Home Breaking News Stiri Exclusive Maria FILIPOIU: Lansare de carte la Muzeul Literaturii Române – Basarabia sufletului meu (Daniel Ioniță și Maria Tonu)

Maria FILIPOIU: Lansare de carte la Muzeul Literaturii Române – Basarabia sufletului meu (Daniel Ioniță și Maria Tonu)

7 min read
0
0
374

 

„Basarabia Sufletului Meu” – Daniel Ioniță și Maria Tonu / (Ecou al unui eveniment cultural) 


Lansare de Carte 

Muzeul Național al Literaturii Române-București 

11 IUNIE 2019

DIN DRAGOSTE PENTRU POEZIE 

Din dragoste pentru poezie am participat la acest eveniment cultural, întrucât:

„Limba noastră-i o comoară 

În adâncuri infundată 

Un șirag de piatră rară 

Pe moșie revărsată.” 

(Alexei Mateevici „Limba Noastră”)

Cartea „Basarabia Sufletului Meu”, prefațată de maestrul critic și istoric literar – Alex Ștefănescu, este „O uniune a competenței, bunului gust și entuziasmului în slujba poeziei… o colecție de poezie din Republica Moldova…” tradusă în engleză cu iscusința autorului Daniel Ioniță.

Având invitați din media culturală, evenimentul s-a bucurat de un public numeros, iubitor de poezie, reacționând prin ropote de aplauze la alocuțiunile invitaților speciali și la interpretările cant-autorului Nicu Alifantis – nume cu rezonantă în ultimele decenii.

Derularea evenimentului a început prin prezentarea de către doamna Eugenia Țarălungă – scriitor și moderator din partea MNLR și a continuat cu maestrul Alex Ștefănescu, în stilul jovial, arhicunoscut, accentuând ideea de vinovăție pentru confrații români din Basarabia, ca părăsiți în urma „Ultimatumului sovietic” – tratat impus României de către boșevici la 26 iunie 1940 și semnat de Regele Mihai.

Alocuțiunile au continuat cu recitaluri din carte…

  • Daniela Nane – îndrăgită actriță a scenei românești – a recitat poezii de:

Alexei Mateevici, Grigore Vieru și Leonida Lari

  • Vitalie Răileanu (director al bibliotecii „Onișor Ghibu” din Chișinău):

„Poezia este cea mai fericită cale de comunicare, poarta de evadare și colacul de salvare. Este starea de beatitudine a scriitorului și cititorului, deopotrivă etc.”

  • Eugenia Țarălungă – scriitor și moderator – a recitat versuri ale autorilor publicați.
  • Daniel Ioniță – autorul și traducătorul cărții – a prezentat autorii cuprinși în culegere și a recitat poezii în română și engleză, printre care și „Glosă” – Mihai Eminescu (pag.71-79), fiind aplaudat minute în șir.
  • Între cuvântările poetice au fost interpretate de Nicu Alifantis, cântece pe versuri proprii, cât și pe versurile poeților: Adrian Păunescu, Nichita Stănescu și alții. De fiecare dată a fost aplaudat îndelung și ovaționat: Bravo! Bravo! Bravo!

Același cuvânt repetat străbate din gândul meu pentru toți cei implicați în conturatea unei amintiri de neuitat și a bucuriei nemărginită, dăruită publicului iubitor de poezie și muzică, din partea căruia le adresez: „Felicitări și recunoștință sufletească!”

Evenimentul s-a încheiat cu vânzare de carte și autografe ale autorului Daniel Ioniță, caruia îi transmit admirație, prețuire și urări de cât mai multe succese în activitatea literară. Din dragoste pentru poezie am participat și am intrat în posesia a două cărți valorioase, ale scriitorului Daniel Ioniță:

*„Testament – Antologie de Poezie Modernă” – prefață de maestrul Alex Ștefănescu (415 pagini, versiune bilingvă), cu autori de literatură română, clasici și contemporani.

* „Basarabia Sufletului Meu” – O culegere de poezii ale scriitorilor din Basarabia, prefață de criticul literar Alex Ștefănescu,  (297 pagini, versiune bilingvă)

Din dragoste pentru poezie și confrații basarabeni am scris și publicat în anul 2018 „Recurs la Unire – Centenarul Marii Uniri” (242 pag. Editura Libris Editorial), din care mi-am înfrățit gândurile poetice cu cele din cărțile autorului basarabean Daniel Ioniță, primite cu dedicație și amintite mai sus, alăturându-le într-o hora a poeziei.

P.S.

„Ce seară minunată!

Poeții din Basarabia (Republica Moldova) reprezentați în mod excepțional de niște artiști excepționali! (Nu eu! Eu i-am reprezentat doar pe autori, pe Maria Tonu și pe mine…). Mulțumiri speciale lui Vitalie Răileanu care a făcut un efort enorm, plin de peripeții, ca să fie alături de noi, ca reprezentant al poeților de limbă română de la est de râul Prut. Bravo Muzeului Literaturii!” (Daniel Ioniță)


Maria FILIPOIU 

12 iunie 2019

București

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

6 beneficii pe care ti le ofera un carut 3 in 1

Cauti sa investesti intr-un carut 3 in 1 de calitate? Descopera principalele beneficii de …