Home Breaking News Stiri Exclusive Dorel SCHOR: “Alma Redlinger – Pictura ca vocaţie”

Dorel SCHOR: “Alma Redlinger – Pictura ca vocaţie”

4 min read
0
0
493

Cine priveşte tablourile semnate de Alma Redlinger, desenul puternic, planurile viguroase şi liniile ferme, cu greu şi-ar putea imagina că pictoriţă este o femeie firavă, fină şi timidă. Intervievată cu ocazia unei cuprinzătoare expoziţii găzduită de sala Dalles din Bucureşti, unde erau expuse şi două autoportrete, unul din urmă cu 60 de ani şi altul de acum, ea a afirmat modest ca între ele se află o viaţă. De om şi de artist, care a interpretat pictura ca propriul destin.

Alma Redlinger face parte din generaţia care asigură continuitatea picturii interbelice prelungită firesc în contemporaneitate. Face parte şi din generaţia restrânsă a celor care au frecventat , în anii războiului, şcoală pentru cei cărora le era interzis, din motive rasiale, drumul spre artă. Elevă a pictorului M.H. Maxy, ea face în mod firesc o carieră avangardistă. Poate de aceea vom găsi uneori trimiteri la artă acestuia, la cubişti, la Matisse, uneori la Iser, adică la cei pentru care nu şi-a ascuns niciodată admiraţia.

Avangardistă în esenţa ei, pictura Almei Redlinger se caracterizează printr-o coerentă  excepţională… Temele preferate ale artistei sunt mediul familial, atelierul, obiectele din preajmă, cărţile, prietenii… Jocul subtil realizat între desen şi culoare, ritmul compoziţiilor demonstrează o incredibilă putere de seducţie, rafinament şi capacitate de sinteză. Sinceritatea discursului, universul intim se metamorfozează în construcţii solide şi spaţii armonice. Universul familiar al atelierului devine principala sursă de inspiraţie. Uimeşte, în pofida spaţiului limitat, prospeţimea compoziţiilor şi vioiciunea tinerească a desenului. Surprinde şi tehnică îndrăzneaţă a artistei care nu ezită să folosească planuri juxtapuse, transparente sau, dimpotrivă, pierdute în adâncime. Efectele plastice sunt remarcabile în portrete şi autoportrete, în naturi statice, sau odalisce…

Alma Redlinger este considerate astăzi „o doamnă a picturii romaneşti”. Ea a fost răsplătită cu numeroase premii şi distincţii, dintre care aş cita premiul Marcel Iancu, decoraţia regelui Mihai şi medalia de aur a Academiei de arte italiene… Am avut recent surpriză să aflu că sora mai vârstnică a artistei, Iulia, şi nepoata de sora, Liora locuiesc nu departe de mine, în Natania şi că Alma vizitează din când în când Israelul.

Dr. Dorel SCHOR
Natania, Israel
1 martie 2012

 

TNI - Targul National Imobiliar
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Unde trăiește Dumnezeu?” de Hedi SIMON

Omul Îl caută dintotdeauna pe Creatorul său precum caută firul de paie de care să se agațe…