Home Breaking News Stiri interne Pestera Comarnic: Muzeul din adancuri cu Sali Virgine si Ziduri Chinezesti

Pestera Comarnic: Muzeul din adancuri cu Sali Virgine si Ziduri Chinezesti

6 min read
0
0
989

Una dintre cele mai mari pesteri din Romania, Pestera Comarnic, este situata in Muntii Aninei, pe raza localitatii Iabalcea, judetul Caras-Severin. Are o lungime de 6.203 m, din care 2.000 au fost descoperiti in cadrul actiunilor de explorare intreprinse de-a lungul anilor de speologi.

Pestera Comarnic dispune de o serie de formatiuni denumite sugestiv. Intalnim aici Orga Mica si Orga Mare, Zidurile Chinezesti, Sala de Cristal, Sala Virgina, Galeria Cotita, Fantana lui Pluto sau Gemenii, Camila, Lamaia si Crocodilul.

Celebra este Sala Zebrelor, avand peretii si tavanul dungati de calcare stratificate cu intercalatii de silex innegrit.

Concretiunile intalnite sunt de o mare diversitate, reprezentand un veritabil muzeu natural (stalactite – de tip macaroana, uger sau cotite, diverse stalgmite – columnare, domuri; gururi, perle de caverna, baraje de travertin, basoreliefuri de calcit etc.)

Traseul turistic strabate doar etajul fosil al pesterii, acesta fiind format dintr-o succesiune de galerii si sali de mari dimensiuni si foarte bogat decorate.

SURSA: http://www.skytrip.ro

Mai multe detalii pe : http://comarnic.exploratorii.ro/

httpv://www.youtube.com/watch?v=P-X2i06OefI

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Orga mică, orga mare, zebra, crocodilul şi zidurile chinezeşti, chiar dacă pare ireal, toate aceste lucruri se por vedea într-un singur loc, în cea mai mare peşteră din Banat, Peştera Comarnic.

Peştera Comarnic, situată în Munţii Aninei, pe raza localităţii Iabalcea (comuna Caraşova, Caraş-Severin). Este cea mai mare peşteră din Banat şi una dintre cele mai mari din România, are lungimea totală 6203 metri.

Peştera se desfăşoară pe trei nivele: fosil, subfosil şi activ, nivelul fosil fiind cel deschis publicului. Sectorul amenajat se vizitează cu ajutorul unui ghid, restul galeriilor pot fi vizitate doar însoţiţi de membri ai clubului de Speologie din Reşiţa. Lungimea traseului turistic este de 1.780 de metri, fiind parcurşi în aproximativ 2 ore şi 30 minute.

Accesul turiştilor se face pe la intrarea Comarnic din partea de nord a peşterii, galeria fiind destul de îngustă. Trecând de intrarea în peşteră se începe vraja, se ajunge în sala Zebrelor, numită astfel deoarece tavanul şi pereţii au un contrast deosebit, datorită intercalaţiilor de silex. Şi de aici înainte ne aşteaptă doar surprize una mai frumoasă ca alta.

Galeria Zebrelor continuă cu concreţiuni bogate şi variate mai ales în porţiunea Muzeului, Orga Mică, Orga Mare. La “Zidurile Chinezeşti” în perioadele cu precipitaţii abundente se formează mari lacuri prin umplerea unor alveole înalte de 1m.

În sala Hornul Mare tavanul nu poate fi văzut datorită înălţimii foarte mari a încăperii. Pot fi admirate şi formaţiuni de mici dimensiuni, care dacă sunt luminate dintr-un anumit unghi, sunt asemănătoare cu diferite animale sau plante (crocodil, ciuperci, etc.).

Drumul prin peşteră variază destul de mult în dimensiuni, existând galerii în care tavanul ajunge destul de jos, unde se poate exersa mersul piticului în voie.

Peştera se caracterizează printr-un număr mare de bifurcaţii prin care te poţi foarte uşor rătăci. De aceea vizitarea acestei subterane se face cu ajutorul unui ghid care vă va indica porţiunile cele mai frumoase ale cavernei.

Distanţa de la Chişinău până la peştera Comarnic este de 785 km.

SURSA: http://social.moldova.org

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să integrezi puloverele bărbătești în ținute smart-casual pentru cele mai chic outfituri în sezonul rece

Puloverul este o piesă indispensabilă, un ‘’must-have’’ pentru garderoba bărbaților. Când …