×

Cursuri de echitatie si excursii in grup-calare pe teren variat la Cheile Rasnoavei

Cursuri de echitatie si excursii in grup-calare pe teren variat la Cheile Rasnoavei

Centrul de echitatie Diana-Rasnov

Ferma montana de cai s-a nascut dintr-o pasiune profunda si de nestavilit pentru cai, a caror numar a crescut de la an la an, ajungandu-se la aproximativ 50 de “membri de familie”.

2 Cursuri de echitatie si excursii in grup-calare pe teren variat la Cheile Rasnoavei

Ferma detine cai pentru agrement,lipitani si metisii lor,ponei,arabi si metisii acestora,intr-o paleta variata de culori. Cu acestia va puteti aventura la excursii in grup-calare pe teren variat din Cheile Rasnoavei, se fac plimbari cu atelaje, cu sania, cursuri de echitatie pentru incepatori, iar calul tau va avea la dispozitie adapost, nutreturi, antrenament si toate cele trebuincioase in absenta ta.

217 Cursuri de echitatie si excursii in grup-calare pe teren variat la Cheile Rasnoavei

Centrul de Echitatie Diana este deschis in orice sezon si va ofera urmatoarele servicii: inchirieri trasuri pentru nunti, participari la festivaluri si targuri rurale, consiliere in cumparari, vanzari de cai, excursii calare in grup – calatorie in teren variat in Cheile Rasnoavei catre Trei Brazi – Predeal (3 ore dus-intors) cu insotitor, plimbari cu trasura, caruta sau sania, cursuri pentru incepatori – in manej cu instructor. Caii sunt blanzi, raspund foarte bine la comenzi. Centrul detine cai de agrement din rasele: lipitan, frizian olandez, andaluz, arab si angloarab, cai de sport, cai pentru munca si ponei. Deasemenea oferim pensiune de cai pentru proprietarii ce nu detin adaposturi. Oferim hrana, ingrijire, antrenament si tratamente.

218 Cursuri de echitatie si excursii in grup-calare pe teren variat la Cheile Rasnoavei

NOU! La Centrul de Echitatie Diana puteti admira, cu ocazia sarbatorilor de iarna, renii lui Mos Craciun! Aveti ocazia sa organizati aici sedinte foto, filmare de spoturi pubilicitare sau chiar sa faceti o plimbare cu sania trasa de reni!

219 Cursuri de echitatie si excursii in grup-calare pe teren variat la Cheile Rasnoavei

Tot aici vei obtine consiliere pentru achizitionarea unui cal.

Tarife sedinta echitatie :

  • 60 ron/ora didactica ; la 9 sedinte platite, a 10-a este gratuita;ora didactica :45 min
  • Atelaje compuse din : 2 cai + (caruta.docar,trasura) + vizitiu : 238ron/ora
  • Sanie trasa de cai :238 ron/ora
216 Cursuri de echitatie si excursii in grup-calare pe teren variat la Cheile Rasnoavei
 
Impun respect si admiratie. Sunt prieteni adevarati. Iar istoria lumii a fost facuta din seile purtate de ei. Vorbim despre cai in acest interviu, cu un invitat special : doctorul Ducar, propietarul Centrului de Echitatie Diana.
Echitatia este un sport destul de costisitor si cere mult spatiu. La „Diana” este spatiu destul pentru ca „dragutii” sa se miste in voie. Draguti, asa li se spune cailor la Centrul de Echitatie Diana din Rasnov (intrarea spre Cheile Rasnoavei).1. Cati „draguti” proprii aveti in medie (numar, rase, lucruri inedite)? Cati cai sunt cazati in pensiune?

R: Avem in medie un numar de 60 de cai si ponei din rasele lipitan, frizieni, andaluz, romanesc de sport, arabi, semigreu romanesc si metisii acestora precum si ponei din rasa Shetland si minishetland. Ca si culori avem cai negru corb (frizienii), baltati alb cu rosu si alb cu negru, vanat-rotati, balani, roibi si harnicii murgi. Inaltimea lor variaza de la 60 cm (ponei minishetland) la aproape 180 cm ai cailor de obstacole (westfalen, oldenburg si hanoveran).

2. Care sunt exemplarele de top? Care au fost criteriile dupa care au fost achizitionati?

R: Kasper si Sieger (frizieni), Iulia cu cei doi produsi Skarlett si Hamlett (andaluzi) , Anabelle (westfalen), Raluca (angloarab),Samira (oldenburg), Athos (pursange englez) si History (hanoveran). De asemeni sa nu-i uitam pe Aronica, Bekeras, Diana si Perla (lipitani).Am dorit ca prin achizitionarea acestor cai alaturi de cei care s-au nascut si au crescut in ferma sa avem o paleta de rase de sport, munca si agrement care prin frumusetea lor sa aduca satisfactie atat sportivilor cat si celor care ne calca pragul pentru a petrece alaturi de cai clipe de neuitat care nu se compara cu nimic altceva.

3. Cum s-a conturat ideea de Centru de Echitatie? Cum a pornit totul? Care au fost cele mai mari provocari la inceputuri? Dar acum?

R:M-am nascut si am crescut in preajma cailor,am urmat si am invatat meseria de doctor veterinar,am iubit si indragit toate animalele dar in special caii,am invatat sa-i cresc,sa-i ingrijesc si sa-i antrenez, am incercat si am reusit sa insuflu aceasta dragoste si pasiune pentru cal membrilor familiei mele alaturi de care muncesc, ma bucur si culegem roadele activitatii noastre. Intr-o lume nebuna, agresata de motoare si zgomot, de lipsa de respect fata de natura fata de tot ce-i frumos si sanatos lasat de bunul Dumnezeu m-am gandit ca o intoarcere in timp ar fi benefica pentru mine,pentru familie, pentru prieteni si pentru cei care ne deschid portile. Cea mai mare provocare la inceput a fost de a-mi incerca puterile sa creez un efectiv de cai de agrement rezistenti, docili si harnici cu un sistem nervos echilibrat, care sa poata muncii un numar insemnat de ore pe zi sub mana a mai multor persoane mai mult sau mai putin cunoscatoare in ale echitatiei. Si daca acest lucru l-am reusit astazi incerc sa-l fac pe calaret sa inteleaga ca maria-sa CALUL nu este o masina este o fiinta blanda si harnica ce trebuie respectata.

4. Pensiune pentru cai. Un termen inca inedit pentru Romania. Ce servicii si produse oferiti in cadrul pensiunii pentru cai si proprietarii acestora? De cati oameni e nevoie pentru a intretine caii?

R: Lumea civilizata cu putere financiara a inceput sa-si apropie si sa indrageasca acest superb animal, sa-i respecte valoarea si sa investeasca in intretinerea si antrenarea lui. Avand un cal in custodie te-ai angajat sa porti o mare responsabilitate sa-ti dublezi atentia pentru ca proprietarul sa capete in schimbul unei sume platite servicii de calitate care constau in: adapost corespunzator, furajare dupa ratii bine stabilite, de calitate si in ton cu munca pe care o desfasoara calul, tratamente preventive si de necesitate prompte si complete si antrenament zilnic. Un bun ingrijitor poate avea grija de un numar de maximum 8-10 cai cu exceptia antrenamentului pe care il desfasoara o a doua persoana(antrenorul).

5. Care sunt costurile pe care le presupune pensiunea pentru cai pe luna / an?

R: Costurile complete ale pensiunii pentru un cal sunt de aproximativ 200 Euro lunar.

6. Care este portretul detinatorului de cal in pensiune?

R: Greu de spus. Majoritatea pornesc din dorinta de a face cadou persoanei iubite sau copilului un cal. Incep cu un elan destul de mare dar de multe ori greutatile vietii il inving sau isi schimba ordinea prioritatilor ceea ce il determina sa vanda calul sau sa renunte la el.

7. In ce filme/reclame au jucati „dragutii”? Cat de usor se supun caii dresajului?

R: Daca incep cu inceputul de la filmul istoric „Dacii” urmat de Columna,Mihai Viteazul,Haiducii lui sapte cai,pana la Regii blestemati si Inima de tigan si numeroase alte reclame si nelipsitele spectacole ecvestre (Spectacolul medieval al Brasovului si Festivalul ecvestru de la Rasnov).
In toate aceste incercari de-a lungul timpului caii nu au clacat niciodata.Nu este o munca usoara dar cu rabdare si multe repetitii calutii pot trece prin foc, prin apa, depasind obstacole de neimaginat.

8. Care este calul Dvs? Si pe ce criterii l-ati ales? Dar calul fetitei?

R: Calul meu este Kasper – un frumos frizian (nu o spun numai eu).L-am ales pentru ca mi s-a lipit de suflet si comportamentul lui docil este in ton cu varsta mea.Iubita mea fetita Diana are mai multi preferati dar in varful piramidei sta o manza andaluza de un an si jumatate nascuta in ferma pe nume Skarlett care este fiica Iuliei pe care cu 4 ani in urma si-a cumparat-o cu „banii de buzunar”.Am fi nedrepti atat eu cat si fetita daca nu am preciza ca toti calutii ne sunt dragi si ii consideram membri ai” numeroasei” noastre familii.

9. Cum au ajuns renii la Rasnov? Care este povestea lor?

R: Si acest lucru e o alta „nebunie”. Am vazut pe sticla in seara de Craciun o pereche de reni tragand o sanie cu roti undeva in judetul Prahova in comuna Secaria. M-am interesat de proprietari, de provenienta renilor si cu ajutorul unor oameni de suflet silvicultori de profesie ne-am unit fortele si am adus un numar de 6 exemplare din Suedia. Dupa multe peripetii, dupa o carantina de 60 zile impuse de statul german renii au ajuns la Rasnov in plina vara.S-au aclimatizat destul de greu din cauza robei foarte dese cu care plecasera din Suedia. Dupa ce au naparlit au devenit vigurosi si in prezent se simt bine iar in circa 15-20 zile voi incepe antrenamentul pentru a-i invata sa traga la ham. Vreau sa aduc bucurie copiilor in preajma sarbatorilor de Craciun ca alaturi de brad sa-l poata vedea pe Rudolf.

10. Lectii de echitatie pentru copii? Limita de varsta pentru copii? Alte lucruri pe care trebuie sa le stie parintii?

R: Varsta optima pe care as recomanda-o parintilor sa initieze copii la acest sport nobil (echitatia) ar fi 5-6 ani, dar apropierea de cai, plimbari usoare cu si in prezenta cailor si a poneilor se poate face si mai devreme.Eu am” aruncat” fetita in sa la varsta de 3 ani si viata a demonstrat ca nu am gresit. Ca orice sport, ca orice joaca si echitatia presupune mai multe riscuri. De fiecare data facem cunoscute parintilor aceste riscuri lasandu-le posibilitatea sa hotarasca in consecinta, dar cu atentie cu multa grija si rabdare aceste neplaceri se pot elimina.

11. Cat costa echipamentul? Oferiti si asistenta cand e vorba de asa ceva? Aveti vreun furnizor de echipament preferat?
R: Un echipament complet care se compune din: toca, pantalon, vesta de protectie, cizme sau ghete si jambiere costa in jur de 300 euro. In mod frecvent le aducem din Germania eliminand adaosurile comerciale. Pentru cei care nu au echipament noi le punem la dispozitie toca si vesta de protectie unde este cazul.

12. Care sunt etapele prin care trebuie sa treaca un propietar de cal…de la achizitie, pana la pornirea lui pe saua bidiviului intr-o calatorie? Cat de des trebuie sa iti vezi calul? Cum se contureaza o relatie om-cal?

R: Pentru a-ti cumpara un cal trebuie sa incepi a te informa despre aceasta specie,  rasele de cai, aptitudinile lor si munca pe care o pot presta. Trebuie sa intelegi exact ce vrei sa-ti daruiasca calul pe care ti-l alegi. Inainte de a-l cumpara trebuie sa fii convins ca iti asumi o responsabilitate pe termen lung, ca la acest animal superb nu poti sa renunti oricand si oricum daca iti pasa de el. Este de preferat sa-l vezi cat mai des dar in mod obligatoriu cel putin o data pe saptamana.Relatia om-cal se contureaza in timp dar sunt si foarte dese cazurile de dragoste la prima vedere.Un singur lucru nu trebuie sa uiti: CALUL nu poate fi abandonat sau aruncat ca o masinarie stricata.

13. Cea mai valoaroasa lectie invatata de la cai? Ce amintiri/ imagini legate de cai pastrati mereu in minte?

R: Daca poti invata ce este fair -play-ul,prietenia si devotamentul acest lucru il poti invata de la cal. Relatia om-cal se poate destrama numai din vina omului.

14. Cam cum vreti sa arate „mosia” peste 5 – 10 ani de zile?

R: Urmatorii ani vor fi foarte grei din punct de vedere economic.Sunt lucruri care nu depind de mine si nici de superbii mei cai. Sper ca oamenii care iubesc caii, care vor sa guste din placerea de a sta in preajma lor, sa se bucure de cateva ore de echitatie, de o plimbare cu trasura sau sania sa ma ajute cel putin sa intretin si sa pastrez ceea ce am in prezent.

SURSA: http://www.deluxe-lifestyle.ro
Localizare:
Rasnov, zona Cheile Rasnoavei, Judetul Brasov
Telefon: 0268-230168;  0744-489257; 0720-489257
E-mail: office@pecailarasnov.rocrisducar71@yahoo.com
www.pecailarasnov.ro
 
 

Partajează acest conținut:

Eu sunt principalul “vinovat” pentru existenta acestei publicații electronice, pretențios numita “Revista”, care își consuma existenta acum în mediul virtual. Sunt un simplu blogger, fără veleități de jurnalist sau studii de specialitate în acest domeniu, fiind economist la baza și manager în activitatea profesionala. Aceasta revista este pentru mine, în primul rand, un hobby, un rezultatul al unei munci zilnice susținută cu mare pasiune și dragoste de tot ce tot ce înseamna frumos în viata (caractere, fapte, locuri), veștile bune și gândirea pozitiva în special, din simpla dorința de a COMUNICA și de a fi mai aproape de OAMENI.

Publică comentariul

You May Have Missed