Carnea gustoasă şi consistentă de curcan dă o aromă deosebită acestei ciorbe în care se combină dulceaţa zarzavaturilor, cu gustul şi consistenţa smântânii, completate de aroma borşului şi a verdeţurilor proaspete.
Ingrediente:
- 1,5-1,8 kilograme carne de curcan cu os (diverse “tacâmuri”: spate, gât, pulpe, aripi, inima, pipota, etc.)
- 4 morcovi
- 2 rădăcini pătrunjel
- 1/4 rădăcină de ţelină
- 1 kilogram de cartofi
- 500 grame de smântână grasă (20%)
- 2 linguri de făină
- 3 linguri de ulei
- 2 litri de borş
- 2 cepe mari
- 2 foi de dafin
- 1 legătură zdravănă de leuştean
- 1 legătură de tarhon
- 1 legătură mare de pătrunjel
- sare
- piper
Mod de preparare:
- Spălaţi bine carnea de curcan.
- Tăiaţi carnea în bucăţi potrivite.
- Curăţaţi o ceapă şi lăsaţi-o întreagă.
- Puneţi la fiert, într-o oală cu 8 litri de apă rece, bucăţile de carne cu foile de dafin şi ceapa curăţată.
- Fierbeţi spumind des timp de 1-2 ore, până când carnea este pătrunsă. Când carnea este aproape pătrunsă, puteţi adăuga 1 lingură mare de sare.
- Luaţi oala de pe foc, scoateţi carnea şi strecuraţi supa.
- Curăţaţi zarzavaturile (pătrunjel, ceapă, morcovi, ţelină ) şi tăiaţi-le cubuleţe.
- Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în cuburi potrivite.
- Încingeţi uleiul într-o oală (poate să fie aceeaşi, spălată şi uscată).
- Adăugaţi şi sotaţi, timp de 30-60 de secunde, zarzavaturile.
- Adăugaţi cartofii şi supa strecurată.
- Fierbeţi până când zarzavaturile s-au pătruns, adăugaţi borşul fierbinte şi lăsaţi să dea câteva clocote.
- Adăugaţi carnea fiartă.
- Adăugaţi tarhonul şi leuşteanul tocate.
- Faceţi un liezon din smântână, 2 linguri de făină şi câteva polonice de supă. Amestecaţi pentru a evita formarea cocoloaşelor şi adăugaţi amestecând în ciorbă.
- Mai lăsaţi la foc foarte mic câteva minute.
- Asezonaţi cu sare şi piper după gust.
Borşul de curcan cu smântână şi verdeaţă se serveşte cu pătrunjel verde tocat, pâine şi ardei iute.
Poftă bună! SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro🙂 , 🙂 , 🙂 , 🙂 , 🙂 , … vrea cineva din curcanul meu ?