Home In memoriam Muzicolog RODICA SAVA

In memoriam Muzicolog RODICA SAVA

4 min read
0
0
492

Muzicolog RODICA SAVA
In urma unei indelungate si grele suferinte, in noaptea de 18/19 septembrie 2010, a trecut in lumea cea vesnica cunoscutul muzicolog si redactor sef adjunct la Redactia emnisiunilor muzicale din cadrul Societatii Romane de Radio Difuziune, RODICA SAVA, membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor si al Uniunii Criticilor Muzicali “Mihail Jora”.
A vazut lumina zilei la 1 mai 1949 in satul Campeni, Baraolt, judetul Covasna.
Dupa ce a urmat cursurile Conservatorului de Muzica din Bucuresti (1967-1972), a lucrat efectiv, cu incontestabil profesionalism, daruire si pasiune, pana in ultimele luni ale vietii, in calitate de redactor muzical, realizator, producator si redactor sef la departamentul de specialitate al Radio Difuziunii Romane.
Exceptionala arhiva sonora a tarii pastreaza pentru eternitate sute de emisiuni radiofonice realizate de RODICA SAVA, atat in tara cat si in strainatate (Italia, Bulgaria, SUA, Elvetia, Franta, Austria, Cipru, Belgia etc.). De numele sau se leaga, in mod special, memorabilele emisiuni muzicale: “Tineri muzicieni, la portile modestiei artistice”, “Muzicieni de azi, muzicieni de maine”, “Tinere talente” etc., emisiuni prin care, timp de peste trei decenii, au fost promovate anual zeci si zeci de copii si tineri interpreti din toate disciplinele artistice din cadrul liceelor si facultatilor de muzica din Romania. Multi dintre protagonistii acestei emisiuni sunt astazi muzicieni consacrati, cu care tara se poate mandri in lume.
Muzicologul Rodica Sava a sustinut, de-a lungul timpului, o seama de conferinte, comunicari stiintifice, prelegeri, concerte-lectii, in tara si peste hotare, iar articolele si studiile semnate au vazut lumina tiparului in publicatii de specialitate: Muzica, Actualitatea Muzicala, Melos, Radio Romania, Contemporanul, Romania Literara si altele.
Invingand inerentele greutati si cu eforturi deosebite, a izbutit cu 2-3 ani in urma, sa tipareasca lucrarea vietii sale, sugestiv intitulata: “Un vis – muzicieni de azi, muzicieni de maine”.
RODICA SAVA a fost puternic legata de viata muzicala din judetul Prahova. In urma unei fructuoase colaborari cu semnatarul acestor modeste randuri, a transmis pe posturile nationale de radio programele celor 16 editii ale prestigiosului Festival National (1981-1990) si international (1996) al Tinerilor Dirijori ce a avut loc in statiunile Busteni si Sinaia, emisiuni ce au avut darul de a marca acea excelenta manifestare, menita a lansa in lume cele mai tinere si mai talentate baghete din tara si din strainatate. Prin trecerea sa in lumea cea vesnica, Radio Difuziunea Romana si muzica romaneasca pierd pe unul dintre cei mai reprezentativi slujitori.
Corpul neinsufletit a fost depus la Capela Cimitirului “Calvini” din Capitala, iar slujba de inmormantare a avut loc ieri. Amintirea sa luminoasa va ramane vesnica in inimile noastre.

Prof.dr.Alexandru I.BADULESCU

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…