Home În premieră, o cruce de gheaţă la o biserică din oraş

În premieră, o cruce de gheaţă la o biserică din oraş

4 min read
0
0
712

În premieră la Braşov, cel puţin în ultimele decenii, o biserică are o cruce de gheaţă de Bobotează. La iniţiativa preotului capelan Constantin Ciobanu, de la Biserica Academiei Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, în faţa lăcaşului de cult de pe Mihai Viteazul a fost aşezată din Ajunul Bobotezei o cruce de gheaţă. Pr. Ciobanu spune că blocul de gheaţă a fost tăiat din zona Glăjărie, din Râşnov, adus şi sculptat prin strădania unor credincioşi din parohia arondată bisericii militare. “În zona Moldovei, de unde sunt eu, toate bisericile au în ziua Botezului Domnului cruci de gheaţă, chiar şi când este mai cald afară, se respectă această tradiţie. Am vrut de anul trecut să aducem, dar ne-a ajutat Dumnezeu de am reuşit acum”, spune părintele Ciobanu. Crucea este impresionantă prin faptul că nu a fost doar tăiată în linii drepte, ci are o “dantelărie” ce presupune multă migală, talent şi dragoste din partea sculptorului. Credincioşii care au venit aseară la Vecernia din Ajunul Bobotezei, dar şi trecătorii au rămas uimiţi de frumuseţea simbolului sacru.

Obicei secular

Obiceiul construirii crucilor de gheaţă, înainte de Bobotează, este vechi de sute de ani, dar se întâlneşte mai rar în zonele urbane. La sate, slujba din ziua de Bobotează se desfăşoară într-un spaţiu mai larg – unde să fie cel puţin o fântână – sau în imediata vecinătate a unei ape curgătoare sau chiar stătătoare, în gospodăria unui om sau în curtea bisericii. Pentru momentul sfinţirii se aduce apa, care se pune în vase mari de lemn şi, din Ajun, se taie, la râu, o cruce mare de gheaţă, dacă vremea confirmă expresia “gerul Bobotezei”.

Va rezista până la primăvară

După slujba de sfinţire a apei care evine Agheasmă mare, va fi sfinţită şi crucea, apoi preotul va trece la stropirea cu Agheasmă a spaţiilor din Academie.
Crucea de gheaţă va rezista cât vremea îi va permite, chiar până la primăvară, crede părintele Ciobanu. De obicei, ele sunt lăsate în curţile bisericilor sau acolo unde au fost montate până se topesc sub razele soarelui. „Se spune că această cruce de gheaţă ocroteşte biserica de incendii devastatoare, de alte necazuri mari”, a încheiat părintele.

SURSA: http://www.mytex.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…