Home Preţurile terenurilor nu vor mai scădea foarte mult în perioada următoare

Preţurile terenurilor nu vor mai scădea foarte mult în perioada următoare

5 min read
0
0
276

Preţurile terenurilor nu vor mai scădea foarte mult în perioada următoare şi vor avea loc ajustări în limita marjelor negocierii, de 15-20% din valoarea cerută de proprietari, potrivit Colliers, care estimează că în Bucureşti preţurile s-au diminuat anul trecut cu 15-30% faţă de 2009.

“Piaţa de terenuri va rămâne una a cumpărătorilor, în care tranzacţiile se vor încheia doar la preţuri competitive. Este foarte important ca proprietarii să rămână flexibili, atât în materie de preţuri cât şi în diferitele structuri pe care le pot «îmbrăca» tranzacţiile. Nu estimăm scăderi mari de preţuri în viitor, ci doar ajustări minore ale preţurilor în limita marjelor negocierii, şi anume 15-20% din preţul cerut“, a declarat într-un comunicat Mihai Bogza, associate director în departamentul terenuri al Colliers International.

Preţurile au continuat să scadă în 2010, deşi într-un ritm mult mai scăzut decât în 2009, în Bucureşti tranzacţiile fiind încheiate la preţuri cu 15-30% mai mici decât în 2009. Scăderea preţurilor a fost mai abruptă în oraşele de provincie, cu excepţia acelora în care există 2-3 proprietari dominanţi, care controlează mare parte din oferta de calitate şi nu sunt presaţi să vândă, conform sursei citate.

Loturile de teren vândute în Bucureşti sunt predominant destinate dezvoltărilor de retail sau birouri, şi secundar proiectelor rezidenţiale (vile individuale sau proiecte de apartamente de scară redusă) sau din sectorul medical. În restul ţării, terenurile tranzacţionate sunt destinate aproape exclusiv retailului de tip big box sau parcurilor de retail.

“Deşi aparent limitată, oferta de terenuri s-a îmbogăţit în ultimul an. Mai mulţi proprietari afectaţi de declinul economiei au scos la vânzare terenuri pentru a face rost de lichidităţi, în timp ce anumite bănci au început executarea activelor neperformante din bilanţurile lor contabile. O sursă importantă de terenuri noi în afara Bucureştiului a constituit-o amplasamentele diverselor fabrici afectate de criză, mai ales din zona de textile şi de mobilă. În cazul unor astfel de proprietăţi, aflate în locaţii centrale, cu caracteristici foarte bune (formă regulată, deschidere mare şi suprafaţă între 2,5 ha – 5 ha), retailerii s-au arătat interesaţi şi tranzacţiile s-au concretizat”, se precizează în comunicat.

Cererea în 2010 a venit în mare parte de la utilizatorii finali, în timp ce achiziţiile speculative au fost destul de rare. Cei mai activi cumpărători au fost operatorii de retail de tip big box, care au vizat şi alte oraşe mari în afară de Bucureşti, în special cele cu peste 50.000 de locuitori. Cora, Kaufland, Lidl, Penny Market şi Dedeman au încheiat cele mai multe tranzacţii anul trecut.

Dezvoltatorii tradiţionali de clădiri de birouri au redevenit activi, aceştia estimând livrarea proiectelor peste 2-3 ani, când cererea pe piaţa închirierilor va reveni la un ritm susţinut, iar oferta va fi limitată din cauza puţinelor clădiri lansate în ultima perioadă, mai spun reprezentanţii Colliers. (Mediafax)

SURSA: http://www.gandul.info

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum au evoluat modalitățile de încălzire a locuinței. Avantajele aduse de inovațiile tehnologice

Viața pe care o trăim noi este una destul de simplă și confortabilă, raportată la alte per…