Home Turism de criză la sfârşitul anului 2010

Turism de criză la sfârşitul anului 2010

5 min read
0
0
317

Cele mai solicitate staţiuni din ţara noastră pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă au fost ca de obicei cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 98%, informează un comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

Conform FPTR, scăderea tarifelor cu o medie de 15% faţă de anul trecut a făcut ca hotelurile şi pensiunile să fie pline de Anul Nou în această zonă. În celelalte staţiuni montane gradul de ocupare a fost de 8%.

Un alt segment solicitat a fost cel al marilor oraşe, unde au petrecut trecerea în noul an circa 20.000 turişti.
În turismul rural au sărbătorit Anul Nou aproximativ 22.000 turişti. Pe lângă aceşti turişti înregistraţi oficial au mai fost tot atâţia cazaţi în pensiunile neomologate.
De asemenea, există şi o categorie de turişti care preferă să-şi petreacă Revelionul în Delta Dunării, însă numărul acestora este în continuă scădere, deşi tarifele au fost convenabile.
Potrivit FPTR, deşi litoralul românesc dispune de aproape 5.000 de locuri de cazare încălzite, această destinaţie nu a reuşit să atragă decât 700 de turişti, fiind în scădere cu 12,5 procente faţă de anul trecut.
La aceste cifre se adaugă aproximativ 14.000 de turişti care au petrecut sărbătorile în diferite staţiuni balneoclimaterice, ceea ce înseamnă o scădere cu 12,5% faţă de anul trecut.
Datele FPTR arată că aproximativ 8.370 de turişti au petrecut Sărbătorile de Iarnă în străinătate, în scădere cu 25% faţă de anul trecut. Cele mai solicitate destinaţii externe au fost: Austria, Bulgaria, Egipt, Grecia, Turcia, Franţa,
Datorită scăderii tarifelor faţă de anii precedenţi şi a numeroaselor oferte de early booking pentru Revelion 2011, previziunile operatorilor din turism la începutul lunii decembrie au fost mai optimiste.
În aceste condiţii, centralizarea de anul acesta a preferinţelor românilor de Revelion arată că turismul intern a atras aproximativ 78.100 turişti (în scădere cu 18,1% faţă de anul trecut), care au cheltuit 74,519 milioane lei, mai puţin cu 40,1% faţă de anul trecut. În turismul extern au fost înregistraţi aproximativ 8.370 turişti (în scădere cu 20,2% faţă de anul trecut), aceştea cheltuind aproximativ 4,199 milioane euro, în scădere cu 15,2% faţă de anul trecut.
Tarifele, în turismul intern, au scăzut cu 20-25% faţă de anul trecut, în timp ce în turismul extern tarifele au scăzut cu numai 10%. Cu toate aceste reduceri de tarife, numărul turiştilor a scăzut la nivelul anului 2004. Cauzele principale ale scăderii circulaţiei turistice în perioada sărbătorile de iarna din 2011, conform FPTR, au fost legate de perioada scurtă de concediu din acest an (Crăciunul şi Anul Nou au fost în week-end), de scăderea puterii de cumpărare precum şi de tarife încă mari faţă de câştigurile românilor. De asemenea, dezvoltarea programelor artistice de revelion în pieţe publice reprezintă o altă cauză a scăderii circulaţiei turistice în perioada sărbătorilor de iarnă din 2011.

SURSA: http://www.rvs.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Hrană umedă pentru pisici: beneficii pe care trebuie să le cunoști

Hrana umeda pisici este unul dintre alimentele preferate de către feline datorită tuturor …