Home Luana Ibacka, acasa la Regina Maria

Luana Ibacka, acasa la Regina Maria

4 min read
0
0
489

Fascinata de viata Reginei Maria, Luana Ibacka a decis sa mearga la Balcic pentru a face un reportaj la fabulosul domeniu unde Regina tuturor romanilor, asa cum a fost denumita, si-a gasit linistea si echilibrul, o mica perioada din tumultuoasa existenta.

“Un destin de poveste, cunoscut deja multora, m-a atras si pe mine in coltul ei drag de la Balcic, locul in care Maria s-a manifestat ca o regina si pentru arta romaneasca, fiind o adevarata Mecena pentru Tonitza, Patrascu, Izer, Pallady, Ressu, Grigorescu, artisti prezenti mereu in expozitiile de pe Coasta de Argint, cum era denumit Balcicul. Impreuna cu Luiza si cu Teo, prietenii si ghizii mei in aceasta aventura, am patruns in paradisul domeniului de la Balcic, locul care i-a intrat in inima statornic Reginei Maria. In 1924, Balcicul era vizitat de cei mai importanti pictori ai timpului. Tot atunci, Regina Maria vizita Balcicul pentru a doua oara, la insistentele pictorului Alexandru Satmari. Un an mai tarziu, ea incepea constructia domeniului de la Balcic, fiind atrasa pur si simplu de acest oras. Castelul, numit si “Cuibul Linistit”, este de fapt o vila cu pereti albi si acoperisuri de tigla rosie, strajuite de un minaret. Este construit de-a lungul a trei terase si combina elemente ale stilului maur, stilului mediteraneean cu cel al caselor bulgaresti.Este foarte aproape de mare, fiind despartit de aceasta doar de faleza. Interiorul castelului este extrem de modest, pereti varuiti in alb, usi masive din lemn sculptat, dulapuri sculptate si pictate, oglinzi, scaune si un semineu, pastrate din perioada reginei. Baia de marmura, cu cada ingropata in piatra, cu chiuveta si masuta de toaleta sunt intacte (…). Pentru mine, turulul castelului si al gradinii a reprezentat o adevarata aventura. Alei secrete, mici temple, catacombe, gradini misterioase, mori de apa, poduri cu vedere la cascade, taverne umbrite si colectii de vinuri seculare, toate au compus atmosfera unei expeditii”, povesteste Luana, care va invita sa descoperiti domeniul Reginei Maria de la Balcic, urmarind emisiunea “Cunoaste, Viseaza, Iubeste!”, duminica, 7 august, de la ora 11.30, la Prima TV.

Si tot atunci veti asista la o premiera mondiala, un interviu cu doctorul Necdet Usknet, unul dintre medicii din echipa oamenilor de stiinta care au pus la punct primul vaccin contra cancerului de piele.

SURSA: http://www.cancan.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Vezi ce cadouri ai putea să-i faci iubitei tale Crăciunul acesta

Se apropie sărbătorile și ai rămas în pană de idei pentru cadoul iubitei tale? Încă nu e p…