Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Busteni Spitalul din Busteni este demolat … IN MEMORIAM’

Spitalul din Busteni este demolat … IN MEMORIAM’

6 min read
3
0
1,898

Intru-un articol publicat in  Ziarul Prahova – in urma cu peste 4 ani citeam urmatoarele randuri:

“…primarul orasului Busteni le-a prezentat membrilor Consiliului Local o scurta informare referitoare la starea cladirii in care functioneaza spitalul din localitate (foto) – unitate dependenta din punct de vedere administrativ de Spitalul Orasenesc Sinaia.
Este vorba despre o veche cladire in care, in perioada interbelica, a functionat un hotel si care, pentru a continua sa gazduiasca actuala activitate, ar trebui renovata din temelii.
Potrivit informatiilor furnizate de primarul Emanoil Savin, costurile unei renovari complete – asa cum evidentiaza un proiect tehnic comandat de adminis- tratia locala – s-ar ridica la circa 600 de mii de euro, acesti bani reprezentand strict contra-valoarea lucrarilor de consolidare a imobilului, nu si alte imbunatatiri aduse acestuia.
Tinand cont de varsta cladirii (peste o suta de ani), insa, atat primarul cat si multi dintre consilieri se declara neincrezatori in viabilitatea unor lucrari de renovare, acestia pronuntandu-se in favoarea demolarii actualei cladiri si a construirii alteia noi, pe acelasi loc.
„S-ar putea ca, pe parcursul renovarii cladirii, sa constatam ca imobilul are si alte vicii, iar in loc de 600 de mii de euro, reparatiile sa ne coste 1 milion de euro”, s-a aratat sceptic, fata de solutia repararii spitalului, consilierul Gheorghe Ivan.
„Chiar daca va fi conso-lidata, cladirea spitalului va fi neconforma cu standardele medicale existente in ziua de astazi. Circuitul sanitar dintre sectii este depasit, cladirea n-are lift…”, a tinut sa spuna si viceprimarul Nae Savel.
De aceeasi parere a fost si Savin, acesta evaluand costurile construirii unui spital nou la circa 1 milion de euro. In vederea realizarii acestui proiect, primarul a spus ca ia in calcul incheierea unui parteneriat public-privat, in urma caruia o firma sa suporte intreaga investitie, la schimb cu primirea unei suprafete din terenul limitrof unitatii medicale. „In trecut, a existat o propunere de acest fel. Pana la urma, insa, investitorul a gasit alt ampla-sament, in Poiana Tapului, si a construit acolo ceea ce ar fi dorit sa realizeze aici. Un astfel de investitor nu este usor de gasit”, a spus primarul.
Pentru a le asigura bolnavilor din Busteni un punct de prim ajutor, pe perioada in care noul spital ar fi construit, Savin a sugerat ca ar fi dispus ca Primaria Busteni sa contribuie financiar la amenajarea Centrului de Primiri Urgente din Azuga, unitate a carei inaugurare a fost amanata pe motivul lipsei unei instalatii de oxigen inca din luna februarie a acestui an.”

Video preluat prin http://www.youtube.com/user/designextrem

Dupa ce am vazut disparuta o mare parte din Fabrica de Hartie si cele doua pasarele care traversau DN1 astazi putem discuta despre fostul Spital din Busteni si putem astepta curiosi, sa vedem. ce surpriza placuta ne pregateste administratia locala in legatura cu baza medicala din localitate si ce se va construi pe acest amplasament.

In memoriam fostul Spital din Busteni:


Bulevardului ”Carol I” din Busteni. Probabil imaginea este undeva de la inceputul anilor 30, deoarece prima casa din stanga pozei vechi a fost inlocuita cu o cladire tipica perioadei interelice. In plan departat se vede fostul Hotel Caraiman, pana de curand Spital orasenesc Busteni. De asemenea, in dreapta de tot se vad case care au fost demolate in perioada comunista, in locul loc fiind azi un parc si centrul comercial Costila.

Nu cunosc foarte multe date despre această construcție. Tot ce știu este că nu figurează a fi monument istoric, în ciuda vechimii sale de aproape un secol. În perioada interbelică aici a funcționat ”Marele Hotel Caraiman”, motiv de mândrie al locuitorilor din Bușteni. Probabil că după naționalizarea efectuată de comuniști (așa cred, dar nu sunt sigur) destinația i-a fost schimbată în Spital orășenesc pentru Busteni.

FOTOGRAFIILE SUNT PRELUATE DE PE BLOGUL “AtunciSiAcum”.

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Busteni

3 Comments

 1. Ciprian

  18 februarie 2011 at 3:16 PM

  Salut. Te rog sa stergi filmul deoarece a fost luat ilegal de pe contul meu de pe youtube de cineva care l-a postat pe VideoNews. Eu nu am dat posibilitatea publicarii. Sorry

 2. Mihai Mircea Totpal

  18 februarie 2011 at 3:38 PM

  am sters …

 3. Ciprian

  18 februarie 2011 at 11:30 PM

  Multumesc. Din pacate cei de la videonews nu au raspuns la cerere, fapt care ma dispera. Nu inteleg de ce cineva a copiat un filmulet care nici macar nu merita copiat si l-a urcat ca si cum ar fi facut de el. Intrucat VideoNews nu a raspuns…si toata tampenia porneste de acolo…poti sa-l pui iar. 🙂 Vezi ca pe Youtube am pus o varianta de 10 minute mult mai buna..dar nu am lasat posibilitatea introducerii pe site-uri. http://www.youtube.com/user/designextrem Daca vrei…cred ca poti pune si un link. Iti dau voie personal sa faci asta….si doar tie. Bafta. Scuze pentru mai devreme…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Incepe Targul National Imobiliar TNI – 6-8 mai 2022, Palatul Parlamentului

RECORD: Proiecte imobiliare cu valoare de peste 2 MILIARDE euro prezentate la TNI. Toti ce…