Home Breaking News Stiri Brasov Voteaza participantii la concursul Eminescu in oglinda grafica!

Voteaza participantii la concursul Eminescu in oglinda grafica!

8 min read
0
0
355
În perioada 30 noiembrie – 20 decembrie 2010, s-a desfășurat concursul „Eminescu în oglindă grafică”.
Pe tot parcursul acestuia, studenții de la masterul de Inovare Culturală al Facultății de Litere din Universtitatea „Transilvania” Brașov s-au deplasat la mai multe școli generale din județ și au urmărit pas cu pas evoluția elevilor. Aceștia au fost provocați să creeze propriile lor ilustrații pentru un volum de poezii de Mihai Eminescu, pornind de la poezii mai puțin studiate în școala generală, care le-au fost prezentate în momentul concursului.
În concurs s-au înscris în jur de 20 de școli cu un numar total de elevi participanți de 380.
Începand din 5 ianuarie 2011, sa intrat în etapa următoare, aceea de votare.
Puteți admira lucrările elevilor la adresa: eminescu.brasov2u.ro, unde le puteți și vota pe cele mai bune.
Votul online va constitui 50% din clasamentul final, care va fi realizat, de asemenea, și de un juriu de specialitate, format din studenți și profesori ai Facultății de Litere, precum și de artiști plastici consacrați din Brașov.
Cele mai reprezentative ilustrații vor fi premiate în cadrul Galei „Eminescu în oglindă grafică”, ce va avea loc pe data de 15 ianuarie 2011 la Teatrul „Sică Alexandrescu”. Evenimentul va fi însoțit și de un spectacol artistic dedicat zilei aniversare a poetului, la care sunt invitați toți cei care doresc să îl privească pe Eminescu din perspectiva elevilor.
Marilena Ghiță
=======

Regulament

CONCURS: EMINESCU IN OGLINDA GRAFICA

Începând cu 30 Noiembrie 2010, Mihai Eminescu va fi îmbrăcat în haine noi. Cei care vor face acest lucru sunt elevi ai școlilor generale din Brașov. Inițiativa aparține studenților din anul I de la masterul ”Inovare Culturală” al Facultății de Litere din Universitatea „Transilvania” Brașov.

Scopul acestui proiect este de a-l recontextualiza pe Eminescu, de a-l aduce mai aproape de publicul cititor și de a-i face pe elevi să vadă în el mai mult decât o lectură obligatorie.

Proiectul se va desfășura sub îndrumarea conf. univ. dr. Rodica Ilie în felul următor: grupuri de 10-15 elevi de la fiecare școală participantă vor lucra cu textele eminesciene în vederea transpunerii lor în registrul grafic.

Poeziile care vor fi ilustrate de elevi vor fi alese de către organizatori, care se vor ocupa și de coordonarea efectivă a elevilor, de la explicarea pașilor care trebuie urmați în trecerea de la text la desen, până la împărțirea în grupe de lucru.

Proiectul mai cuprinde și o parte de restaurare de carte, în care elevii vor fi învățați să îmbrace cărțile în coperte noi, realizate desigur tot de ei.

Este vorba despre o lectură creativă, critică și mai ales distractivă a poeziilor lui Mihai Eminescu. În plus, elevii implicați în acest proiect vor avea ocazia să își vadă desenele expuse într-o galerie, care va fi deschisă publicului brașovean. Se va organiza și un concurs în urma căruia autorii celor mai inspirate planșe grafice vor fi premiați.

Importanța acestui proiect depășește cu mult nivelul unui atelier de creație obișnuit, deoarece nu se adresează doar participanților direcți, ci, prin ei, întregii comunități brașovene, care este invitată să îl recitească pe Mihai Eminescu dintr-o altă perspectivă, prin ochii elevilor de școală generală și admirând desenele acestora.

ETAPELE DESFĂȘURĂRII PROIECTULUI

I. MARȚI, 30 NOIEMBRIE 2010

Locație: Mansarda Casei ”Baiulescu”

ora 12.00: conferință de presă

Locație: Mediateca Bibliotecii Județene ”George Barițiu”

ora 13.00: curs demonstrativ la care participă grupe de elevi ai Școlii Generale Nr. 25 și ai Colegiului Național ”Unirea”

II. 1 DECEMBRIE 2010 – 14 IANUARIE 2011

Organizatorii se vor deplasa la școlile care doresc să participe la acest concurs și vor desfășura evenimentul în incinta acestora.

Planșele vor fi scanate și postate on-line pe site-ul www.brasov2u.ro, unde vor putea fi votate de către vizitatori.

III. 15 IANUARIE 2011

Locație: Teatrul Dramatic ”Sică Alexandrescu”

ora 16.00: conferință de presă

ora 18.00: gala ”Eminescu în oglidă grafică”, în care se vor prezenta lucrările elevilor și se vor alege câștigătorii, de către un juriu și în baza voturilor de pe site

ora 21.00: licitarea lucrărilor, pentru ca banii obținuți să fie donați unei case de copii

ora 22.30: cocktail de închidere.

Organizatori:

Studenții masterului ”Inovare Culturală”, Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania Brașov

SURSA: http://eminescu.brasov2u.ro/

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Brasov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Proiectate de austrieci: 10 km de pârtii la Râşnov, telegondolă şi lac de acumulare

Ieri a fost prezentat master planul de peste 36 milioane de euro pentru dezvoltarea staţiu…