Locuri de munca in Prahova: Rulla | Joburi Prahova | Joburi Brasov

Ciorba de burtă, lăudată de New York Times

Voteaza articol:
Se încarcă...
· 7.202 afisari

„Dacă a fost vreodată un fel de mâncare creat pentru refacerea puterilor după schi, acesta este ciorba de burtă românească”, scrie un popular blog afiliat New York Times. „O supă bogată, omniprezentă și ieftină”, adaugă Seth Kugel, autorul blogului

totpal daily news

Sub numele „Frugal Traveler”, Seth călătorește în toată lumea cu buget redus și își povestește aventurile pe site-ul celebrului ziar american. El a vizitat recent Transilvania, într-o excursie în care a încercat să evite raportarea la Dracula. A vizitat Brașovul, Sighișoara, Biertan, Copșa Mare, Castelul Bran și Peleșul și s-a arătat încântat în mod special de Sighișoara și Castelul Peleș, dar și de produsele culinare locale, printre care ciorba de burtă.

Totuși, Sighișoara a fost revelația călătoriei. „Sunt foarte pretențios când vine vorba despre orașe medievale înconjurate de ziduri”, scrie Seth Kugel, care a criticat de-a lungul vremii orașe ca Dubrovnik sau Eze, ca nefiind altceva decât „piese de muzeu lustruite”.

„Dar, spre deosebire de acele locuri (și e adevărat ceea ce se spune în ghiduri), Sighișoara este cu adevărat un oraș medieval viu. Casele, datând din secolele 16-18, sunt în mare parte încă locuite. Când m-am oprit într-un loc numit Medieval Cafe pentru o băutură caldă de iarnă din coacăze negre, am putut auzi copiii care se joacă în curtea școlii vecine”, notează scriitorul de travel.

SURSA: http://www.cluj.travel
Întreg articolul, îl găsiți aici (în engleză).
 

RETETA: Ciorba de burta (http://www.retetecalamama.ro)

Marii mancai, asa cum cei din familionul meu sunt, prefera ciorba de burta dreasa cu multa smantana, picanta si usturoiata, oricaror alte ciorbeturi. Asa ca, pentru o masa sarbatoreasca, la care mesenii au fost cu totii rude de sange, am ales sa gatesc minunatia, dupa o reteta de ciorba de burta exact pe gustul nostru:

ciorba de burta, reteta de ciorba de burta

O sa impartasesc cu voi reteta ciorbei de burta pe care o prepar eu– fac aceasta precizare pentru ca sunt convinsa ca, mai mult decat probabil, vor aparea comentarii ale unor cunoscatori ce vor spune ca ei fac altfel si ca asa e cel mai bine. Nu contest niciuna dintre variantele de preparare care circula pe terioriul romanesc, aceasta, insa, e pe gustul meu si al familiei. E o reteta foarte simpla, fara adaos de ceapa, telina etc., mie parandu-mi-se ca aceste radacinoase, foarte de folos altor fierturi, ciorbei de burta ii altereaza gustul, transformandu-l in… altceva (asta pentru ca am avut prilejul de a gusta si ciorbe astfel preparate, care nu m-au prea incantat).

  • Timp de pregatire: ore
  • Timp de gatire: ore
  • Timp Total: ore
  • Numar portii: 16 portii
  • Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Ciorba de burta:

  • aproximativ 3-4 kilograme de burta de vita(de vitel am folosit eu)
  • 1 os de vita (aproximativ 600-800 de grame, nu trebuie sa fie cu carne)
  • 1 lingura rasa de boabe de piper
  • 4 foi de dafin
  • 2 morcovi
  • 2 linguri de ulei
  • 1 capatana de usturoi (vreo 10 catei)
  • 8 galbenusuri
  • 500 de grame de smantana cu minimum 30 % smantana (eu folosesc Dorna – smantana pentru gatit)
  • sare, piper, otet

Preparare: Spre norocul meu, am gasit burta de vitel gata curatata (dar nu prefiarta, mi se pare o barbarie cu cea fiarta dinainte, de gustul ciorbei beneficiaza altii). Cu toate acestea, am pus-o intr-un vas incapator si am acoperit-o cu apa in care am dizolvat 1 lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu, lasand-o astfel cam 2-3 ore, la frigider, dupa care am limpezit-o foarte bine.In cazul in care aveti ocazia sa intrati in posesia unei burti de vita proaspete, ceva cam plina de “continut”, nu ezitati sa o primiti. Aveti nevoie de o mana de var stins (pasta) cu care trebuie sa masati burta pe intreaga suprafata. Lasati sa actioneze cateva minute, apoi, cu o lingura, radeti burta care va ramane alba si curata. Limpeziti in multe ape, frecati din nou cu sare grunjoasa, iar limpeziti, apoi imersati burta in apa cu bicarbonat de sodiu, lasand-o cateva ore la frigider, chiar peste noapte. Dupa aceea, nu mai trebuie decat limpezita in cateva ape reci si e perfecta pentru ciorba perfecta.Burta taiata in bucati marisoare (ca palma) se pune la fiert impreuna cu osul de vita, boabele de piper si frunzele de dafin, precum si o lingura buna de sare. Trebuie sa aiba suficient lichid, fierberea burtii e destul de anevoioasa, chiar si oala sub presiune dureaza cel putin 2 ore:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare

Odata fiarta burta, se strecoara de zeama, care se pastreaza, se indeparteaza boabele de piper si frunzele de dafin, precum si osul de vita, care nu mai are nicio utilitate, si se lasa burta sa se racoreasca:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 2

Deindata ce nu ne mai arde la degete, burta se taie in “taitei” de aproximativ 8-10 cm. lungime si 0,5 cm. grosime:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 3

Se aduce la fierbere zeama si se adauga taiteii de burta:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 4

Morcovii curatati se rad si se calesc, pana se inmoaie, in cele doua linguri de ulei:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 5

Se adauga morcovii caliti in ciorba si se mai dau cateva clocote (2 minute) apoi se trage de pe foc:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 6

Se pregateste mujdeiul din usturoiul fin tocat si cateva linguri de apa foarte rece:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta mujdei

Se adauga mujdeiul la ciorba si se potriveste gustul de sare si piper. Se bat galbenusurile cu smantana:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 7

Se dilueaza amestecul de smantana si galbenusuri cu un polonic de zeama fierbinte, apoi se adauga la ciorba:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 8

Se poate drege gustul ciorbei cu otet atat la intreaga cantitate, cat si de catre fiecare, dupa gust, in propria farfurie.Se serveste fierbinte, optional presarata cu ceva patrunjel verde tocat. Se potriveste de minune cu ardei iute proaspat sau murat:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta 2

SURSA: http://www.retetecalamama.ro


Daca ti-a placut articolul, urmareste Totpal's Daily News pe FACEBOOK şi TWITTER!


Publicat de pe 30 ian. 2014 in Stiri Externe. Puteti urmari raspunsurile la acest articol folosind fluxul RSS 2.0 iar daca aveti cateva minute libere ne-ar interesa parerea dumneavoastra. Nu ezitati.

Parere ta

CAZARE *** la Busteni – Poiana Tapului

cazare Busteni

Tarif cazare incepand de la 180 ron/zi

Vizitatori acum pe site

Participa si tu la ” BURSA LOCURILOR DE MUNCA in Busteni si imprejurimi “

Top articole:

Cele mai noi articole:

Comentarii recente

Primaria Busteni

Articole RECOMANDATE !!!

Copyright © Mihai Mircea Totpal. Toate drepturile sunt rezervate. Statistici oferite de Google Analytics.