Home Sărbătoarea Poeziei şi a Poeţilor

Sărbătoarea Poeziei şi a Poeţilor

5 min read
0
0
190

Florica BUD

Cenaclul Scriitorilor din Maramureş a sărbătorit, în cadrul întâlnirii din 26 martie 2011, Ziua Internaţională a Poeziei, zi fixată de către U.N.E.S.C.O pe data de 21 martie. Sărbătoarea Poeziei şi a Poeţilor a fost deschisă de mai tinerii noştri colegi, Anamaria Polgar şi Mihai Egli, care şi-au marcat astfel şi debutul. Dintre membrii tradiţionali ai cenaclului, au lecturat poetele Adela Naghiu, Rodica Dragomir, Claudia Tomescu, Ioana Ileana Steţco, Florica Bud. Au urmat poeţii: Valeriu Sabău şi Ion Georgescu, care au citit şi din lirica lui Dumitru Fănăţean şi a lui Gelu Dragoş. Un moment aparte a fost recitalul poetului Mihai Ganea, recital pregătit în colaborare cu criticul literar Virginia Paraschiv. Ne-a încântat cu câteva epigrame poetul Ion Bogdan. Nu au lipsit nici poeţii Nicolae Scheianu, Dragomir Ignat, Aurel Pop, Ioan Voicu, Ioan Călăuz, Vasile Mureşan. Oaspete de onoare a fost artistul plastic Ioan Marchiş, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, Maramureş, care ne-a prezentat o elocventă lecţie de istorie a culturii reflectată în comorile arheologice descoperite cu ani în urmă în localitatea Suciu de Sus. Ioan Marchiş a venit printre noi după susţinerea cu brio a lecţiei sale de istorie maramureşeană integrată european, în mediile culturale de la Bruxelles.

Sărbătorirea Poeziei şi a Poeţilor a continuat, miercuri, 30 martie 2011, cu Seara de Poezie de la Teatrul Municipal din Baia Mare, unde au citit scriitorii Florica Bud şi Radu Ulmeanu, programaţi pentru seara respectivă şi prezentaţi de profesorul Săluc Horvat. După o scurtă pauză, au citit în premieră, elevi de la Colegiul ”Vasile Lucaciu” coordonaţi de profesoara Emilia Mihnea. Seara s-a încheiat cu un recital de poeme al membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureş. Întregul program a fost primit cu entuziasm de spectatorii prezenţi.

Serile de Poezie desfăşurate la Teatrul Municipal din Baia Mare au loc din două în două săptămâni la orele 18.00 sub genericul Poezia de Miercuri. În ediţiile anterioare şi-au prezentat poemele scriitorii maramureşeni: Vasile Muste, Echim Vancea, Vasile Morar şi Viorel Mureşan. Miercuri, 13 aprilie 2011, se vor prezenta în faţa publicului, scriitorii Mihai Ganea şi Ion Bogdan, prezentaţi de Virginia Praschiv. Acordurile de pian ale maestrului  Petru Damşa însoţesc armonios lectura poeţilor.  Acest eveniment cultural se desfăşoară sub egida Centrului Creaţiei Populare Maramureş, în parteneriat cu Teatrul Municipal Baia Mare, în colaborare cu: Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, Maramureş, Cenaclul Scriitorilor din Maramureş, Asociaţia Scriitorilor Baia Mare şi Revista Nord Literar.

Conducerea Cenaclului Scriitorlor din Maramureş aduce mulţumiri cu acest prilej scriitorului Radu Macrinici, director artistic, precum şi întregii conduceri a Teatrului Municipal Baia Mare.

Florica BUD

Preşedinta Cenaclului din Maramureş

Baia Mare

Aprilie 2011

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Tips&tricks: cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre hidroizolatiile pentru fundatii

Iti doresti sa-ti construiesti o casa, pentru a te bucura de confortul pe care un astfel d…