Home Breaking News Stiri Exclusive Ediţia a IX-a a “Zilelor HESPERUS” dedicate tradiţiilor

Ediţia a IX-a a “Zilelor HESPERUS” dedicate tradiţiilor

5 min read
0
0
633

Fanfara elvilor

din Râmnicu Vâlcea

dirijor  profesor

Constantin Andrei


 Fundaţia Culturală “HESPERUS”, CLUBUL PRESEI TRANSATLANTICE a organizat  Ediţia a IX-a a “Zilelor HESPERUS” (25 – 27 mai, 2011), având în program în ziua de Vineri, 27 mai, ora 14,30 – “Ziua HESPERUS dedicată tradiţiilor” Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” (moderator scriitorul şi compozitorul MARIN VOICAN GHIOROIU)

1. Lansarea Programului caritabil “In memoriam LIVIA IACOB” (de sprijin pentru elevii, profesorii, artiştii, jurnaliştii şi sportivii afectaţi de cancer)

2. Actorul EUGEN CRISTEA de la Teatrul Naţional Bucureşti va citi fragmente din cartea autorului IOAN IACOB.“Spre o vara indiana pe – 80. JURNAL AMERICAN”, apariţie sponsorizata de Editura Fundatiei “Paul Polidor”, volum care are o dedicaţie în memoria profesoarei de matematică LIVIA IACOB.

3. Maria Ghiorghiu, muzică folck

4. Recital PAUL POLIDOR “In memoriam LIVIA IACOB”

5. Marin Voican-Ghioroiu înainte de-a prezenta Muzica de Fanfară   a Elevilor din Râmnicu Vâlcea, a trecut în revistă, pe un fundal muzical (versuri şi muzică îi aparţin), interpretă artista Rodica Anghelescu de la Ansamblul „CIOCÂRLIA” al M.A.I.-ului, obicieiuri şi tradiţii din zona Olteniei „La fântână” „Ţi-am lăsat florile mele” şi „În poiana florilor”  TRADIŢII DE NUINTĂ (episoadele) când buchetul miresei este prins de una din fetele ce speră ca în toamnă să se cunune. Tânăra se duce la fântână şi aruncă petale în apa cristalină. Priveşte cu mare atenţie ca să vadă faţa viitorului mire, iar câteva crenguţe le lasă pe marginea ghizdurilor de la fântână, în speranţa că iubitul va trece şi le va lua. Noaptea (băiatul) va dormi cu aceste flori sub pernă şi o va visa, cum şi ea la rândul ei îl va visa pe „Fătf-Frumosul dorit”.

Rodica Anghelescu – “In poiana florilor”

Asculta mai multe audio populara

Rodica Anghelescu – “Ti-am lasat florile mele”

Asculta mai multe audio populara

6. Recital muzical al Fanfarei Elevilor din Râmnicu Vâlcea, dirijor prof. Constantin Andrei.

Despre această fanfară a elevilor din Râmnicu Vâlcea, care a obţinut Premiul I la „Festivalul de la Viena al Muzicilor de Fanfară ale Elevilor”, singura formaţie de fanfară din ţară care a cântat fără partituri, fără staţie de amplificare, ne-a oferit timp de o jumătate de oră un concert extraordinar. A intonat Imnul de Stat al României „DEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE” apoi ne-a delectat cu cele mai alese marşuri „Batalioane române, treceţi Carpaţii!” ,  „Pui de lei”,  „Trecea fanfara militară”,   ş.a. un putpuriu de cântece şi jocuri populare româneşi, şi a încheiat cu Imnul Europei în aplauzele unui public entuziast format din vizitatori din ţară şi foarte mulţi străini, printre care am remarcat o formaţie de militari cehi care au ascutat întreg concertul.

Scriitor-compozitor

Marin

VOICAN

GHIOROIU

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Marin Voican Ghioroiu
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…