Home Breaking News Stiri Exclusive Melania CUC – Dan C. Mihăilescu – „Viaţă literară*II”

Melania CUC – Dan C. Mihăilescu – „Viaţă literară*II”

9 min read
0
0
477

Cartea „Viaţă literară* II” semnată de Dan C.Mihăilescu, a apărut la Editura Fundaţiei PRO în anul 2007. Să scriu despre cărţile şi despre activitatea maestrului Dan C. Mihăilescu este ca şi cum aş face bungee jumping, aş sfida gravitaţia, şi totuşi…

MIHAILESCU C Dan VIATA LITERARA cop wb

Nu doar că i-am citit mai toate materialele de presă, din publicaţiile culturale naţionale, că i-am urmărit emisiunile televizate cu sufletul la gură, dar am avut privilegiul să mă bucur pe îndelete, şi în timp, de lectura volumului în care Dan C. Mihăilescu adună o parte consistentă din textele care i-au fost publicate iniţial în revista „Idei în dialog” în perioada de anului 2006. Cu toate că au trecut ceva ani de atunci, de curând recitind cartea am simţit acelaşi aer proaspăt al ticluirii unui text serios, cu care criticul literar ne-a obişnuit. Nimic distorsionat sau perimat de trecerea anilor! Stilul personal, inconfundabil, savuros şi încărcat de o bogăţie de informaţie din sfera culturală, readuce în memoria mea un ecou al timpurilor bune, în care Cuvântul avea sens, şi Sens(ul) era dat de la Dumnezeu, de la o Divinitate, care l-a înzestrat pe Dan C. Mihăilescu cu darul introspecţiei, al valorificării ideilor care pentru alţii ar părea irealizabile, şi cu bucuria de-a scrie despre acele „piraterii” scriitoriceşti, care dau farmec aparte Istoriei Literare.

Nu sunt eu în măsură să-mi dau cu părerea despre viaţa literară a maestrului Dan C. Mihăilescu, dar nu am cum să-i rezist tentaţiei de-a mărturisi, nu bucuria lecturii, ci, acel ceva care înseamnă mult mai mult, precum cititul unui volum de „critice”! După ce am închis copertele cărţii la care fac referinţă, am trăit senzaţia că întreg peisajul scriitoricesc, prin care am hălăduit este opera unui arhitect vizionar, nonconformist. Francheţea, vocabularul, care te duc cu gândul la marile personalităţi din Micul Paris, forma vie care face punte între Literatură şi lumea politică, curajul cu care „taxează” moravurile tipic dâmboviţene, sunt detaliile care mă fac să spun că Dan C. Mihăilescu este un om de cultură mai altminteri decât eram noi obişnuiţi. Fără morgă academică, cu simplitatea aristocratică a intelectualului căruia nu-i este frică să coboare din turnu-i de fildeş, maestrul este un depozitar de informaţie contemporană şi istorică pe care o valorifică aşa cum un bijutier din Amsterdam taie diamantul din gema brută.

Pentru cei care nu au avut (încă) norocul să parcurgă paginile cărţii, voi cita doar câteva titluri de (mini) capitole: „Istoria lui Alex Ştefănescu: Fervoarea criticului kamikadze”, „O utopie: solidaritatea intelecutală la români”, „Vremea gândirii pozitive”, „A şti, a înţelege, a ierta”, „O moarte şi mai multe învieri”…

Ironia, rod al unei inteligenţe creative, este prezentă ca un contrapunct la lucrurile extrem de serioase pe care autorul le dezbate cu dezinvoltură. Încă de la căpătâiul cărţii ne acroşează cu un titlu care ar trebui să constituie (clasic) Prefaţa: „Un an prehensil”. Nu ai cum să nu zâmbeşti când, Dan C.Mihăilescu, de la care te aşteptai să „taie şi să spânzure”, ca orice critic care se respectă, te introduce în „anticamera” unui volum serios cu… teoria cozii de maimuţă la propriu (nu metaforă).

Acesta este spiritul liber care acţionează ca o rezistenţă la tabloul electric, spirit prin care  Dan C. Mihăilescu ne demostrează încă o dată că „Lumea este Literatură” şi că „Literatura este Lumea”. Dan C. Mihăilescu este omul care, printre atâtea minuni ce ţin de istoria literară, a reuşit (şi) să transforme o bâlbă de televiziune în perlă literară adevărată. Inconfundabil.

Dan C. Mihăilescu s-a născut în anul 1953, este absolvent al Facultăţii de Litere din Bucureşti. A debutat editorial cu volumul „Perspective eminesciene” iar de atunci a publicat zeci de volume, dar şi materiale de presă dintre cele mai interesante. Este un erudit modern. A devenit „vizibil” şi în lumea celor care nu se prea înghesuie la Cultură, cu emsiunea „Omul care aduce cartea” de la ProTV. A spart gheaţa dintre publicul larg şi membrii confreeriei numită Literatură.

Dan C.Mihăilescu este ceea ce este, ( şi) unul dintre cei mai bine cotaţi critici de teatru , dar şi cetăţeanul, pe care l-am întâlnit la casa de bilete de la Teatrul Foarte Mic din Bucureşti, aşteptând la rând ca toţi ceilalţi. Mai înainte de-a pune punct acestui material, mai trec o dată cu privirea peste paginile volumului „Viaţă literară* II”. Nu am cum să nu mă opresc pe textele, care, din orice unghi le-aş citi, îmi oferă imagini spectaculare, decupaje dintr-o lume (literară) pe care o credeam a fi (aproape) în aer, dar care, s-a dovedit a fi… „prehensibilă”ca să-l citez într-un registru ceva mai haios, pe maestru Dan C.Mihăilescu.

——————-

Melania CUC

Archiud

5 august 2015

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

10 Motive Pentru Care ai Putea Avea Nevoie de o Agenţie de Marketing Digital şi de Strategii Adecvate

Dacă nu poţi convinge clienţii să cumpere, viitorul afacerii tale este în pericol. Fără st…