Home Breaking News Stiri interne O sansa in lupta cu cancerul – Laserul de la Măgurele

O sansa in lupta cu cancerul – Laserul de la Măgurele

9 min read
0
0
569

Pe lângă importantul scut american antirachetă de la Deveselu, România se poate mândri cu un alt proiect: laserul de la Măgurele, care va fi cel mai puternic din lume. Lucrările au început în vara anului trecut, la clădirea unde va fi amplasat, iar pentru a se asigura că totul decurge ca la carte, mai mulți oficiali au vizitat astăzi șantierul. Întregul proiect ar urma să fie gata în 2017, iar costul total este de peste 350 milioane de euro.

totpal daily news

Bolnavii de cancer vor avea sanse mai mari de vindecare. Deseurile radioactive vor fi distruse mai usor iar plasticul si metalele vor avea o structura mai buna.

Iata doar cateva dintre beneficiile pe care autoritatile si cercetatorii ni le promit,in urma construirii celui mai mare laser din lume la Magurele, aproape de Bucuresti.

Lucrarile la cel mai mare laser din lume au pornit cu un ravas ingropat in fundatia cladirii. Autoritatile spun ca laserul va putea fi utilizat in orice tip de cercetare.
In primul rand va avea de castigat lumea medicala si asta pentru ca vom putea fabrica acceleratoare pentru terapiile anticancer. Laserul va actiona direct asupra tumorii si nu va mai distruge si tesuturile din jurul ei, asa cum fac in prezent razele X.
Inventie si inovatie in metode si tehnici noi de productie, industria farmaceutica, medicina, fizica, educatie” spune ministrul Mihnea Costoiu.
Pilonul de fizica nucleara va ajuta si la depistarea teroristilor. Vamesii vor putea radiografia containerele prin care nu patrund razele x. Iar cercetatorii estimeaza ca in 50 de ani, raza va putea neutraliza si deseurile radioactive.
Totodata pe baza cercetarilor de la Magurele specialistii vor putea modifica si imbunatati structura materialelor, fie ca discutam despre sticla, plastic sau metale. Adica toate obiectele care ne inconjoara ar putea fi de o calitate mai buna.
Peste 13.000 de locuri de munca vor fi disponibile la Magurele din care 250 pentru specialisti in lasere, optica, mecanica, electrotehnica, electronica si fizica.
Cercetatorii se vor indrepta catre acest proiect pentru ca salariile vor fi atractive si nu vor mai pleca din tara” spune Victor Ponta.
Constructia care va adaposti acest laser va fi impresionanta: un campus mai mare decat un stadion de fotbal care va fi format din 4 cladiri: una va adaposti laserul, alta fascicolul gama, iar in celelalte doua, laboratoarele.
Puterea laserelor va fi impresionanta: 10 milioane de miliarde de Wati. Prin comparatie, cele mai puternice lasere din lume din Marea Britanie si Statele Unite, sunt de 10 ori mai slabe.
Cladirea care va gazdui laserul va fi amplasata pe sute de astfel de amortizoare pentru ca nu este permisa nicio vibratie. Experimentul poate fi afectat chiar si de vibratiile minore, cum ar fi cele produse de doamnele care poarta pantofi cu toc.
Costul total al proiectului de la Magurele se ridica la aproape 300 de milioane de euro, iar cea mai mare parte a banilor vine de la Uniunea Europeana. Laserul ar trebui sa fie functional in 2018.

Cel mai mare centru de cercetare științifică din istoria României a început să prindă contur. Asta după ce anul trecut, în luna iunie, mai mulți oficiali români, dar și din Parlamentul European, au fost prezenți la deschiderea lucrărilor celui mai puternic laser de pe planetă, așa cum spuneau atunci cei prezenți la eveniment.

Parcul științific de la Măgurele va fi pentru domeniul laserelor. Importanţa acestei construcții este uriașă, nu doar pentru cercetarea din România, ci și pentru oamenii de știință din întreaga lume. Laserul va avea mai multe întrebuințări: în domeniul medical, de pildă, va putea fi folosit pentru crearea de radio-farmaceutice, izotopi folosiți în tratarea cancerului sau altor boli, dar și în distrugerea deșeurilor radioactive. Acest lucru, însă, ar putea fi posibil peste cel puțin 50 de ani, susțin specialiștii.

Construcția de la Măgurele se la află la doar câțiva pași de Capitală și se va întinde pe o suprafața de 10 hectare. Pentru a se asigura că lucrările merg ca la carte, astăzi, Președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Hannes Swoboda, împreună cu miniștrii Mihnea Costoiu și Remus Pricopie, au efectuat o vizită oficială.

În prezent, lucrările propriu-zise la laser nu au început și asta pentru că se construiesc, pentru început, clădirile ce îl vor adăposti, dar și o cantină și un hotel pentru cei ce vor lucra la Măgurele.

Complexul se va întinde, însă, pe o suprafață de peste 31.000 de metri pătrați. Costul total al proiectului de la Măgurele se ridica la peste 355 milioane de euro. 83% din bani sunt asigurați din fondurile structurale europene, iar restul din bugetul României. În 2017, atunci când este estimat să fie gata întreg proiectul, Laserul de la Măgurele va putea rivaliza cu marile centre de cercetare din lume.

SURSA: http://tv-h.ro/

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…