Locuri de munca in Prahova: Rulla | Joburi Prahova | Joburi Brasov

Cum vedea un drumeț Munții Bucegi, în 1930

Voteaza articol:
Se încarcă...
· 85 afisari

În presa interbelică, munții Bucegi au devenit, după construirea cabanelor și marcarea traseelor, cel mai exploatat subiect despre natură. Aflați la mică distanță de Capitală, cu peisaje fabuloase și cu oportunități nelimitate de drumeții, extremitatea estică a Carpaților Meridionali a umplut sute de pagini din publicațiile vremii.

”Munții ocupă primul loc printre minunile cu care ne-a dăruit Natura, atât în ceea ce privește bogăția materială ce ne-o pot da, cât și varietatea priveliștilor frumoase, ce desfată ochiul drumețului”, era deschiderea unui articol din 1930, numit, simbolic ”Prin Bucegi”.

Pentru călătorii de altădată, scopul drumeției era ”trecerea abruptului  din spre Valea Prahovei spre a ajunge în Valea Ialomiței, cea bogată în chei lungi și înguste, cu cascade mari și înălbite de spume”.

Într-una dintre drumețiile sale, Alexandru Steopoe, autorul articolului, povestește că, pe ninsoare, credea că arborii de pe Muntele Omu fac un zgomot asemănător ”unei bobine de inducție puse în funcțiune”. La cabană, misterul s-a elucidat. Steopoe auzise, de fapt, ”târnăcoapele subțiri, cu vârfuri din oțel” ale călătorilor care mergeau în urma sa.

20 de zile mai târziu, când același autor a dorit să coboare spre Bușteni pe Valea Cerbului, a provocat o avalanșă care l-a întors din drum și l-a pus să aleagă o altă rută. ”Zăpada căzută în ajun și pe care o atinsesem cu primul meu pas de coborâre, a pornit deodată repede la vale și această mișcare s-a propagat cu viteza fulgerului, de la un capăt la altul al uriașei căldări a văii”, nota Steopoe în 1930.

Mai multe despre drumețiile sale și întâmplările care i-au marcat călătoria lui A. Steopoe, găsiți în revista ”Natura”, nr. 9 din 15 noiembrie 1930, articolul ”Prin Bucegi”. Mai jos aveți materialul:

Natura : Revistă ştiinţifică de popularizare, 19, nr. 09, 15 noiembrie 1930

Daca ti-a placut articolul, urmareste Totpal's Daily News pe FACEBOOK şi TWITTER!


Publicat de pe 7 ian. 2019 in Stiri Valea Prahovei. Puteti urmari raspunsurile la acest articol folosind fluxul RSS 2.0 iar daca aveti cateva minute libere ne-ar interesa parerea dumneavoastra. Nu ezitati.

Parere ta

CAZARE *** la Busteni – Poiana Tapului

cazare Busteni

Tarif cazare incepand de la 180 ron/zi

Vizitatori acum pe site

Participa si tu la ” BURSA LOCURILOR DE MUNCA in Busteni si imprejurimi “

Top articole:

Cele mai noi articole:

Comentarii recente

Primaria Busteni

Articole RECOMANDATE !!!

Copyright © Mihai Mircea Totpal. Toate drepturile sunt rezervate. Statistici oferite de Google Analytics.