Home Breaking News Stiri Brasov Peştera Fundata, o nouă atracţie turistică în judeţul Braşov

Peştera Fundata, o nouă atracţie turistică în judeţul Braşov

12 min read
0
0
475

Oraşul Râşnov din judeţul Braşov este într-o continuă dezvoltare turistică. Lângă oraş, a fost amenajată şi deschisă pentru publicul larg Peştera Fundata care în ultimii 60 de ani a fost necunoscută publicului. Peşterea a fost curăţată, decolmatată şi reamenajată şi a intrat din acest an în circuitul turistic. În interiorul peşterii, specialiştii au montat un sistem de iluminat unic în România. Edilii oraşului consideră că peştera va deveni curând una dintre marile atracţii ale judeţului, aceasta aflându-se pe DN 1E, la trei kilometri de la ieşirea din oraşul Râşnov, spre Poiana Braşov. Pentru a ajunge la peşteră, turiştii trebuie să urce 300 de metri prin pădure, pe un drum de curând amenajat, după ce în prealabil au trecut de turnicheţi şi au plătit biletul de intrare. Chiar din acest an, Primăria Râşnov şi actualul custode al peşterii plănuiesc să organizeze concerte de muzică de cameră sub bolta de piatră, acustica fiind deosebită. De asememea, turiştii vor fi atraşi şi prin proiecţiile de film despre locuri asemănătoare din ţară şi din lume care se potrivesc cu „peisajul” unic.

Descoperită în 1949

ste o descoperire destul de recentă a speologilor români, aceasta apărând pe hartă de abia în 1949. „În acel an, «dopul» care acoperea peştera a răbufnit, iar apa, adunată de mulţi ani în stâncă, a luat-o la vale inundând oraşul. Localnicii au urcat atunci să vadă de unde a venit apa care i-a inundat şi au găsit intrarea în peşteră, însă pe cea de la etajul superior”, povesteşte speologul Viorel Lascu. După descoperirea uimitoare, câţiva ani mai târziu, au început şi primele cercetări în peşteră, dar puţine şi timide. Peştere a intrat cu adevărat în vizorul autorităţilor de abia în anul 2009 atunci când actualul custode a intuit valoarea turistică a peşterii şi a solicitat atunci Ministerului Mediului să o poată prelua şi amenja astfel încât aceasta să poată fi inclusă în circuitul turistic. Reamenajarea peşterii Fundata de la Râşnov a început în urmă cu şase luni. Noul custode a decolmatat-o şi a amenajat-o cu scări interioare, pasarele şi bare de sprijin, punând în valoare punctele forte ale obiectivului. „Intrările sunt mai strâmte însă se ajunge apoi în interior, care constă într-o sală imensă, cam cât jumătate de teren de fotbal, cu bolte impresionante şi o acustică nemaipomenită”, a mai spus Victor Puiu, custodele peşterii de la Râşnov. Având un potenţial mai mare datorită spaţiului interior vast şi acusticii deosebite, administratorii plănuiesc acum să îi mai dea o utilizare. „Pe viitor ne gândim la o proiecţie de film pe tavanul peşterii, cu imagini din cele mai importante obiective asemănătoare din România şi din lume. De asemenea, ne gândim ca din două în două săptămâni să organizăm concerte de muzică de cameră, pentru că acustica de aici se pretează foarte bine la astfel de concerte”, a precizat custodele Victor Puiu care împreună cu primarul Râşnovului, Adrian Veştea a început deja să lucreze la proiecte în această direcţie.

Sistem unic de iluminat

Unul dintre punctele forte ale Peşterii Fundata, în plus faţă de amenajările deosebite şi pasarelele amplasate astfel încât turiştii să fie cât mai aproape de frumuseţile locului, îl reprezintă sistemul de iluminat, unic în România. „Este un sistem de iluminat secvenţial, ceea ce înseamnă că turiştii primesc pe rând, felii din acest mare tort care li se oferă. Iar când ajung la finalul turului şi sunt în vârful pasarelei, întreaga peşteră este luminată, pentru a le o feri o imagine de ansamblu a ceea ce tocmai au vizitat”, explică Victor Puiu. „Peştera este cu siguranţă un monument peisagistic de mare valoare, dar şi un monument de artă, păstrând manifestări de zeci de ani”, a explicat şi speologul Viorel Lascu. Pentru amenajarea peşterii şi redarea circuitului turistic s-au cheltuit aproximativ 300.000 de euro, o investiţie în întregime privată în care s-au folosit cele mai noi materiale. „Lumina rece nu agresează pereţii. Este un iluminat modern cum nu există nicăieri în România. Este un sistem care în acelaşi timp rezistă la umezeală şi temperaturi mici”, explică Viorel Lascu, cel care a lucrat la reamenajarea obiectivului de la Râşnov. Pentru această investiţie şi toate cele făcute în reamenajare, în numele Asociaţiei Române a Speologilor, a cărui preşedinte este, Lascu a oferit SC E.M.S Cave SRL, care deţine custodia peşterii Fundata de la Râşnov, un certificat de membru afiliat al Asociaţiei Peşterilor Turistice din România- ROSCAve, membră a International Show Saves Association (ISCA), firma râşnoveană fiind primul membru privat al asociaţiei.

Atracţii turistice

Peştera a primit deja primii vizitatori. „Până să fie curăţată şi amenajată, în peşteră se putea intra numai pe burtă şi era foarte greu de înaintat”, spune primarul Râşnovului, Adrian Veştea. Acesta a recunoscut că nu ştia foarte multe despre peştera Fundata, până când Ministerul Mediului nu a dat-o în custodie privată, însă a declarat că este un lucru bun pentru că acum Râşnovul are un nou loc cu care să atragă turiştii. „Va contribui cu siguranţă la atragerea mai multor turişti la Râşnov, alături de viitoarele parcuri tematice pe care le avem în plan, de pârtiile de schi-sărituri şi schi-biatlon sau de Biserica Evanghelică. Şi ne va ajuta în final să îi ţinem cât mai mult pe turişti la noi, să-şi cheltuiască banii aici”, spune Adrian Veştea. Pentru anul viitor, primarul promite realizarea a două parcuri noi de sport şi distracţii la Râşnov- parcul tematic cu dinozauri şi parcul de schi-bob. Peştera Fundata de la Râşnov va fi deschisă în fiecare zi, între orele 10.00 şi 17.00. Administratorii se gândesc însă să prelungească programul de vizitare până la orele 22.00, pentru a le oferi turiştilor veniţi la schi în Poiană oportunitatea de a vedea „ceva în plus” în vacanţa lor. Un bilet de intrare costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii şi grupuri organizate.

SURSA: http://www.masuramedia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Brasov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Proiectate de austrieci: 10 km de pârtii la Râşnov, telegondolă şi lac de acumulare

Ieri a fost prezentat master planul de peste 36 milioane de euro pentru dezvoltarea staţiu…