Home Breaking News Stiri interne Doliu in lumea jazzului: A murit Johnny Raducanu

Doliu in lumea jazzului: A murit Johnny Raducanu

3 min read
0
0
642


Johnny Raducanu, cel mai cunoscut muzician de jazz din Romania, a murit, luni, la varsta de 79 de ani.

“A murit muzicianul Johnny Raducanu! Dumnezeu sa il odihneasca! La Teatrul National ii incanta pe spectatori cu muzica sa in spectacolul ‘Dialoguri si fantezii in jazz’ avandu-l ca partener pe Ion Caramitru!”, este mesajul postat pe site-ulTeatrului National Bucuresti.

Artistul avea probleme cardiace si diabet, din cauza carora fusese si internat saptamana trecuta.

“Am avut o operatie pe cord, crize de diabet, sunt dependent de insulina, am probleme cu ochii, nu pot umbla, ma dor picioarele, am necazuri materiale. S-au napustit toate pe mine. Dar nu disper, le primesc pe toate voluntar, nu intru deloc in panica”, declarase, recent, artistul, intr-un interviu pentru Metropotam.

Pe numele sau real Raducanu Cretu, Johnny Raducanu s-a nascut intr-o familie de rromi cu traditii muzicale de peste trei sute de ani, de pe timpul lautarului Petre Cretu Solcanu. S-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, inca de la 19 ani. A facut studii muzicale la Iasi si Cluj, apoi la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucuresti (clasa contrabas, 1953-1956). Indrumator activ al tinerei generatii, Johnny Raducanu este considerat un veteran al muzicii romanesti de jazz.

“Este o grea pierdere pentru jazzul romanesc si pentru intreaga breasla din care, cu modestie fac si eu parte.(…)Era un geniu muzical, acea un talent deosebit pentru improvizatie si talentul cu care isi trata temele muzicale. Este o mare pierdere”, a apreciat Corina Chiriac.

httpv://www.youtube.com/watch?v=WWbQThW74h0

SURSA: http://www.ziare.com

“Cânt până când mor, până când intru în agonie” spunea Johnny Răducanu în urmă cu ceva vreme, în cadrul unui interviu care nu a mai fost difuzat până acum. Dintotdeauna Johnny Răducanu a fost un om al muzicii, un om care trăia prin creaţiile sale: “Sunetele sunt adresate omului şi atunci le poţi păstra aşa cum sunt ele făcute. Sunetele vin din tine, în clapele pianului şi ajung la om”.

VEZI AICI: Ultimul interviu al lui Johnny Raducanu : “Cant pana cand mor”

Get Adobe Flash player
 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…