Home Breaking News Stiri Brasov Domeniul schiabil in Poiana Brasov va fi reabilitat in urmatorii doi ani

Domeniul schiabil in Poiana Brasov va fi reabilitat in urmatorii doi ani

6 min read
0
0
681

Lucrările de modernizare a domeniului schiabil în Poiana Braşov au început, obiectivul urmând a fi realizat în termen de doi ani.
Proiectul, în valoare de 27 de milioane de euro (fonduri de la Ministerul Turismului şi din bugetul local al Primăriei Braşov), are în vedere lucrări noi şi de reabilitare în domeniul schiabil existent, construirea unui lac de acumulare de 120.000 de metri cubi pentru înzăpezirea a 60 de hectare de pârtii, amplasat în zona Poienii Ruia, instalaţii noi de transport pe cablu, dezvoltarea infrastructurii conexe (energie electrică, telecomunicaţii).

Reţeaua electrică existentă în Poiana Braşov spre staţiile superioare ale telefericelor şi spre ceilalţi consumatori din Masivul Postăvaru este destul de veche şi insuficientă pentru necesarul de energie electrică cerut de staţia de pompare de lângă lacul de acumulare din Ruia, motiv pentru care se impune proiectarea unei reţele de medie tensiune.

Conform proiectului, pentru realizarea comunicaţiei între operatorii şi supraveghetorii telefericelor şi ai sistemelor de acces în şi din staţii, precum şi între staţiile importante de înzăpezire, pe lângă cablurile instalaţiilor de înzăpezire şi ale celor de medie tensiune va fi montat şi un cablu de fibră optică. În viitor prin acest cablu se vor putea transmite imagini video de pe munte la staţiile telefericelor, către televiziuni, operatori din turism, salvamont, salvare, internet, poliţie. În acelaşi mod se va putea afla în timp real starea vremii, starea pârtiilor, aglomeraţia de pe pârtii. Reprezentanţii primăriei susţin că acest proiect de investiţii este oportun, având în vedere că judeţul Braşov deţine 7,5% din totalul capacităţilor de cazare turistică din ţară, ocupând locul doi după Constanţa.

Avantajul judeţului Braşov constă în faptul că aceste capacităţi de cazare sunt folosite în toate anotimpurile, o mare parte a lor fiind amplasate în Poiana Braşov. Sezonul bun de schi în Poiana Braşov este cuprins între 15 noiembrie şi 30 martie, perioadă în care numărul de turişti înregistraţi în principalele structuri de cazare din staţiune este de circa 9.500, la care se adaugă aproximativ 1.700 de turişti neînregistraţi, cei de o zi.

Până la reabilitarea telegondolei, mijloacele de transport pe cablu pentru acces în Masivul Postăvaru, inclusiv pentru turiştii care nu schiază, erau cele două telecabine, Kanzel şi Capra Neagră, care împreună cu vechea telegondolă transportau în medie 400.000 de turişti pe an. Exclusiv pentru schiori şi snowbord-işti, existau cinci teleschiuri – Bradul, Stadion, Sub Teleferic, Ruia şi Kanzel, care transportau în medie 530.000 de turişti pe an. În sezonul de schi se aşteaptă la îmbarcare între 30 şi 60 de minute pentru telecabine şi gondolă şi între 15 şi 20 de minute la teleschi, cele mai solicitate pârtii fiind Bradul şi Ruia.

Timpii de parcurgere a traseelor existente cu cele două telecabine şi cu gondola variază între 8 şi 12 minute. În prezent, în staţiunea Poiana Braşov există şapte pârtii de schi – Pârtia Lupului, Pârtia Sulinar, Pârtia Sub Teleferic, Pârtia Drumul Roşu, Pârtia Kanzel, Stadion, Bradul şi trei feluri de instalaţii pe cablu, telecabina Kanzel şi Capra Neagră, telegondola Postăvarul Expres şi cinci teleschiuri – Bradul, Stadion, Slalom, Sub Teleferic, Ruia şi Kanzel. AGERPRES

SURSA: http://www.administratie.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Brasov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Proiectate de austrieci: 10 km de pârtii la Râşnov, telegondolă şi lac de acumulare

Ieri a fost prezentat master planul de peste 36 milioane de euro pentru dezvoltarea staţiu…