Home In 2011 examenele se vor desfasura exact ca si anul trecut

In 2011 examenele se vor desfasura exact ca si anul trecut

12 min read
0
0
193

Schimbările din noua Lege a educaţiei vor fi aplicate treptat l Primii care vor beneficia de prevederile noii legi vor fi elevii care încep clasa a IX-a în anul şcolar 2012-2013.

Noul sistem de admitere în liceu va intra în vigoare doar pentru cei care încep clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a făcut ieri precizări legate de noua Lege a educaţiei, menţionînd că „regulile nu se vor mai schimba de la an la an, în funcţie de cine este ministru“ şi că modificările de substanţă care privesc ciclurile şcolare vor intra în vigoare gradual. „În acest an şi în anii ce urmează, examenele se vor desfăşura ca anul trecut. Primii care vor beneficia de prevederile noii legi vor fi elevii care încep clasa a noua în perioada 2012-2013“, a precizat ministrul Educaţiei. Organizarea noului tip de Bacalaureat va intra în vigoare pentru elevii care încep clasa a cincea în anul şcolar 2011-2012. Funeriu a mai amintit că învăţămîntul obligatoriu va dura zece ani şi se va finaliza la 16 ani, vîrsta legală la care o persoană poate lucra cu contract de muncă. Şcoala va începe cu clasa pregătitoare obligatorie, unde vor intra copiii care au împlinit 6 ani, iar clasa a noua va trece la ciclul gimnazial, astfel că studiile liceale vor dura doar trei ani.
Ministrul a adăugat că noua lege a educaţiei va introduce obligativitatea învăţămîntului de 10 ani, care se va finaliza la împlinirea vîrstei de 16 ani a copilului, aceasta fiind şi vîrsta legală la care cetăţenii pot intra în cîmpul muncii.

Clasa a IX-a rămîne la gimnaziu din anul şcolar 2015-2016

Fiecare copil român va începe şcoala la şase ani printr-un an pregătitor, iar clasa a IX-a va intra în ciclul gimnazial pentru elevii care încep clasa a cincea în 2011-2012. „Pentru cei care intră în clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012, admiterile la liceu şi bacalaureatul vor fi modificate. Bacalaureatul se va da din probe transdisciplinare, ceea ce înseamnă cu nu vom mai avea separarea între materii, ci o probă de ştiinţe cu aspecte legate, spre exemplu, de biologie, fizică, chimie. Intrarea la liceu va ţine cont de portofoliul elevului în proporţie de 70 la sută, iar 30 la sută va fi reprezentat de examenul de admitere specific fiecărui liceu“, a spus ministrul Educaţiei. Funeriu a mai adăugat că numărul maxim de ore petrecut de elev la şcoală într-o săptămînă a fost micşorat, fiind de 20 de ore pe săptămînă pentru ciclul primar, 25 de ore pentru gimnazial şi 30 de ore pentru liceu. El a precizat că un rol important în viaţa şcolară îl va avea, odată cu aplicarea noii legi a Educaţiei, şi sportul întrucît acesta „este necesar în această epocă“.

Fiecare liceu organizează examen de admitere

Una dintre cele mai importante şi mai aşteptate modificări este cea referitoare la desfăşurarea examenelor naţionale, cred conducătorii liceelor de elită. Examenul la liceu va reprezenta 30% din media finală, iar alţi 70% vor reprezenta portofoliul educaţional şi rezultatele la evaluarea naţională. Directorii unităţilor liceale braşvene sînt mulţumiţi de acest aspect pentru că, liceul va avea un cuvînt de spus în trierea candidaţilor. „Această prevedere este binevenită. Ideea este că trebuie să fim instruiţi şi noi şi colegii de la şcolile generale pentru această nouă modalitate. În orice caz, este categoric o modalitatea mult mai corectă decît admiterea computerizată de acum, iar elevii vor fi mult mai motivaţi să înveţe pentru a candida la liceele de elită”, crede Mariana Bulbuc, director la Colegiul de Informatică „Gigore Moisil”.

Profesorii nemulţumiţi de schimbările inutile

Mare parte din cadrele didactice sînt neumlţumite de schimbările aduse de noua Lege a Educaţiei, pentru multe dintre schimbări negăsind explicaţie logică. „Ne deranjează, de pildă, mutarea clasei a IX-a la şcoala generală, pentru că aşa va fi limitat numărul de ore ale profeserilor de la liceu. Consider că această măsură va duce la o reducere de personal”, susţine Ligia Mara, liderul Sindicatului din Învăţămîntul Preuniversitar „Diaconu Coresi” Braşov. Una dintre prevederile noii legislaţii se referă la finanţarea şcolii sau a liceului în funcţie de numărul de elevi. Aceasta este o prevedere care le va da mari bătăi de cap directorilor de şcoli, nevoiţi să facă compromisuri şi să ţină în şcoală şi elevi foarte slabi, numai pentru a nu pierde nişte bani. „Nu ştim cum se va face această finanţare. Sînt licee performante care au 700 de elevi, sînt altele care au 1700. Cum se vor da banii? Pe ce baze?. Iar în ceea ce priveşte trecerea clasei a IX-a la gimnaziu mi se pare o greşeală care nu are motivaţie psihologică. Nu văd niciun impediment ca la liceu să fie patru clase şi la gimnaziu să rămînă tot patru. Să faci un liceu de trei ani, doar pentru că există în alte state şi fără să ţii cont de realităţile şi tradiţia din ţara ta, este o greşeală. Nu trebuie să imităm de dragul de a imita”, a spus Mariana Ionescu, directorul Colegiului Naţional „Andrei Şaguna”.

Măsurile vor fi introduse treptat

Daniel Funeriu a vrut să precizeze ieri că noua Lege a Educaţiei nu desfiinţează titularizarea în sistem, iar „titularii vor rămîne pe posturile lor pînă la vîrsta pensionării“. În schimb, sindicaliştii nu cred asta pînă nu vor vedea dacă varianta tipărită a Legii în Monitorul Oficial nu aduce surprize. „Am înţeles că titularii vor rămîne pe post. În schimb, noua lege prevede ca noii dascălii să fie titulari la şcoala care îi va angaja pe baza unui examen la unitatea respectivă. Trebuie să vedem ce scrie excat în lege, care vor fi atribuţiile managerilor”, a mai spus Ligia Mara. Cît priveşte schimbările din învăţămîntul superior, Daniel Funeriu susţine că, odată cu momentul aplicării legii, „toată impostura legată de doctorate va fi stopată”. Astfel, doctoratul se va putea face doar la forma cu frecvenţă. „Toţi doctoranzii vor avea statul de asistenţi universitari. Niciun post permanent din învăţămîntul superior nu va mai putea fi ocupat fără doctorat“. În ceea ce priveşte învăţămîntul superior, alegerea rectorului şi a structurilor de conducere din instituţiile de învăţămînt superior se va face în conformitate cu prevederile noii legi, începînd din anul 2012.

SURSA: Monitorul Expres

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Unde trăiește Dumnezeu?” de Hedi SIMON

Omul Îl caută dintotdeauna pe Creatorul său precum caută firul de paie de care să se agațe…