Home Breaking News Stiri Exclusive Dorel SCHOR: Schiţe umoristice (51) – “Serviciul de alune”

Dorel SCHOR: Schiţe umoristice (51) – “Serviciul de alune”

8 min read
0
0
214

SCHOR-D-wbIeri dimineaţa, cu puţin înainte de buletinul de ştiri de la ora şapte, am auzit la radio o reclamă care m-a amuzat: „Viaţa e mai bună, traiul e mai bun, când mânănci alune, cu Servalun”. Reclama era pe muzică, iar „servalunul” respectiv era un seviciu de alune.

Puţine lucruri mi s-au părut a fi mai inutile, perfect inutile adică, decât un serviciu de alune. Cam la fel cu linguroiul decorativ de un metru, cu buzunarele de la pijama, nasturii de la mâneci sau paznicul sever de la policlinică. Ăstora însă, cel puţin, nu le face nimeni reclamă.

Nu m-am mai gândit la serviciul de alune deloc, adică vreo jumătate de oră. Aşteptând autobuzul în staţie, atenţia mi-a fost atrasă de un panou multicolor, cam de un metru şi jumătate. O fotografie de calitate grozavă, a unor alune risipite cu dărnicie pe un platou central, înconjurat ca o cloşcă de platouri-pui, niţeluş scobite la mijloc. Un text însoţea fotografia: „Ea şi el, în comun, se servesc, de Servalun”. Versurile nu precizau la ce anume se servesc cei doi în comun, dar eu personal am înţeles că e vorba de mâncatul alunelor în colectiv.

Chestia începuse să devină oarecum agasantă. Ce naiba? Domnii ăştia ne consideră pe noi, consumatorii potenţiali de alune, nişte proşti? Nu mai putem noi de serviciile lor sofisticate de alune? Lumea are probleme, economia e instabilă, vremurile nesigure, apar noi partide politice, atâţia divorţează şi ei ne vând servicii de alune?

Am urcat în autobuz, am prins un loc la fereastră şi am început să răsfoiesc ziarul… Declaraţia primului ministru…, sentinţa în procesul cutare…, cursul de schimb al devizelor…, inventarea unui morcov sintetic, ăăă, ce-o fi reclama asta pe o pagină întreagă? O blondă sexi, întroduce între buzele-i senzuale o alună pe care o ia dintr-un serviciu Servalun. Există şi un text: „Ce mai aştepţi? Eu te aştept cu serviciul Servalun”.

Ei, nu! Trebuie să existe o limită… Aud că  la reclamele astea lucrează nu numai fotografi, desenatori şi manechine. Nu numai poeţi şi prozatori, dacă îmi pot permite să-i numesc astfel… Dar şi sociologi, psihologi, oameni de ştiinţă. Ce dracu, ăştia nu-şi dau seama că un om inteligent, când vede o asemenea reclamă, chiar dacă îi plac alunele, renunţă de bună voie?

Dar, în sfârşit, nu-i treaba mea… Vorba aia, ţara arde şi baba mănâncă alune din servicii speciale. Bani aruncaţi… Păcat. Cu fondurile astea se putea construi un loc de joacă pentru copii, un trotoar, un closet public… Nu? Câte nu se pot face?

La slujbă, exceptând nişte afişe mici lipite pe coridor şi o lozincă „De marţi până luni, numai servalun”, am fost lăsat în pace. Nimeni nu mi-a vorbit despre subiectul respectiv, eram să şi uit că există asemenea preocupări minore şi regretabile.

Întors acasă, am observat aşa numiţii fluturaşi publicitari pe scaunele din interiorul autobuzului care recomandau călduros serviciul de alune. La intrarea în bloc, am deschis cutia poştală. Era o notă de plată pentru telefon, o invitaţie la nuntă şi.. o reclamă pentru serviciul de alune. Asta chiar că e prea mult. Aşa ceva se numeşte imixtiune în viaţa particulară a cetăţeanului. De unde îmi cunosc dumnealor adresa, la o adică? Nu cumva ar trebui să mă consider jignit că, din punctul lor de vedere. până acum nu am ajuns la standartul de viaţă care permite un asemenea serviciu? Sau dimpotrivă, abia acum sunt destul de copt?! Şi ce-i aia: „Profită acum, până la patruzeci la sută reducere de preţ pentru cei care prezintă această scrisoare”. Drept cine mă iau? Drept fraier?

Seara, televiziunea m-a atenţionat că meciul de box se transmite sub egida societăţii producătoare a serviciului de alune. Buletinul de ştiri de la miezul nopţii a anunţat o acţiune de ieftinire a serviciilor de alune pentru cei care se hotărâsc repede. Astăzi la prânz, am simţit că dacă nu actionez, fac nevroză… Am venit acasă cu un pachet frumos împachetat… Soţia s-a bucurat de atenţie, dar s-a mirat de ce am achiziţionat două servicii de alune. Du-te şi explică-i că al doilea revine mult mai convenabil, aproape la jumătate de preţ!

Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

10 noiembrie 2015

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Tips&tricks: cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre hidroizolatiile pentru fundatii

Iti doresti sa-ti construiesti o casa, pentru a te bucura de confortul pe care un astfel d…