Un grup alcătuit din trei tineri arhitecţi braşoveni s-a calificat printre cele opt echipe care ajung în etapa a doua a concursului de idei „Reamenajarea Parcului din Livada Poştei”. Braşovenii Miruna Stroe, Ovidiu Taloş şi Mirela Cârstea au mizat pe amenajarea spaţiilor verzi şi pe flexibilitatea activităţilor care pot fi realizate de oameni.

Celelalte echipe finaliste sunt: Ionuţ Filip şi Alexandra Marian Pop, Elena Stoian, Andrei Victor Guţu şi Ana Maria Horhat, Anca Crişan, Agota Lorincz şi Anca Mihai, Ştefan Zaharia, Federioco Soares şi Rita Pacheco, Soare Adrian Răzvan împreună cu arh. Eliza Yokina, arh. Elena Dragu, arh. Sebastian Lupea, arh. Raluca Vişinescu şi peisagist Vera Dobrescu, Raluca Zbârcea şi ultima echipă este foarmată din arh. Ştefan Dragoş Dascălu, împreună cu arh. Teodora Bălan, arh. Vlad Cocheci, arh. Gabriel Colobăţiu, şi stud.arh. Ruxandra Grigoraş.

În cea de-a doua etapă a concursului, cele opt echipe finalişte din întreaga ţară, dar şi din Portugalia vor trebui să-şi detalieze proiectele, urmând ca pe 1 iunie să fie desemnat proiectul câştigător.

SURSA: http://www.adevarul.ro

Concurs de proiecte
„Un parc de vis pentru Braşov“

Ina Schaeffler în colaborare cu primăria Braşov şi Ordinul Arhitecţilor din România lansează un concurs de arhitectură pentru reamenajarea parcului de lîngă Livada Poştei

Parcul Schaeffler Livada Poştei va fi extins şi reamenajat în urma unui concurs iniţiat de Ina Schaeffler în colaborare cu primăria Braşov şi Ordinul Arhitecţilor din România, sub titulatura „Un parc de vis pentru Braşov“. „Este un parteneriat între noi şi Schaeffler România. În urmă cu cîţiva ani am iniţiat un proiect de igienizare a zonei şi am creat acest parc. Credem că este timpul să trecem la o etapă mai complexă, să-l amenajăm mai bine decît în prezent, să-l extindem şi să-i completăm dotările, iar iniţiativa partenerilor noştri este cum nu se poate mai bună“, a declarat primarul George Scripcaru. Potrivit iniţiatorilor, concursul va fi lansat astăzi pe site-ul oficial al Ordinului Arhitecţilor din România şi este deschis tuturor participanţilor, din ţară şi străinătate (spaţiul Uniunii Europene, Spaţiul Economic European şi Confederaţia Elveţiană), atît timp cît proiectul de reamenajare al parcului va fi redactat şi prezentat în limba română.
„La începutul lui 2007, am răspuns iniţiativei primăriei de a ne implica în amenajarea parcului Schaeffler Livada Poştei. A fost un proiect motivant şi în fiecare an am contribuit pentru a face ceva acolo. Vrem să ne implicăm la nivel superior şi să creăm un loc de referinţă, emblematic pentru Braşov“, a declarat Alexandru Blemovici, directorul general al Schaeffler România.

Premii de 6.000 de euro, plus proiectul de execuţie pentru cîştigători

Concursul este deschis tuturor pasionaţilor de arhitectură, de la studenţi la firme specializate, şi vizează alegerea unui concept de arhitectură peisagistică pentru Parcul Schaeffler Livada Poştei. Proiectul care va cîştiga va fi pus în practică printr-o finanţare a firmei iniţiatoare, alături de alţi colaboratori interesaţi din mediul privat, alături de primărie. Concursul se desfăşoară în două etape. Faza întîi are loc între 25 ianuarie şi 25 martie 2011, ora 16.00, atît timp cît cei înscrişi vor vizita amplasamentul în cadru organizat pînă pe 7 februarie. Rezultatele fazei I vor fi anunţate pe 11 aprilie. În această etapă, concurenţii vor prezenta soluţii generale, punînd accentul pe conceptul propus, organizarea zonelor funcţionale, a circulaţiilor şi a celorlalte elemente cu valoare în transmiterea conceptului. La finalul etapei, opt proiecte vor fi alese şi premiate fiecare cu cîte 1.000 de euro. În etapa a doua, care va începe pe 11 aprilie, cei opt cîştigători ai primei etape vor avea ocazia să îmbunătăţească propunerile iniţiale ţinînd cont şi de punctele de vedere exprimate de juriu, însă în limitele conceptului exprimat iniţial. Cel puţin pentru a doua etapă, organizatorii recomandă includerea în echipă sau consultarea şi cu arhitecţi peisagişti, ingineri horicultori, ingineri de reţele/instalaţii etc. Proiectul cîştigător va fi anunţat pe 1 iunie 2011, cînd echipa de pe locul I va fi premiată cu 5.000 de euro. Premiul al doilea va fi de 3.000 de euro, iar premiul al treilea, de 1.000 de euro. Potrivit lui Alexandru Blemovici, proiectul de execuţie va fi acordat cîştigătorului, iar macheta tridimensională a proiectului va fi expusă în clădirea Primăriei Braşov. Juriul va fi format din trei arhitecţi de prestigiu membri ai ordinului Arhitecţilor din România – Răzvan Dracea, Kim Attila şi Dorin Ştefan – directorul general al Schaeffler România, Alexandru Blemovici şi primarul George Scripcaru. Costurile organizării, premiile, precum şi costurile machetei vor fi asigurate de Ina Schaefler, care estimează cheltuieli totale de aproximativ 30.000 de euro.

Liber la idei originale

Scopul principal al concursului este reamenajarea integrală a celor două hectare ale parcului şi crearea unui centru de interes în oraş, spun organizatorilor. „Dorim crearea unui spaţiu ce diferă de conceptul clasic de parc existent în România la acest moment. Soluţia de amenajare trebuie să individualizeze spaţiul. Nu se impune o temă anume pentru dezvoltarea parcului, concurenţii sînt liberi să propună una, dacă doresc. Se lansează concurenţilor provocarea realizării unui spaţiu atractiv, viu – o expresie a ceea ce trebuie să fie un parc al zilelor noastre, dar în contextul în care se doreşte menţinerea spaţiilor verzi ca dominante în parc“, explică Alexandru Blemovici. Primarul George Scripcaru a ţinut însă să sublinieze că şi costul amenajării va fi un criteriu de selecţie. Soluţia va trebui să conţină şi un spaţiu de joacă pentru copii, fără a fi însă agreate aglomerări excesive de elemente de catalog. Se vor aprecia integrarea optimă în peisaj şi originalitatea instalaţiilor. Concurenţii pot propune orice funcţiuni consideră de cuviinţă, atît timp cît ele nu contravin cerinţelor enunţate în temă şi Certificatului de Urbanism. Se admit zone de odihnă, zone sau terenuri de sport (dacă se consideră că ele sunt necesare), locuri pentru animale de companie, pavilioane, spaţii pentru şahişti, zone multifuncţionale pentru mici evenimente etc. Amenajarea iniţială a parcului Schaeffler Livada Poştei s-a făcut pe 1 iunie 2007, de către Schaeffler România şi Primăria Braşov. Firma privată a asigurat cheltuielile pentru construirea unui castel de joacă pentru copii, asigurarea mobilierului din parc, amenajarea unor spaţii verzi şi construcţia gardului. La acel moment, întreaga investiţie a fost evaluată la aproximativ 80.000 de euro, din care jumătate a reprezentat contribuţia partenerului privat, iar celalaltă jumătate, contribuţia municipalităţii.

SURSA: http://www.monitorulexpres.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Brasov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Proiectate de austrieci: 10 km de pârtii la Râşnov, telegondolă şi lac de acumulare

Ieri a fost prezentat master planul de peste 36 milioane de euro pentru dezvoltarea staţiu…