Explorare urbana… la munte – „Banca Maria Thereza”

Explorare urbana… la munte icon_smile Explorare urbana… la munte - "Banca Maria Thereza" cam asa s-ar numi noua mea tentativa de a va capta atentia si de a va deschide pofta de explorare. Valea Prahovei ascunde multe mistere, “comori” demne de vizitat si fotografiat. Unele sunt deja in circuitul turistic (Castelul Cantacuzino din Busteni), altele sunt vizitabile semi-oficial (gura tunelului Izvor de la Sinaia, unde oamenii de regula sunt amabili cu fotografii), altele sunt ceva mai putin cunoscute si pitite de ochiul si mana turistului de rand.

Ne oprim asadar asupra unui monument de valoare istorica din Muntii Bucegi, batjocorit astazi in cel mai josnic mod cu putinta, numit Banca Maria Thereza. In anul 2003, bancuta era intreaga, in anul 2011 zace “mutilata” din pacate, spatarul fiind desprins cu “maiestrie” de restul corpului. Un singur articol am citit despre acest obiectiv, din revista “Muntii Carpati” a lui Vasile Giurgiu, autor Florin Dobrescu. Acesta descrie (fara o bibliografie relevanta) istoricul acestei bancute. Ar fi vorba despre un loc de popas, construit, dupa cum ne arata si inscriptiile de pe spatar, in 1888, de catre un pietrar, adus din Italia impreuna cu familia pentru constructia Castelului Peles.  La vremea respectiva, mai multe familii italiene au fost “colonizate” in Valea Prahovei pentru santierul noului castel. Acest meserias a dedicat constructia bunicii sale din Italia, pe nume Marie Thereze, inscriptionand numele pe spatar. Bancuta cu dedicatie se afla, colac peste pupaza, linga Valea Comorilor, un toponim acordat deloc intamplator valcelului ce trece pe sub Claia Mare, potrivit lui Florin Dobrescu (Muntii Carpati 14, pag. 84). In aceasta zona, prahovenii de altadata au cautat posibile depozite de bijuterii si alte obiecte de valoare, ascunse din calea atacatorilor turci.

totpal-daily-news92 Explorare urbana… la munte - "Banca Maria Thereza"

dsc09396 Explorare urbana… la munte - "Banca Maria Thereza"

dsc09394 Explorare urbana… la munte - "Banca Maria Thereza"

dsc09395 Explorare urbana… la munte - "Banca Maria Thereza"

dsc09409 Explorare urbana… la munte - "Banca Maria Thereza"

Dupa cum observati in imagini, bancuta a fost obiectul unui traseu turistic in trecut, pana la ea fiind realizat un marcaj neoficial cruce rosie, foarte discret, care face legatura cu cea mai vizitata cascada din Romania,  Cascada Urlatoarea de langa Busteni. Despre detaliile de acces vom vorbi mai jos. Ultima fotografie, apartinand revistei Muntii Carpati, este datata undeva prin 1999 si este facuta cam din acelasi unghi cu penultima, realizata de mine in august 2011. Este clar cum spatarul cu inscriptia a fost pur si simplu taiat, ca apoi sa se incerce remontarea acestuia pe locul original. In 2003 am fost si eu prima oara acolo si inca era intreaga. Nu am idee cine ar fi putut sa-si bata joc in asa hal de monument, dar banuiala mea cea mai mare se indreapta spre localnicii din Busteni, singurii in afara turistilor montaniarzi care mai stiu de existenta ei.

Ca echipament obligatoriu, nu trebuie sa va lipseasca bocancii, pentru ca totusi este o tura de explorare urbana cu caracter montan icon_smile Explorare urbana… la munte - "Banca Maria Thereza"

Pornim de la gara Busteni, pe traseul spre Cascada Urlatoarea, marcat cu punct rosu. Traseul trece pe la Hotelul Silva (statia telecabinei), apoi se angajeaza spre stanga pe un drum forestier. In mod normal, pana la cascada n-ar trebui sa facem mai mult de 1 ora, depinde de conditia fizica a fiecaruia. Nu exista sanse de ratacire. Avem mai multe variante de a ajunge la bancuta, dar eu voi insista pe cel care trece si pe la cascada, pentru a “presara” tura si cu un obiectiv natural. Asadar, cum privim zgomotoasa cadere de apa din locul special amenajat, pe partea dreapta vom observa doua detalii: o placuta pe care scrie “atentie, ursi, nu parasiti traseele marcate”, precum si o conducta de apa infipta partial in pamant. Pe deasupra acelei conducte (cum sarim peste ea), incepe traseul nostru de acces la obiectiv.

Va aparea sporadic, discret, un marcaj turistic neoficial: cruce rosie. Nu il cautati pe harti, pentru ca nu exista. Poteca va urca pieptis, in pante de 45-60 de grade, pe pamant alunecos si radacini de copac, pana in dreptul bancutei (fara bocanci cu talpa adrenta si sustinere la glezna nu aveti ce cauta). In urcus, trecem pe langa o alta parte a conductei de apa, mai sus pe langa un izvor cu apa foarte buna, iar dupa alte cateva zeci de metri ajungem in poteca turistica Busteni – Piatra Arsa, marcata cu triunghi albastru. Pana aici mai aveam inca 2 variante de acces, care ocoleau Urlatoarea: o scurtatura chiar pe acest traseu pe triunghi albastru, sau o varianta a marcajului cruce rosie care porneste din apropiere de bifurcarea celor doua trasee. Ma simt in dificultate sa explic detaliile de orientare pentru aceste doua variante, asadar va recomand strict accesul pe la Urlatoarea, mai bogat in repere importante.

Ajunsi in poteca de Piatra Arsa (construita special, tot in sec. XIX, pentru funicular), mergem la stanga, in sus, circa 200 de metri (4-5 minute). Crucea rosie de pe copaci nu va mai aparea pana ce nu vom efectua bifurcatia la dreapta din traseul turistic oficial! Asadar, dupa cei 200-300 de metri pe traseul marcat cu albastru, vom cauta o poteca discreta la dreapta, tot in sus. Este SINGURA ramificatie, nu aveti cum sa o ratati. Panta de 45 de grade va stoarce putina transpiratie din voi, iar marcajul discret cruce rosie va aparea din nou mai sus. Dupa 10 minute de urcus, ajungem in fata obiectivului, unde intalnim si doua placute foarte vechi, dedicate turistilor cunoscatori. Pana aici, de la gara Busteni, se fac cam intre 1 ora si jumatate si 2 ore. Returul il putem face ori pe acelasi traseu, ori pe scurtatura, pe triunghi albastru, direct la Busteni – Hotel Silva.

Daca sunteti montaniarzi bine echipati si antrenati, numai pe vreme buna si fara zapada, puteti aborda in continuare poteca spre Piatra Arsa, care de fapt coincide cu drumul de serviciu al funicularului construit de fratii Schiel, in secolul XIX, care deservea fabrica de hartie omonima din Busteni (inaugurata in 1882). Acest funicular aducea materie prima tocmai din zona Bratei, peste Valea Ialomitei si Platoul Bucegilor. Este o impresionanta constructie inginereasca a vremii, iar relicvele acesteia se pot vedea si astazi pe traseu: piloni ruginiti, cabluri (care azi sunt folosite la asigurarea traseului) si fundatii de piloni.

dsc09389 Explorare urbana… la munte - "Banca Maria Thereza"

Cu aceasta, va invit in premiera la explorare urban-montana. Rugamintea mea ar fi sa va multumiti doar cu fotografierea bancutei si sa nu adanciti masacrul comis de rauvoitori asupra monumentului. Apelez la intelegerea voastra de a parcurge acest traseu dupa toate regulile muntelui: echipament adecvat, vreme buna, fara gunoaie aruncate in poteca sau la bancuta, fara a afecta si mai rau monumentul. Cautati sa nu fiti observati cand plecati de la Urlatoarea in sus, pentru a nu atrage alte “haite” dupa voi icon_smile Explorare urbana… la munte - "Banca Maria Thereza"

SURSA: http://exploratorurban.wordpress.com

Partajează acest conținut:

Publică comentariul

You May Have Missed