De ce NU (mai) conteaza CV-ul tau?
Ciprian Trandafirescu
Pana nu demult, CV-ul era singurul mod prin care un recruiter alegea daca te invita la un interviu sau nu. Pentru cei care nu sunt la curent cu avansul tehnologiei, a ramas la fel.
Odata cu dezvoltarea mediului online si in special a social media, lucrurile s-au schimbat. Sau nu?
Acum CV-ul tau online este profilul de LinkedIn, atitudinea ta si modul in care iti petreci timpul liber se regasesc pe Facebook, rodul gandirii tale poate fi expus pe un blog personal. Te asigur ca fiecare recruiter cu acces la internet, va cauta detalii despre tine in locurile mai sus mentionate. Asta nu e un lucru rau.
Totusi, cum poate un recruiter sa discearna daca toate informatiile gasite in acest mod sunt reale? Dupa cum stii, in nici unul din mediile de mai sus, nu iti este verificata identitatea pentru a valida informatiile postate de tine.
Si atunci, care e solutia? Cel mai simplu ar fi sa te cheme la interviu si atunci sa coreleze identitatea ta si informatiile gasite despre tine, online. Din pacate, in viteza de astazi si miliardele de operatiuni pe zi pe care le facem fiecare dintre noi, sa inviti la interviu pe fiecare candidat pentru a valida informatiile nu este eficient.
O a doua metoda, pe care o utilizez si eu, este de a verifica recomadarile si validarea informatiilor din partea unor terte persoane. Pe LinkedIn exista aceasta optiune, fiecare profil poate avea postate recomandari din partea colegilor, partenerilor, clientilor sau a oricarui tip de relatie profesionala relevanta pentru tine.
Pana la urma, important e ce spun altii despre tine, fiindca si mediul online, ca si hartia, suporta orice. Poti avea un profil excelent, detaliat, interesant, insa din moment ce LinkedIn nu valideaza inca identitatea ta, singurul mod de a certifica informatiile postate de tine sunt recomandarile (cat mai multe) din partea altor oameni.
Recomandarea sta la baza multor activitati din rutina zilnica sau cea pe termen lung. De cele mai multe ori, atunci cand vrem sa cumparam un produs de valoare mare, cautam recomandari din partea familiei, a prietenilor, etc. Mai nou, cautam review-uri pe bloguri, forumuri, Facebook, etc. Cautam recomandari chiar si atunci cand alegem un restaurant.
Toate companiile isi posteaza testimonialele pe unde apuca: pe site-ul companiei, pe blogul companiei, pe pagina de Facebook, in newslettere, in spoturile TV, in presa scrisa. Tu de ce nu ai face la fel?
Concluzia, asa cum ii sfatuiesc si pe clientii mei: obtine recomandari din partea a cel putin 10 oameni care au interactionat profesional cu tine si posteaza-le acolo unde crezi ca ai putea fi cautat si gasit de catre un recruiter: pe profilul LinkedIn, pe blogul personal, pe pagina de Facebook, etc. Un amanunt de retinut: pentru greutatea recomandarii, ideal ar fi ca cei care le fac sa fie cel putin la acelasi nivel profesional si ca functie, ca si tine.
SURSA: http://trandafirescu.net
Partajează acest conținut:
Publică comentariul