„Umblăm, umblăm, pe drumurile lungi” ar fi traducerea titlului imnului internaţional al rromilor, adoptat în 1971 la Londra, cu ocazia primului congres al rromilor de pretutindeni.

Ca în fiecare an, Ziua Internaţională a Rromilor a fost sărbătorită şi la Sinaia. Cu sprijinul Primăriei, manifestările dedicate zilei de 8 aprilie s-au desfăşurat la cazinoul din oraş. Alături de minoritatea rromă au fost consilieri locali, viceprimarul Gheorghe Bădăran şi elevi ai Colegiului Mihail Cantacuzino.

Manifestările au debutat cu un documentar despre viaţa rromilor, despre obiceiurile şi ororile la care au fost supuşi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, apoi au continuat cu un spectacol susţinut de elevii Colegiului Mihail Cantacuzino. Seara s-a încheiat cu un concert de muzică lăutărească.

Preşedintele Partidei Rromilor Sinaia, Constantin Dumitrescu, s-a adresat publicului de pe scena sălii de spectacole. Reprezentantul rromilor a mulţumit tuturor pentru prezenţă şi Primăriei pentru sprijinul acordat. „Este o mare sărbătoare pentru etnia noastră. Este o sărbătoare mondială şi mă bucur că putem sărbători şi noi această zi. Mulţumesc Primăriei Sinaia că a fost alături de noi şi de această dată. Vreau să vă urez cu această ocazie „La mulţi ani!

Viceprimarul sinăian a punctat faptul că la noi în oraş, Comunitatea Rromă este bine integrată şi convieţuieşte fără probleme alături de ceilalţi locuitori. „Vă felicit cu ocazia acestei zile, pe care o sărbătorim de câţiva ani. Ne cunoaştem destul de bine, sunteţi o comunitate foarte bine integrată în oraşul Sinaia şi, de-a lungul anilor, nu au existat probleme. Cunoaştem problemele dumneavoastră şi, în limita posibilităţilor, am încercat să le rezolvăm. Sunt convins că şi în continuare vom avea o colaborare bună”, a spus Gheorghe Bădăran.

La Congresul din 1971 de la Londra, a fost aprobat şi steagul internaţional al rromilor care are jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată care simbolizează soarta şi succesiunea vieţii. Douăzeci de ani mai târziu, la Congresul Mondial al Rromilor a fost oficializat alfabetul internaţional al limbii rromani, în prezenţa unui observator al UNESCO.

SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Marian MALCIU: Rondelul tristei veri & Sonetul plângerii… Te cheamă!

Sonetul plângerii… Te cheamă!  ***  Privește, Doamne! Tot pământul plânge, Iar Cerul…