Reabilitarea centrului istoric și construcția liftului către cetate-două proiecte puse în aplicare în 2014 la Râșnov
Primăria Râșnov va demara în această primăvară lucrările la două proiecte foarte importante pentru oraș, reabilitarea centrului istoric și construcția liftului cu cremalieră către cetate.
„Am intrat în linie dreaptă cu cele două proiecte care vor fi finalizate până în anul 2015, iar Râșnovul va avea o cu totul altă atracție, atât centrul orașului, cât și cetatea. Sunt două proiecte mari, importante și sperăm ca după finalizarea acestora Râșnovul să atragă un număr și mai mare de turiști”, a declarat vineri pentru AGERPRES primarul Adrian Veștea.
Proiectul privind reabilitarea centrului istoric în valoare de 4,3 milioane de euro, fonduri europene, presupune transformarea centrului istoric în zonă pietonală, construcția unui tunel în lungime de 316 metri între străzile Valea Cetății și Izvor care va străbate centrul orașului, transferând în subteran traficul auto din zona istorică a orașului. Va fi construită și o parcare de 100 de locuri și vor fi reabilitate rețelele de apă, canalizare și rețeaua pluvială a străzilor centrale.
Construcția liftului cu cremalieră care va face legătura între centrul orașului și cetate, este un proiect în valoare de 15,35 de milioane de lei din care 50% fonduri europene prin Programul Operațional Regional și 50% cofinanțare din bugetul local. Lungimea traseului este de 165 de metri cu o diferență de nivel de 94 de metri.
Primarul Adrian Veștea a precizat că a fost pregătit un proiect în valoare de 19 milioane de euro pentru continuarea reabilitării Cetății Râșnov astfel încât să devină unul dintre cele mai importante obiective turistice din țară.
„Proiectul este pregătit și în momentul în care se va deschide Axa 5.1 ‘Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural precum și crearea și modernizarea infrastructurilor conexe’ îl vom depune. Este un proiect complex, poate unul dintre cele mai importante derulate până acum în România, cu valoarea de 19 milioane de euro care va transforma Cetatea Râșnov într-unul dintre cele mai importante monumente istorice din țară, și nu exagerez cu nimic când spun acest lucru. Vom prezenta proiectul într-o conferință de presă în perioada următoare”, a afirmat Adrian Veștea.
Cetatea din Râșnov, unul dintre cele mai vizitate obiective din județul Brașov după Biserica Neagră și Castelul Bran care atrage anual aproape 200.000 de turiști, mai are nevoie de lucrări de reabilitare după distrugerile provocate de fostul administrator al cetății care a făcut modificări în structura monumentului fără avize de specialitate și în urma cărora în anul 2009 o parte din zidul fortificației de pe latura nord-est s-a surpat.
Cetatea a intrat de doi ani în administrarea primăriei care a investit până acum 1,5 milioane de euro din bugetul local pentru repararea unei părți din distrugerile provocate de fostul administrator.
„Foarte multe persoane de la nivel național au venit la Râșnov cu ocazia manifestărilor pe care noi le organizăm anual în oraș și la Cetatea Râșnov în dorința de a colabora, dar și agenții de turism interesate de situația în care se află orașul pentru a-l include în circuite turistice. De aceea, cred că prin finalizarea celor două proiecte reabilitarea centrului istoric și construcția liftului cu cremalieră către cetate orașul va deveni mult mai atractiv, iar numărul turiștilor va crește an de an”, a concluzionat primarul Adrian Veștea. AGERPRES/(A — autor: Jana Pintili, editor: Ștefan Gabrea)
SURSA: http://www1.agerpres.ro
Partajează acest conținut:
Un comentariu