Home Tinerii nu l-au uitat pe Nichita

Tinerii nu l-au uitat pe Nichita

4 min read
0
0
261

La 78 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu, elevii Colegiului Mihai Cantacuzino l-au omagiat pe poet la Centrul Cultural Carmen Sylva. Poeziile «îngerului blond» au prins viaţă în recitarea membrilor trupei de teatru Oglinzi, conduşi de profesoara de limba română Cătălina Stanciu. Tinerii au demonstrat că Nichita Stănescu este viu în sufletele şi în inimile lor şi au reuşit să transmită această stare şi celorTinerii nu l-au uitat pe Nichita Stanescuprezenţi. „Ne-am dat întâlnire cu Nichita Stănescu la ora 9.00. Noi am venit, a venit şi el, ÎNGERUL BLOND. Tinerii mei prieteni de la Oglinzi îl ştiau atât de bine. În sufletul lor, Nichita apărea, se juca, se surprindea pe sine. M-au emoţionat, ştiau să-l privească drept în ochi pe poet, fără sfială, fără teamă că atât de mare fiind îi va strivi. Când îl spuneau, vers cu vers, erau liberi şi atât de frumoşi. Nu trebuie să le deschid uşa Centrului Cultural, ei ştiu să intre, pentru că valoarea lor este secretul care deschide orice poartă, oricât de ferecată ar fi”, a spus Anca Hogea, directorul Centrului Cultural Carmen Sylva.

Pasiunea faţă de poezie a elevilor de la Colegiul Mihail Cantacuzino a fost recunoscută şi în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie «Nichita Stănescu», de la Ploieşti. Cei mai buni dintre ei au obţinut premii importante în cadrul prestigiosului eveniment.

Alexandru Ciutacu a obţinut Premiul Juriului, Adrian Piciorea Premiul Special, iar Matei Purcaru menţiune. Şi fetele au fost premiate. Ramona Blaj a obţinut premiul I, iar Patricia Cardaş şi Minodora Toma premiul al II-lea.

Nichita Stănescu s-a născut la 31 martie 1933 la Ploieşti şi este considerat, atât de critica literară cât şi de publicul larg, drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-au avut românii. Criticii literari l-au considerat pe Nichita un poet de o amplitudine, profunzime şi intensitate remarcabile, făcând parte din categoria foarte rară a inventatorilor lingvistici şi poetici. Nichita Stănescu primeşte Premiul Herder în 1975, la Viena, iar în 1982, în Iugoslavia, premiul “Cununa de Aur”.

SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Este atat de bine sa stii ca la gradinite cei mici sunt ingrijiti si multumiti

Gradinite ale viitorului Este de ajuns sa vezi sali frumos amenajate in gradinite de tip T…