şi S-Park.

Fondul de investiţii NEPI, cumpărătorul clădirii, a securizat structura financiară a tranzacţiei: 30% din cele 101,2 milioane EUR reprezintă emitere de acţiuni în cadrul companiei NEPI, restul reprezentând preluarea împrumutului.

NEPI a încheiat peste 43% din valoarea volumului de investiţii pe 2010 (prin Floreasca Business Park şi Auchan&Bricostore Piteşti), acestea fiind precedate de o tranzacţie de 63 milioane euro plătite pentru un centru comercial la sfârşitul lui 2009. În total, acest fond de investiţii sud-african, care are în plan să se listeze la Bursa din Bucureşti, a investit mai mult de 270 milioane euro în ultimii 4 ani.

Terenuri

După un 2009 foarte slab, 2010 a adus o revenire. Un număr de terenuri, în special destinate dezvoltărilor de centre comerciale, a fost tranzacţionat în ultimul an. Printre cei mai importanţi cumpărători putem menţiona:

Cora a achiziţionat terenuri în Braşov şi Bacău (ambele foste fabrici); Dedeman, în Cluj-Napoca;

Toţi operatorii de magazine cu preţuri mici (Lidl/Plus Discount, Kaufland, Penny Market) şi-au consolidat prezenţa în toată ţara.

SURSA: http://www.romanialibera.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…