Home Breaking News Stiri Personale “Rotary Valea Prahovei” si liderul mondial in vopseluri “Akzo Nobel”, parteneriat pentru “Restaurarea Crucii Caraiman”

“Rotary Valea Prahovei” si liderul mondial in vopseluri “Akzo Nobel”, parteneriat pentru “Restaurarea Crucii Caraiman”

13 min read
0
0
440

In cursul dimineții de ieri, 22 noiembrie 2011, la sediul Primăriei Bușteni a avut loc prima întâlnire oficiala intre reprezentanții Companiei “Akzo Nobel România”, Administrația Locala a orașului Bușteni și membrii Asociației “Clubul Rotary Valea Prahovei” în vederea stabilirii etapelor de lucru în cadrul parteneriatului privind proiectul de Reabilitare al Monumentului Crucea Eroilor de pe Caraiman.

 

Campania “Da-ți un ban pentru Caraiman” a fost lansata de Clubul Rotary Valea Prahovei în anul 2010 cu scopul de a atrage implicarea și sprijinul cat mai multor persoane fizice și companii interesate de soarta acestui superb și valoros monument istoric, construit între anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 m, pentru a cinsti memoria eroilor neamului căzuți în Primul Război Mondial. Crucea a fost înălțată la inițiativa Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I al României, cu scopul de a fi văzută de la o distanță cât mai mare, fiind de acest fel, considerata la acea vreme, cea mai înaltă construcție din lume situată la o astfel de altitudine.

Ca raspuns la la aceasta initiativa domnul George Preda (Junior Brand Manager Akzo Nobel România) a transmis Președintelui “Rotary Club Sinaia” – arhitectul Dan Maneaun email prin care își manifesta aprecierea și interesul în sensul sprijinirii acestui proiect ….

Propunerea  a fost prezentata colegilor rotarieni în prima întâlnire ordinara a clubului și a fost extrem de bina primita, fiind considerata ca  genul de reacție pe care toți ne-o dorim de la societatea civila.

Este de remarcat faptul ca la sfârșitul lunii trecute (31.10.2011) AKZO NOBEL a devenit și Furnizor Oficial al Casei Regale a României – recunoscuta dealtfel ca ctitor și patron spiritual al Monumentului “Crucea Caraiman”.

Akzo Nobel furnizează Casei Regale produse din gamele Dulux, Sadolin şi Hammerite pentru reconstrucţia şi restaurarea Castelului şi Parcului Regal Săvârșin. Familia Regală apreciază rezultatele folosirii vopselelor şi consideră Akzo Nobel un partener de încredere. Vopselele Akzo Nobel se remarcă prin durabilitate, constanţa culorii şi uşurinţa de aplicare, fiind prima alegere a multor constructori şi renovatori de locuinţe. De asemenea, Akzo Nobel oferă asistenţă specializată necesară utilizatorilor pentru a obţine cele mai bune rezultate.

Akzo Nobel este cel mai mare producator de vopsele şi lacuri la nivel mondial şi un producător major de substanţe chimice de specialitate. Având sediul central în Olanda, la Amsterdam, Akzo Nobel operează în peste 80 de ţări şi are peste 50.000 de angajaţi. Akzo Nobel Coatings România a fost înființata în anul 2007, având în prezent peste 43 de angajaţi la nivel naţional. Cele mai cunoscute branduri cu care este prezent grupul în România sunt Dulux (vopsea lavabilă), Sadolin (lacuri pentru tratarea lemnului) şi Hammerite (vopsea pentru metale). Pentru păstrarea nivelului calitativ toate produsele Akzo Nobel se importă din Marea Britanie, Polonia şi Ungaria.

Pe baza discuțiilor preliminare, care au avut loc cu diverși specialiști, și a propunerilor venite din partea reprezentanților Akzo Nobel s-au stabilit următoarele etape de lucru în cadrul parteneriatului:

Pentru faza de proiectare:

 1. analiza felului în care s-au comportat in timp straturile de protecție inițiale
 2. analiza felului în care au influențat straturile de protecție ulterioare (crucea a mai fost vopsita)
 3. găsirea, pe baza acestor analize, a unei soluții de protecție compatibile și durabile
 4. desemnarea celui mai indicat produs care sa răspundă acestor cerințe și care sa reacționeze corespunzător la condițiile climatice din zona

Pentru faza de execuție:

 1. stabilirea necesarului de vopsea și grund pe cantități și calitate
 2. producția și achiziționarea produsului identificat ca fiind soluția optima
 3. aplicarea și asistenta tehnica corespunzătoare intervenției pe monument
 4. formularea unui program de întreținere periodica a peliculelor de protecție

In cadrul parteneriatului, reprezentanții Akzo Nobel România s-au angajat ca vor susține, absolut voluntar, faza de proiectare cu participarea directa a personalului angajat în România cat și prin implicarea specialiștilor străini aflați în Olanda (sediul principal al companiei). De asemenea s-au oferit sa acopere toate cheltuielile de transport, cazare, masa și logistica aferente acestei faze a proiectului pentru tot ce însemna reprezentanții Akzo Nobel.

Pentru faza de execuție, liderul mondial în vopsitorie și substanțe chimice de specialitate “Akzo Nobel”, a decis sa asigure producția întregii cantități de produs finit necesar (vopsea, grund, etc) la cea mai buna calitate, sa îl livreze în timp util și sa solicite cel mai mic preț posibil, la cea data, pentru serviciile furnizate. Suplimentar vor contribui cu o parte din produsul necesar în mod GRATUIT, diferența necesara urmând a fi obținuta din Fonduri Europene – pentru monumente istorice de acest nivel, ele fiind pana la 98% nerambursabile

Pentru acest proiect  au mai fost cooptati si cei mai buni specialişti din tara. De exemplu prof. dr. ing. Mircea Crişan si cunoscutul conf. dr. arhitect Liviu Gligor care ne arată faptul că monumentul de pe Caraiman are unele asemănări cu Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuşi (pe care a restaurat-o recent) şi poate fi considerat la fel de important pentru colecţia românească a arhitecturii de fier din perioada 1850-1940: ambele  au fost executate de specialişti români, sunt realizate din feroaliaje produse la Reşiţa şi au înălţimi foarte apropiate- Coloana Infinitului-29,33m, Crucea de pe Caraiman-30,86 m.

Faza de proiectarea întocmită de arhitecți, cuprinde, pe lângă analiza construcției metalice din partea superioară în contextul mediului climatic și mecanic de altitudine și alte analize precum cea a fundațiilor și a solului, a soclului și suprastructuri din beton armat, zonele de legătura dintre elementul metalic și soclul din beton, instalația electrică de iluminat și cea de paratrăznet, dar și amenajarea platformei adiacente (acces, puncte de interes, odihna, belvederi).

Membri Asociatiei “Clubul Rotary Valea Prahovei” inpreuna cu administratia locala Busteni multumeste si pe aceasta cale reprezentantilor companiei Akzo Nobel Romania pentru contribuția deosebita făcuta în cadrul Campaniei Naționale “Dă-ți un ban pentru Caraiman” și invita de asemenea, în continuare, toate persoanele fizice și juridice care doresc sa contribuie la realizarea obiectivului propus sa vina alături în echipa de “salvare” a Monumentului Național “Crucea Eroilor Neamului”.
 Pentru a vedea stadiul proiectului, accesati site-ul: www.cruceacaraiman.ro deschis special in acest sens.

******

ARTICOLE PE ACEISI TEMA:
 1. „Daţi un Ban pentru Caraiman!” Participa si TU la proiectul de salvare al Monumentului “Crucea Eroilor”
 2. „Daţi un Ban pentru Caraiman!” Participa si TU la proiectul de salvare al Monumentului “Crucea Eroilor”
 3. Traditionalul Marş la Crucea Eroilor de pe Caraiman (video)
 4. Crucea Eroilor Neamului – Muntii Bucegi
 5. Crucea de pe Caraiman – Un monument misterios
 6. Program national de restaurare si reabilitare a Monumentului Eroilor “Crucea Caraiman”
 7. Clubul Rotary Valea Prahovei restaurează Crucea Caraiman
 8. ANUNT foarte IMPORTANT legat de Crucea Caraiman !!!
 9. CRUCEA EROILOR de pe Varful Caraiman … vino alaturi de noi in acest proiect
 10. Crucea Caraiman, atracție pentru turiști
 11. 1928 – A fost inaugurata “Crucea Eroilor ” de pe Varful Caraiman (Muntii Bucegi)
 12. Eroi comemoraţi la Crucea de pe Caraiman
 13. Crucea de pe muntele Caraiman – reper cosmic
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Iată 3 motive pentru care ar trebui să optezi pentru îngrijiri medicale la domiciliu

Sănătatea este întotdeauna cea mai importantă, de aceea are nevoie de atenție suplimentară…